Maminka.czPorod

Máte strach z porodu? Hlavně nečtěte hororové historky

Barbora Vajsejtlová 28.  1.  2021
Nezáleží na tom, jestli už jste rodila, nebo vás první porod teprve čeká. Strach nebo obavy cítí většina žen. Kdy je strach ještě normální a kdy je potřeba řešit ho s odborníkem? Jaké máte možnosti, když s ním chcete bojovat sama?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Hele, moje kamarádka měla tak strašný porodní bolesti, že v panice vyběhla z porodního sálu na chodbu, tam se chytla trubky od topení a odmítala se pustit. A když se ji personál snažil vrátit zpátky, pokousala zdravotní sestřičku,“ vykládala mi sousedka přívětivě, zatímco jsem před sebou valila obří těhotenské břicho a doufala, že neporodím přímo ve výtahu.

Dojemné, syrové, lidské. Nahlédněte do největší galerie porodních fotek!

„To já jsem měla tak děsnej porod, že jsem se při něm pozvracela a hned potom jsem bolestí omdlela,“ četla jsem si povzbudivé příspěvky v diskusích na těhotenských fórech. „Když se ze mě snažil doktor vyrvat dítě kleštěmi, potrhal mě vevnitř tak, že jsem o sexu další dva roky nechtěla ani slyšet,“ pospíchala se svou příslovečnou troškou do mlýna další diskutující, aby to náhodou nevypadalo, že porod je nějaká brnkačka. A další ochotně přitakávaly a předháněly se v tom, čí porod byl horší, bolestivější, otřesnější či delší. 

Kde se tyhle obavy berou? 

Během prvního těhotenství jsem si přečetla a vyslechla tolik hororových příběhů z porodních sálů, že jsem chvílemi uvažovala o tom, jestli bych neměla nějakého doktora podplatit, aby mě uspal, a až se probudím, bude miminko ležet vedle mě – bezbolestně a víceméně mimochodem. Věděla jsem, že mi hororové porodní zkazky nedělají dobře, ale bylo to podobné, jako když nemůžete odložit napínavou detektivku, protože doufáte, že po vší té řezničině dospěje do víceméně šťastného konce. 

Strach z porodu? Tyhle rady vám ho pomohou překonat!

Ovšem tenhle ničím neregulovaný mix informací, polopravd a úplných nesmyslů se samozřejmě podepisoval na mé těhotenské psychice a vedl k řadě neodbytných otázek: Zvládnu vůbec porodit? Co když bude bolest tak velká, že to prostě nevydržím a přestanu spolupracovat? Co když se něco zvrtne a miminko nebo já si odneseme nějaké zdravotní následky? A vůbec – je možné, že bych byla tak neschopná a tak blbě tlačila, že bych dítěti nějak ublížila sama? 

Samozřejmě jsem ve finále zvládla porodit úplně stejně jako miliony žen přede mnou, ale stejně tak mě s nimi spojoval i strach z porodu, který jsem cítila. Kde se bere? Jak se s ním dá bojovat? Čemu vadí a kdy už není normální? 

Příliš mnoho informací

V první řadě je potřeba zdůraznit, že strach či obavy z porodu jsou úplně přirozené a cítí je v podstatě každá žena. Je zcela normální, že se bojíme neznámé situace, toho, co nás čeká, ale i možných komplikací. Svou nejistotu se snažíme zmenšit (což je také logické, protože nám tento stav není příjemný) mimo jiné i tím, že se snažíme najít si co nejvíc informací, abychom byly připravené na všechny možné alternativy.

Problém je v tom, že v současné době se na nás z médií, internetu i sociálních sítí valí takové množství informací, že nejsme schopné rozlišit a ověřit, které z nich jsou relevantní a pravdivé a u kterých se naopak jedná o nesmyslná tvrzení. 

Takže místo toho, aby nás internetové příspěvky a diskuse uklidnily, často mají úplně opačný účinek.

Druhé těhotenství: Předsevzetí vs. realita. A nejčastější mýty

Navíc k tomu připočtěte všechny tělesné i psychické změny, před které je vaše těhotné tělo stavěno a s nimiž se musí vypořádat. I přes nadšené očekávání, které pociťujete, jste tak v mnohem větším stresu, což se zase nutně odráží na vašem psychickém rozpoložení. To všechno, společně se strachem z neznámého (ten se mimochodem, podle průzkumů, objevuje nejen u prvorodiček, ale i u žen, které už rodily) a s obavami z možných komplikací, ústí v pocit strachu a úzkosti.

Fobie z porodu

Pokud cítíte před porodem nejistotu a mírné obavy, je všechno v pořádku, intenzivní pocit strachu, nebo dokonce záchvaty úzkosti jsou však nejen psychicky náročné, ale mohou mít i negativní vliv na průběh vašeho těhotenství či porodu. Například výzkum z loňského roku provedený na Columbia University ukázal, že vysoká míra stresu v průběhu těhotenství zvyšuje riziko předčasného porodu, komplikací při porodu i vysokého krevního tlaku.

Dětem matek, které byly v průběhu těhotenství ve stresu, se pomaleji vyvíjí nervový systém. Výzkum z londýnské King’s College, publikovaný v odborném magazínu Biological Psychiatry, zase zjistil, že stres v těhotenství má negativní vliv na vývoj mozku dítěte. 


Jestliže strach z porodu dosáhne takové intenzity, že ovlivňuje nebo přímo znemožňuje přirozený průběh těhotenství či porodu, mluvíme o takzvané tokofobii – tak se označuje chorobný strach z porodu. Odborníci dělí tokofobii ještě na primární a sekundární. Primární tokofobií trpí ženy, které ještě nikdy nerodily, ale jejich strach z porodu je ovlivněn nějakou negativní zkušeností z minulosti. Například přítomností u traumatického porodu někoho jiného, sexuální zneužívání a podobně.

Jako sekundární tokofobie se potom označuje strach z porodu, který cítí ženy, které už někdy v minulosti rodily a pro něž tato zkušenost byla natolik traumatická, že se bojí jejího opakování. Podle lékařských statistik se počet žen, které tokofobií trpí, pohybuje mezi dvěma a čtrnácti procenty (některé zdroje udávají dokonce dvaadvacet procent). Tento velký rozptyl je dán různými stupni a intenzitou strachu, který ženy vůči porodu pociťují.

Konečně doma! Proč se nebát prvních dnů a nocí s miminkem?

Problém je i s přesnou diagnózou a odlišením tokofobie od úzkostí a deprese. Nicméně společným rysem takto „postižených“ žen je strach z porodu, který se může projevovat tím, že odmítají rodit přirozenou cestou a snaží se vyjednat si císařský řez, nebo případy, kdy se žena obává porodu natolik, že raději odmítá otěhotnět. V takových případech je však už nutná konzultace u psychologa a zahájení terapie, protože pouze vlastní vůlí se tokofobie téměř nikdy zvládnout nedá. 

Překonejte svůj strach! Takhle

Jestliže je ale váš strach z porodu skutečně „pouze“ strachem z neznámého, bolesti či nepředvídatelného průběhu a možných komplikací, můžete se svou psychikou pracovat a naučit se tento strach účinně ovládat i překonat. Především je potřeba si uvědomit, že stejně, jako je každý člověk originál a liší se od sebe i jednotlivá těhotenství, různí se i druhy a příčiny strachu. Zkuste se tedy nejprve zamyslet nad tím, čeho přesně se bojíte, pojmenujte své obavy. S konkrétními „položkami“ se vám bude lépe pracovat než s obecným a těžko uchopitelným strachem. 

To se nedá jíst, stěžují si mámy v porodnicích. Co jste dostaly na talíř vy?

Pokud se tedy bojíte především bolesti, můžete se předem informovat na možnosti jejího tlumení. Jestliže máte strach z průběhu porodu, můžete jej konzultovat s lékařem či porodní asistentkou. Strach z nové role vám mohou pomoci překonat ženy z vašeho blízkého okolí, kterým věříte a s nimiž si o svých obavách promluvíte. Pracujte zkrátka s jednotlivými položkami svého strachu a odbourávejte (nebo alespoň zmenšujte) jednu po druhé. 

Pomůže vám i to, když najdete zdroj svého strachu. Možná nevěříte svému tělu, že to zvládne, protože za sebou máte nějaký negativní zážitek z úplně jiné oblasti – vlastní onemocnění, potrat, vážnou nemoc někoho blízkého nebo jakoukoli jinou závažnou okolnost. Když tuto příčinu identifikujete, můžete se lépe „odříznout“ od své minulosti a začít na své tělo pohlížet s větší důvěrou. Minulost nechte minulosti a věřte, že vaše tělo se s porodem vypořádá a dopadne to na jedničku.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na video, jak probíhá spontánní porod.

Samovolný potrat: Kdy můžete znovu otěhotnět?


Konečně doma! Proč se nebát prvních dnů a nocí s miminkem?

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Mateřství, Psychika, Porodní asistentka, Strach, horor, Úzkost, King, Fobie, Žena, Internet, Obava, Míra, Stres, Sekunda, Bolest, Počet žen, Diskuse