Maminka.czŠestinedělí

Máte strach, že nezvládnete být dobrou mámou? Koučka doporučuje tuto techniku s otázkami

Simona Procházková 14.  2.  2022
V prvních týdnech po porodu se může zdát, jako by se život obrátil vzhůru nohama. Nic nemá jasný řád, vše se mění, vše je nové a chaotické. Zvládnu to? Jak dlouho se nevyspím? Co udělá miminko s partnerským vztahem? Budu dobrá máma? A bude nový rodinný život opravdu tak krásný, jak jsem si vždycky představovala? Na otázky odpověděla koučka a mentorka Hana Slámová v únorovém vydání časopisu Maminka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

HANA SLÁMOVÁ, 

koučka, mentorka a lektorka, hanaslamova.cz 

Jak se po porodu vyrovnat s frustracemi, že třeba vše nejde úplně podle představ?

Nemám žádnou univerzální odpověď. Dostávala jsem rady, že to přejde, že to musím vydržet. Jenže já byla zoufalá a unavená a nechtěla jsem čekat na to, že to bude někdy lepší. Chtěla jsem řešení hned, a to nepřišlo. Má dcera vstávala 14x za noc až do 15 měsíců a já už skoro nevěděla, jak se jmenuji. První tři měsíce měla ukrutné koliky a denně plakala bolestí. Co mi nejvíc pomohlo, byla podpora partnera, který mě pochválil, ocenil, poděkoval mi.

Bylo pro mě velmi cenné vědět, že i když mám chvílemi pocit, že jsem neschopná, manžel si mé starosti o dítě a domácnost váží. Myslím, že hodně pomůže, když máte vedle sebe někoho, ať už partnera, maminku nebo kamarádku, která vám řekne upřímně, že to měla stejně, že bylo hrozné, když člověk neví, a poradí vám nějaké triky… Je k nezaplacení, když ve stavu nejvyššího zoufalství a vyčerpání člověk ví, že v tom není sám.

VIDEO: Únorové číslo časopisu Maminka s Emmou Smetana a její rodinou

Co byste poradila nezkušeným maminkám, které tápou, jsou emočně labilní, které sužují nejrůznější strachy?

Najděte si spřízněnou duši, se kterou můžete mluvit o všech svých obavách, která vás vyslechne a pokusí se s vámi nalézt řešení. Můžou to být máma, partner, kamarádka, a pokud nikdo takový není, je dobré vyhledat psycholožku. Není to žádná ostuda, jak můžeme mít ještě zakódováno v hlavách. Je to skvělá pomoc a nalezení cesty z temnoty. A nesrovnávejte se s ostatními. Sociální sítě jsou jako reklama na štěstí, všichni tam fotí vymazlená miminka, krásné a spokojené maminky. Na sítě se téměř nepíše, že jsem nespala celou noc, že si nevím rady, že mám kruhy pod očima až ke kotníkům, že jsem unavená a mé tělo není, co bývalo.

Vysvětlíte, co znamená a jak může pomoct technika 5x proč?

Jde o techniku, která vám pomůže zjistit, proč se opravdu bojíte. Položte si otázku a na její odpověď si položte znovu otázku proč. Toto opakujte a uvidíte, že vám to rozkryje tu pravou podstatu. Pro příklad: „Mám strach, že nezvládnu být dobrou mámou...“

1. Proč se bojím, že nezvládnu být dobrou mámou? Protože neumím ani dítě uspat.

2. Proč neumím dítě uspat? Protože ho uspávám skoro tři hodiny.

3. Proč ho uspávám tři hodiny? Protože dříve neusne.

4. Proč dříve neusne? Protože se kojí a tulí.

 5. Proč se kojí a tulí? Protože potřebuje moji blízkost.

Po porodu do práce, nebo k přebalovacímu pultu? Tyto ženy se nám svěřily, jaké bylo jejich rozhodnutí! Litují toho?

Jak se bránit proti nevyžádaným radám nebo kritickým názorům ostatních, kterým maminky mnohdy musí čelit?

To je velice obtížné. Jedním řešením je asertivita, ale ta se velmi těžce aplikuje u lidí, kteří jsou nám blízcí, a proti „nevyžádaným“ radám. Protože když už je maminka vyslechne, tak její mozek je okamžitě začne analyzovat a už jedou pochybnosti. Podle mě nejlépe funguje zakódovat si větu „dělám to nejlepší, co v danou chvíli umím a mohu“. Kdykoli pak mám jakoukoli pochybnost, tak si tuto větu opakovat. Je fajn si ji na začátku třeba rozmístit napsanou po bytě, abych ji měla stále na očích a neustále si ji opakovala a uvědomovala si, že nikdo není dokonalý, ale dělám vždy to nejlepší.

Poradila byste, jak se co nejintenzivněji napojit na miminko a sladit své potřeby s jeho?

Je důležité dělat věci tak, jak cítím a potřebuji. Nejdříve se musím napojit na své potřeby a pak mnohem lépe pochopím potřeby miminka. Je potřeba hodit za hlavu domněnky o tom, co od nás vyžaduje a očekává okolí. Byly jsme vychovány větou „co na to řekne/řeknou“, a toto v nás zakořenilo silnou potřebu ohlížet se více na to, co na naše chování řekne okolí, než na to, co potřebujeme my samy. Takže třeba když dítě usne, tak si zkuste říct: „Co potřebuji já? Chci spát, jíst, číst si?“ A přesně to udělat, ne hned popadnout vysavač. Je fajn si uvědomit, jak jsme na tom aktuálně s energií, co nám ji nejvíce bere, a hledat to, co nám ji zase zpátky přináší. 

Proč je dobré mluvit o porodu nahlas? A věděla jste, že po porodu můžete bojovat nejen s kojením, ale také s manželem? Přečtěte si celý článek v únorovém vydání časopisu Maminka. Časopis je k dostání ve všech trafikách a na ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Mateřství, Miminko, Po porodu, Šestinedělí, Strach, koučka, Zoufalství, Hana Slámová, Máma, Časopis, Mentorka, Technika, Maminka, Dobrá máma

Video