Maminka.czMateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět

Chystáte se v roce 2018 na mateřskou dovolenou? Víte, jak bude vysoký váš mateřský příspěvek a jestli si můžete na mateřské přivydělat? Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky týkající se mateřské dovolené v roce 2018.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) se vyplácí po dobu šesti měsíců péče o dítě.

Kdy se na mateřskou dovolenou nastupuje?

Žena by měla nastoupit na mateřskou dovolenou 6 až 8 týdnů před termínem porodu. V případě, že porodí předčasně, počítá se mateřská ode dne nástupu na mateřskou až do uplynutí 28 týdnů.

Vyčerpá-li však zaměstnankyně z mateřské dovolené méně než 6 týdnů z nějakého jiného důvodu, náleží jí mateřská dovolená ode dne porodu pouze do uplynutí 22 týdnů (v případě narození dvou a více dětí jde o 37 týdnů).

Mateřská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět

Kdo má nárok na mateřskou podporu?

Mateřskou podporu vyplácí Správa sociálního zabezpečení. Pokud jste zaměstnaná, je potřeba, aby vám ošetřující lékař, gynekolog, vyplnil žádost o PPM, kterou odevzdáte svému zaměstnavateli. Pokud však podnikáte, musíte žádost předat přímo Správě sociálního zabezpečení.

Abyste měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musíte být v okamžiku nástupu na mateřskou dovolenou plátcem nemocenského pojištění. To znamená, že jste buď klasicky zaměstnaná, nebo v tzv. ochranné lhůtě, která činí 180 dnů od zániku nemocenského pojištění.

 Splňovat musíte i další podmínku pro nárok na dávku, tj. účast na pojištění alespoň 270 kalendářních dnů v posledních 2 letech před nástupem na PPM.

Mateřská dovolená: Spočítejte si na naší kalkulačce, kolik dostanete

Mají na mateřskou nárok i matky podnikatelky?

Podmínky pro podnikající matky se od loňského roku nijak neliší. Pokud však chtějí OSVČ čerpat mateřskou, musí být rovněž účastni na nemocenském pojištění, jehož platba je zcela dobrovolná. Platba je přitom nutná alespoň 270 dnů v uplynulých dvou letech před čerpáním PPM.

Co když podmínky nesplňuji? Zůstanu bez peněz?

Pokud nesplňujete potřebné podmínky pro PPM, například jste si neplatili nemocenské pojištění, nemáte na ni nárok. Můžete však stále čerpat rodičovský příspěvek. Jeho výši a dobu vyplácení vám ale v tomto případě přesně určí stát,“ říká Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR.

Přečtěte si, jak žádat o rodičovský příspěvek. 

Může na mateřskou dovolenou nastoupit otec?

PPM může pobírat i otec dítěte. Nejdříve však od počátku 7. týdne života dítěte po porodu, a to minimálně na 7 kalendářních dnů na základě písemné dohody s matkou. Podmínky čerpání příspěvku jsou pro něj přitom stejné jako pro matku.

Veškeré dokumenty si můžete vyzvednout na příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ).

Rodičovská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět

A co přivýdělek na mateřské?

Matka nesmí pracovat v šestinedělí, poté už pracovat může. Při mateřské ale nemůže u stávajícího zaměstnavatele vykonávat stejnou činnost, na jakou je zaměstnána. Může však vykonávat činnost jinou, a to klidně pro stejného zaměstnavatele, který pracovnici po dobu zaměstnání při PPM vystaví novou smlouvu (HPP, DPP, DPČ). V případě zaměstnání u jiného zaměstnavatele je to zcela bez omezení.

ČTĚTE TAKÉ: Dlouhodobé ošetřovné: Kdo na něj má nárok a jak zažádat?

Při rodičovském příspěvku není možnost výdělku nijak omezena a nemá vliv na dávku. Stejné je to i s mužem, pokud pobírá pomoc v mateřství, nesmí vykonávat výdělečnou činnost, ze které mu nárok na podporu plyne. Tedy například, pokud je zaměstnaný, nesmí chodit do práce, ale může si vydělávat jako OSVČ nebo chodit na brigádu, případně vykonávat pro zaměstnavatele práci na jinou smlouvu,“ vysvětluje Ondřej Wysoglad z Adecco ČR.

Jak se mateřská v roce 2018 počítá?

Výše mateřské se vypočítává z denního vyměřovacího základu. Ten se zjistí tak, že se váš příjem za posledních 12 měsíců dělí počtem „započitatelných“ kalendářních dnů připadajících na toto rozhodné období.

Takto stanovený průměrný denní příjem podléhá redukci, která se u PPM provede tak, že:

  • částka do první redukční hranice se počítá 100%,
  • z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice se počítá 60 %,
  • z částky nad druhou redukční hranici do třetí redukční hranice se počítá 30 %,
  • k částce nad třetí redukční hranici se nepřihlíží

Denní vyměřovací základ v roce 2018

Denní vyměřovací základ se v roce 2018 do částky 1 000 Kč započítává ze 100 %, což je oproti předchozímu roku zvýšení o 58 korun. V druhé redukční hranici (od 1 000 Kč do 1  499 Kč) z 60 % a ve třetí redukční hranici (od 1 499 Kč do 2 998 Kč) z 30 %. 

Denní mateřská následně činí 70 % z redukovaného denního vyměřovacího základu. Z důvodu zápočtu denního vyměřovacího základu do max. 2 998 Kč je nepřímo stanovena i maximální výše mateřské, která v roce 2018 bude 36 750 Kč.

Redukční hranice 2017 a 2018

Výše redukčních hranic 2017 2018
1. redukční hranice (ze 100 %) 942 Kč 1000 Kč
2. redukční hranice (60 % z částky v rozmezí redukční hranice) 1412 Kč 1499 Kč
3. redukční hranice (30 % z částky v rozmezí redukční hranice) 2824 Kč 2998 Kč

Tip: Podívejte se na další příklady výpočtu mateřské

Výpočet výše mateřského příspěvku

Výpočet mateřské: 2018
Průměrná hrubá měsíční mzda 27 350 Kč
Neredukovaný denní vyměřovací základ (mzda x 12/365) 899,18 Kč
První redukční hranice (do 1000 Kč ze 100 %) 899,18 Kč
Druhá redukční hranice (od 1000 do 1499 z 60 %) 0 Kč
Třetí redukční hranice (od 1499 do 2998 z 30 %) 0 Kč
Redukovaný denní vyměřovací základ (součet předchozích tří řádků) 900 Kč
Denní mateřská (70 % z vypočteného základu) 630 Kč
Měsíční mateřská (30 dní) 18 900 Kč

Peněžitá pomoc v mateřství: 70 % z 900, tj. 630 x 196 dnů = 123 480 Kč                                                                                                                                          Peněžitá pomoc v mateřství náleží maximálně 196 kalendářních dnů a 259 kalendářních dnů, porodila-li žena dvě nebo více dětí.

TIP NA VIDEO: Podívejte se, jak se rodí v Česku.

Čtěte také: Daňové přiznání 2018: Kdo, kdy a jak musí letos podat daňové přiznání

Daňové přiznání 2018: Kdo, kdy a jak musí letos podat daňové přiznání

Více na http://www.e15.cz/danove-priznani-2018
Do školky ve dvou letech, plavání na základce. Jaké další novinky čekají děti od září?
Navýšení přídavků na dítě i rodičovského příspěvku. Co dalšího schválila vláda?
Návratu do práce se nebojte. Matky jsou totiž výborné manažerky
Návrat do práce po mateřské nebo rodičovské: Víte, na co máte právo?
Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Rodičovský příspěvek, Nástup na, Ondřej Wysoglad, Mzda, Vláďa, Rozhodné období, Výplň, Výpočet, Mater, Dov, Loňský rok, Personál, Vyměřovací základ, DPČ, Život dítěte, Výdělečná činnost, Hranice, Předchozí rok, Personální agentura, Ošetřující lékář, Dovolená, Sociální zabezpečení, Písemná dohoda, Nástup mateřský