Maminka.czMateřská a rodičovská dovolená

Mateřská? Vzdělávejte se a rozšiřujte si obzory. Hodí se to do práce

Michaela Láchová 10.  6.  2020
Na mateřské či rodičovské dovolené se chcete věnovat hlavně svému zlatíčku. Vzdělávat se ovšem nemusí znamenat jen zahrabat se mezi skripta a s kruhy pod očima se po nocích učit na zkoušky. Pojměte vzdělávání jako relax. A bonusem vám bude snadnější návrat do práce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Vůbec nevím, co budu po rodičovské dělat. Sotva si na to vzpomenu, začne mě to okamžitě stresovat,“ stěžovala si na chodbě školky maminka jednoho ze spolužáků mého syna, na ruce roční holčičku. Vzpomněla jsem si na sebe a období, kdy jsem řešila svůj návrat do práce, kde jsem strávila předchozích deset let, zároveň jsem ale věděla, že pokračovat v ní i nadále se s rolí mámy víceméně vylučuje.

A taky jsem si vzpomněla na to, co mi všichni kolem vtloukali do hlavy, když jsem se chystala na mateřskou: „Hlavně neztrácej kontakt s ,nemateřským' světem.“ Je to totiž strašně snadné, úplně se uzavřít v maminkovském světě, v prvních týdnech, možná měsících, i žádoucí. Možná proto by nadpis článku měl místo „mateřská“ začínat slovem „rodičovská“. Ale my si rozumíme… Každá to máme jinak, každá máme své načasování toho, co kdy a jak nám vyhovuje dělat. Pokud se ovšem do pracovního života chceme vrátit, měly bychom myslet na to, že ten čas bychom si dřív nebo později udělat měly.

Jak se s dětmi nezbláznit? Vytvořte si pevné body v běžném dni

A co jste dělala během mateřské?

„Co jsem dělala? Děti jsem dělala!“ Tahle proslulá věta z úst Libuše Šafránkové v roli dvojnásobné mámy ve filmu Báječná léta pod psa možná personalisty rozesměje, se získáním zaměstnání, o které stojíte, vám ale pravděpodobně moc nepomůže. Neznamená to ovšem, že by se od maminek v dnešní době automaticky očekávalo, že po celou dobu rodičovské intenzivně pracovaly.
Jde zkrátka jen o to, zkusit se zamýšlet nad cestami, kterými se budete chtít později vydat, nenechávat to jednoduše být s tím, že „všechno nějak dopadne“. Jedno je totiž jisté: Jakékoli vzdělání se vám rozhodně vyplatí a v žádném případě nejde o ztracený čas. Získávat a prohlubovat své znalosti je zkrátka potřeba. Často vám k tomu přitom stačí jen dvě věci – počítač, tablet nebo chytrý telefon s připojením na internet. A hlavně vůle. Musíte zkrátka chtít!

Jsem jediná, kdo dnes na mateřské nepracuje?! Tlaky okolí jsou velké

Vzdělávat se na úkor mateřství? Ani náhodou!

Jak tedy ale svůj rozvoj a vzdělávání pojmout, aby byly realizovatelné v často omezených finančních možnostech mámy na rodičovské a zároveň časově flexibilní? Máme pro vás několik tipů! První úžasnou možností, kterou díky moderním technologiím máme, jsou on-line kurzy. Díky nim nemusíte odcházet z pohodlí domova, a navíc můžete využít volné chvíle, které se vám mezi péčí o dítko naskytnou.Fungují většinou na principu videí, která můžete kdykoli přerušit a vrátit se k nim, až budete mít čas.

Než se do kurzu pustíte, promyslete si předem, co by vám měl přinést.
Chcete porozumět základům účetnictví? Nebo si vytvořit vlastní webové stránky? Vybírat můžete z nepřeberného množství kurzů, které se týkají osobního či profesního rozvoje, ale také z takových, které pomohou přímo vám a vašim dětem. On-line kurzy tak mohou znamenat nejen určitý relax, ale také jsou skutečným přínosem pro vás a vaše vědomosti z různých odvětví.

Pracovat z domova s malým dítětem? Nedělejte si iluze! My víme, jak na to

Studujte, kde a jak se dá!

Vzdělávat se můžete i při procházce s kočárkem. Jak? Zatímco vaše miminko spokojeně spí, můžete si do sluchátek pustit audioknihu v angličtině a k tomu se učit nová slovíčka. Skvěle funguje i sledování filmu nebo seriálu v originále s titulky. A třeba na Prasátko Peppu v angličtině se můžete dívat společně se svým prckem.

Dobře se také osvědčuje studium v tandemu. Máte na mateřské kamarádku, která se chce taky sebevzdělávat? Ve dvou se to lépe táhne! Někdo se navzájem motivuje uběhnutými kilometry, vy můžete studijními výsledky. Pokud jste z nějakých důvodů rozhodnutá, že se do stávajícího zaměstnání nechcete vrátit, už během mateřské začněte přemýšlet o rekvalifikaci. A pokud si nejste jistá, co byste chtěla dělat, zamyslete se nad tím, co vás baví a co vám jde. Sledujte, které obory frčí a jaké služby lidi chtějí.

Věděla jste, že:

  • Když se chcete během mateřské dovolené vrátit zpátky do práce ke stejnému zaměstnavateli, musíte s ním uzavřít novou pracovní smlouvu nebo dohodu o provedení práce či o pracovní činnosti. Smlouva musí být sjednána na jinou pracovní pozici, než jste vykonávala před mateřskou dovolenou.
  • Můžete začít pracovat i jako OSVČ, aby vám však vznikl nárok na peněžitou podporu v mateřství, musíte si hradit dopředu nemocenské pojištění.
  • V případě, že jste podnikala již před nástupem na mateřskou dovolenou na hlavní činnost, po dobu pobírání peněžité pomoci v mateřství musíte samostatně výdělečnou činnost přerušit. Druhou možností je zapojit tzv. spolupracující osobu (třeba rodinného člena), pak živnost přerušovat nemusíte. Na vedlejší činnost se žádné omezení nevztahuje.

Buďte sebevědomá!

Pokud se naopak vrátit chcete, snažte se sledovat, co se děje ve vašem oboru, ať se vám nestane, že vaše kvalifikace zestárne, ať máte přehled o trendech. A ještě jedna rada na závěr: Pracujte na svém sebevědomí. Maminky, které se vracejí z mateřské, se často zbytečně podceňují. Přitom jsou to často nejorganizovanějšími články týmu. Jsou namotivované, skvěle organizované a jejich práce je efektivní. Máte zkrátka rozhodně co nabídnout!

Stejná práce, menší odměna. Dívky šokovalo, že dostaly míň dobrot než kluci
Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Zpátky do práce, Kariéra a zaměstnání (poradna), Práce na mateřské, Pracující matky, iluze, Obzor, Relax, Internet, Sledování filmů, Zlatíčko, Máma, Libuše, Vzdělávání, Hod, Peppu, Mater, Libuše Šafránková, Šafrán, Maminka, Prasátko