Maminka.czFejeton Marie Doležalové

Mateřská? Navenek se flinkáme, ale potají měníme svět, píše Marie Doležalová

27.  2.  2019
Jestli mě jenom trochu znáte, tak víte, jak moc ráda se vykecávám, analyzuju, probírám témata a hledám různý cesty. A navíc mám ráda poslední slovo, což můžu tady na konci časopisu mít! A co víc, všechny u toho můžeme bejt v teplákách!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Předpokládám, že skoro všechny jsme na mateřské dovolené. Část z vás na ní nedávno ještě byla a část velmi brzo bude. Vítám mezi námi ale i ty ženy, které ještě děti nemají a vášnivě rády si o tom čtou. Taky jsem si ten časopis párkrát koupila i předtím, jen jsem měla pocit, že to musím tak nějak, ehm, tajit. Takže máte všechny moje sympatie i vy, zatím nematky!

Mateřská dovolená. Víte, v podstatě bych dnes nemusela vůbec nic psát. Prostě bych jenom nadhodila tahle dvě slova a bylo by jasno. Bylo by jasné, jak veliké je to nedorozumění. Jenomže já tady dneska nebudu psát nic o tom, jaká je to ve skutečnosti dřina, kterou nikdo nechápe a neocení. No je, samozřejmě. Ani o tom, že to není žádná dovolená. No, není. To by totiž na dovolenou nikdo nejezdil, kdyby vypadala takhle.

Fejeton Marie Doležalové: Tady můžu s klidem říkat MY, kašlík a prdíky

Nebudu psát ani o tom, jak při vší lásce ke svým dětem (a že je to opravdu VEŠKERÁ láska, kterou kdy budeme ke komukoli cítit) nám z mateřské může taky hrábnout. Může, a často se to děje. Už vůbec tady nebudu rozebírat, jak na sebe na takové dovolené nemáme čas a jak je těžké věnovat energii sama sobě. Já vím, že vy víte, jaké to je, a víte, že já to taky vím a že jsme v tom všechny společně. Jenomže.

Vzpomeňme si na časy, kdy jsme ještě na téhle dovolené nebyly. Třeba mě, přiznám se, vždycky iritovala věta: „Mateřská dovolená není žádná dovolená, kdo ten výraz vymyslel?“ Vždycky mě hrozně štvalo, že mě tím někdo NUTÍ, abych ho litovala za NĚCO, co přece nemůže být tak náročné, jak se TVÁŘÍ. Fakt, přiznávám se, že jsem to nikdy žádné matce nevěřila. Původně jsem vás chtěla v tomhle fejetonu vyzývat k nějaký veřejný osvětě, kde lidem sdělíme, jak náročný to je. Já si na dálku můžu vážit vás, za to, jak to zvládáte (třeba s dvojčatama, dvěma dětma, třema), a vy si zase můžete vážit všech ostatních maminek (včetně mě, to by mi udělalo radost).

Pravda o mateřství? Vypadá přesně takhle, ukazují statečné mámy

Zní to dost obyčejně, ale mně tahle představa tak nějak pomohla. No, a protože jsme my ženský na sebe tak strašně tvrdý a pořád samy proti sobě samým něco máme, tak cesta k uznání nevede, zdá se, přímo – jako lehnout si večer do vany a uznat sama sobě, jak to zvládám. (Okamžitá odpověď: Jako jak? Dyť se mi nepovedlo todle a todle, a copak se můžu chválit, když je v kuchyni takovej bordel? Nehledě na to, když se na sebe podívám do zrcadla, jak vypadám, copak tohle je chvalitebný?)

Jsme ale od přírody hodně empatický, čili pro nás není problém uznat všem ostatním ženám respekt za jejich mateřské dovolené. Usmát se na ně v duchu, že moc dobře víme, jak se cítí. Napsat všem ostatním matkám na mateřské dovolené v duchu esemesku, ve které bude stát něco jako: „Vydrž, seš úžasná a neboj, já moc dobře vím, že tohle je taky práce, a jak těžká! Ale ta nejdůležitější na světě! Myslím na tebe, hezky se vyspi, hahaha, pa!“

Starat se o dítě je mnohem těžší než vrcholově sportovat, tvrdí studie!

No, jen si představme, že tuhle zprávu odesíláme. Anebo ještě líp, že nám právě přišla. Zpráva plná něhy, lásky, empatie, trpělivosti a nekonečné houževnatosti zítra zase vstát a zvládat to dál. Protože tohle jsou teď naše přednosti. To je to, co všechny máme a co každý den svým dětem dáváme. Jsme jako žárovky, co každý den svítí, a už ani nevíme, jaká tma by tady byla, kdyby nesvítily. Jsme jako zrychlený fretky, co jsou sice furt unavený, ale proto, že toho udělaly tak strašně moc, že se to našim chlapům ani nezdá. 

Jsme agenti v utajení, navenek se flinkáme, ale potají měníme svět. Ale nikdo to, mé milé žárovky, neví, jelikož pro zbytek světa jsme na dovolené. A víte co? Tak to tak nechme být. My totiž máme naše drahé děti, co nám to neustále vracejí tím ohromným štěstím, a taky tu krásnou esemesku, no ne? Tak si ji určitě nemažte! 

Ewa Farna tajila těhotenství! Nakonec prozradila i pohlaví miminka
Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřství, Slavné maminky, Fejeton Marie Doležalové, TV Nova, Marie Doležalová, Děti, Časopis, Esemeska, Tepláky, Dovolená, Mári, Ewa, Mater, Máří, Mateřská dovolená, Nedorozumění, Ewa Farná, Sympatie, Tréma, Poslední slovo