Maminka.czMateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět

Markéta Novák Matějková 21.  1.  2019
Chystáte se v roce 2019 na mateřskou dovolenou? Víte, jak bude vysoký bude váš příspěvek v mateřství a jestli si můžete na mateřské přivydělat? Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky týkající se mateřské dovolené v roce 2019.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) se vyplácí po dobu šesti měsíců péče o dítě. Do tohoto období spadá i období před porodem.

Kdy se na mateřskou dovolenou nastupuje?

Budoucí matka by měla nastoupit na mateřskou dovolenou 6 až 8 týdnů před stanoveným termínem porodu. V případě, že porodí předčasně, počítá se mateřská ode dne nástupu na mateřskou až do uplynutí 28 týdnů.

Vyčerpá-li však zaměstnankyně z mateřské dovolené méně než 6 týdnů z nějakého jiného důvodu, náleží jí mateřská dovolená ode dne porodu pouze do uplynutí 22 týdnů. Pokud se ženě narodí dvojčata nebo vícerčata, má nárok na mateřskou v délce 37 týdnů.

Mateřská dovolená 2019: Kalkulačka mateřské
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2019: Kalkulačka mateřské

Kdo má nárok na mateřskou podporu?

Mateřskou podporu vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení. V případě, že jste zaměstnaná, vyplní žádost o PPM (Peněžitou pomoc v mateřství) váš gynekolog. Vy jen poté vyplněnou žádost odevzdáte svému zaměstnavateli.

Abyste měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musíte být v okamžiku nástupu na mateřskou dovolenou plátcem nemocenského pojištění. To znamená, že jste buď klasicky zaměstnaná, nebo v tzv. ochranné lhůtě, která činí 180 dnů od zániku nemocenského pojištění.

Splňovat musíte i další podmínku pro nárok na dávku, tj. účast na pojištění alespoň 270 kalendářních dnů v posledních 2 letech před nástupem na PPM.

Otcovská dovolená 2019: Přečtěte si, kdo má na ni nárok a jak o ni žádat

Mají na mateřskou nárok i matky podnikatelky?

Ano, podmínky pro podnikající matky se od minulých let nijak neliší. Pokud však chtějí ženy pracující jako OSVČ (Osoby samostatně výdělečně činné) čerpat „mateřskou“, je třeba, aby si v minulosti platily nemocenské pojištění, které je dobrovolné. Platba je přitom nutná alespoň 270 dnů v uplynulých dvou letech před čerpáním PPM.

Co když podmínky nesplňuji? Zůstanu bez peněz?

V případě, že nesplňujete potřebné podmínky pro PPM, například jste si neplatila nemocenské pojištění, nemáte na mateřskou nárok. Stále ale můžete čerpat rodičovský příspěvek, jehož výši a dobu vyplácení vám v tomto případě přesně vypočítá stát.

Přečtěte si, jak žádat o rodičovský příspěvek. 

Může na mateřskou dovolenou nastoupit otec?

PPM může pobírat i otec dítěte. Nejdříve však od počátku 7. týdne života dítěte po porodu, a to minimálně na 7 kalendářních dnů na základě písemné dohody s matkou. Podmínky čerpání příspěvku jsou pro něj přitom stejné jako pro matku.

Veškeré dokumenty si můžete vyzvednout na příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) nebo je najdete na stránkách České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Pro otce, který se rozhodne nastoupit na mateřskou, platí naprosto stejné podmínky jako pro matku, tedy počet odpracovaných dnů před nástupem na „mateřskou“, stejně jako účast na nemocenském pojištění apod.

Rodičovská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět

Můžu si na mateřské přivydělat?

Novopečená matka nesmí pracovat po dobu šesti týdnů od narození dítěte, poté již pracovat může. Ovšem v případě, že by chtěla pracovat u stávajícího zaměstnavatele, musí vykonávat jinou činnost, než před nástupem na mateřskou. Zaměstnavatel ženě vystaví také novou smlouvu (HPP, DPP, DPČ). V případě zaměstnání u jiného zaměstnavatele je to zcela bez omezení.

ČTĚTE TAKÉ: Dlouhodobé ošetřovné: Kdo na něj má nárok a jak zažádat?

Při rodičovském příspěvku však již není možnost výdělku nijak omezena a nemá vliv na dávku. Stejné je to i s mužem, pokud pobírá pomoc v mateřství, nesmí vykonávat výdělečnou činnost, ze které mu nárok na podporu plyne. Pokud je zaměstnaný, nesmí chodit do práce, ale může si vydělávat jako OSVČ nebo chodit na brigádu, případně vykonávat pro zaměstnavatele práci na jinou smlouvu.

Rodičovská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět

Jak se mateřská v roce 2019 počítá?

Vyplacená částka peněžité pomoci v mateřství činí 70 % z redukovaného denního vyměřovacího základu, který zjistíme tak, že si hrubý příjem za uplynulých 12 měsíců vydělíme počtem kalendářních dnů v tomto období.

Abyste mohli správně vypočítat denní vyměřovací základ, je důležité znát redukční hranice, které se odvozují od průměrné mzdy.

Takto stanovený průměrný denní příjem podléhá redukci, která se u PPM provede tak, že:

  • částka do první redukční hranice se počítá 100%,
  • z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice se počítá 60 %,
  • z částky nad druhou redukční hranici do třetí redukční hranice se počítá 30 %,
  • k částce nad třetí redukční hranici se nepřihlíží
Rodičovský příspěvek se zvýší na 300 tisíc. Ale až od ledna 2020

Denní vyměřovací základ v roce 2019

Denní vyměřovací základ se v roce 2019 do částky 1 090 Kč započítává ze 100 %. V druhé redukční hranici (od 1 090 Kč do 1 635 Kč) z 60 % a ve třetí redukční hranici (od 1 635 Kč do 3 270 Kč) z 30 %. 

Denní mateřská následně činí 70 % z redukovaného denního vyměřovacího základu.

Redukční hranice 2018 a 2019

Výše redukčních hranic 2018 2019
1. redukční hranice (ze 100 %) 1000 Kč 1090 Kč
2. redukční hranice (60 % z částky v rozmezí redukční hranice) 1499 Kč 1635 Kč
3. redukční hranice (30 % z částky v rozmezí redukční hranice) 2998 Kč 3270 Kč

Výpočet výše mateřského příspěvku - příklad

Výpočet mateřské: 2019
Průměrná hrubá měsíční mzda 36 500 Kč
Neredukovaný denní vyměřovací základ (mzda x 12/365) 1090 Kč
První redukční hranice (do 1090 Kč ze 100 %) 1090 Kč
Druhá redukční hranice (od 1090 do 1635 z 60 %) 66 Kč
Třetí redukční hranice (od 1635 do 3270 z 30 %) 0 Kč
Redukovaný denní vyměřovací základ (součet předchozích tří řádků) 1156 Kč
Denní mateřská (70 % z vypočteného základu) 809 Kč
Měsíční mateřská (30 dní) 24 270 Kč

                                                                                                                                     Peněžitá pomoc v mateřství náleží maximálně 196 kalendářních dnů a 259 kalendářních dnů, porodila-li žena dvě nebo více dětí.

Zvýšení rodičovského příspěvku

Po skončení mateřské mohou rodiče čerpat rodičovský příspěvek, který by se měl od roku 2020 zvýšit. Rodiče, kteří zůstanou s malými dětmi doma, by měli od příštího roku dostávat o 80 tisíc korun víc než dostávají dnes.

Původně přitom resort práce navrhoval rozložit růst dávky na dvě fáze. Nejprve by se zvýšila od 1. července o 40 tisíc korun, do konce volebního období pak ještě o dalších 40 tisíc korun. Podle posledního plánu se ale zvedne příspěvek jednorázově o 80 tisíc korun, ale později. Více informací najdete v článku Rodičovský příspěvek se zvýší na 300 tisíc. Ale až od ledna 2020.

Vše o rodičovském příspěvku pro rok 2019 si můžete přečíst ZDE: jak podat žádost o rodičovský příspěvek nebo jakou si můžete zvolit rychlost čerpání.

Čtěte také: Daňové přiznání 2019: Kdo ho musí podat a jaký je poslední termín

Daňové přiznání 2019: Kdo ho musí podat a jaký je poslední termín

Více na https://www.e15.cz/danove-priznani-2019
Daňové přiznání 2019: Kdo ho musí podat a jaký je poslední termín

Více na https://www.e15.cz/danove-priznani-2019
Daňové přiznání 2019: Kdo ho musí podat a jaký je poslední termín

Více na https://www.e15.cz/danove-priznani-2019
Daňové přiznání 2018: Kdo, kdy a jak musí letos podat daňové přiznání

Více na http://www.e15.cz/danove-priznani-2018
Do školky ve dvou letech, plavání na základce. Jaké další novinky čekají děti od září?
Navýšení přídavků na dítě i rodičovského příspěvku. Co dalšího schválila vláda?
Návratu do práce se nebojte. Matky jsou totiž výborné manažerky
Návrat do práce po mateřské nebo rodičovské: Víte, na co máte právo?
Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřství, Rodičovský příspěvek, otcovská dovolená, Budoucí matka, Stejná podmínka, DPČ, Písemná dohoda, Dov, Mateřský příspěvek, Dovolená, Osoba činný, Háček, Vyplacená částka, Mateřská podpora, PPM, Výdělečná činnost, Novopečená matka, Žádost, Výpočet mateřské, Uplynulý rok, Peněžitá pomoc, Mateřský nárok, Vyměřovací základ, OSSZ