Maminka.czKojení

Mateřské mléko - co o něm možná nevíte

Markéta Novák Matějková 16.  7.  2016
To, že je mateřské mléko tou nejlepší výživou, kterou můžeme svému děťátku dát hned narození, není pochyb. Tento imunitní koktejl plný protilátek je pro miminko v prvních měsících jednoduše k nezaplacení. Ale věděli jste, že mateřské mléko se stává také populární mezi sportovci, kteří jej považují za alternativu k energetickým nápojům? A to rozhodně není vše…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Díky mateřskému mléko dostává dítě nejen dostatek živin a tekutin, ale také vitamíny, minerální látky a látky podporující imunitu. Nejvíce jsou v něm zastoupeny prebiotika, které posilují imunitní systém. Ty navíc vytvářejí příznivé podmínky pro růst zdraví prospěšných bakterií a naopak brzdí růst těch škodlivých, které vyvolávají infekce.

Prebiotika v mateřském mléce pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru, zvyšují obranyschopnost dětského organismu, a proto je i miminko zdravější. Zajímavá je skutečnost, že tělo kojící matky dokáže okamžitě reagovat na potřebu některých protilátek ze strany dítěte. Pokud děťátko onemocní, je matka schopna „vytvořit a vyslat“ potřebné protilátky dítěti v mateřském mléce již za pár hodin. Matka tuto informaci získává kontaktem dítěte s bradavkou.

Věděli jste, že pokud by žena měla dvě děti, jedno starší a druhé novorozeňátko, a každé kojila výlučně z jednoho konkrétního prsu, tak složení mateřského mléka bude v každém prsu jiné?

 

Banky mateřského mléka

Určitě už jste slyšeli o bankách mateřského mléka, jejichž počet u nás bohužel v posledních letech výrazně klesl. Většinou jsou přidruženy k nějaké větší porodnici. Stát se dárkyní mateřského mléka však není jen tak jednoduché, jak se může zdát.

Zázrak jménem mateřské mléko. Miminku dodá, to co potřebuje

Každá zájemkyně musí splňovat náročná zdravotní kritéria a stejně přísné jsou i požadavky na odstříkání a přepravu mléka. Cena výkupu mateřského mléka se může výrazně lišit. V Praze můžete za litr mateřského mléka dostat kolem dvou set korun. Pokud jej budete chtít ale koupit, počítejte s tím, že si připlatíte. Jeho cena se může vyšplhat až k 900 Kč.

I když se rozdíl mezi výkupní a prodejní cenou může zdát na první pohled přemrštěný, opak je pravdou. V ceně je totiž započítáno také vyšetření dárkyň včetně nákladů spojených se zpracováním mléka, aby byla zaručena zdravotní nezávadnost. I přestože veškeré mléko musí projít pasterizací, veškeré důležité vlastnosti mu zůstanou uchovány. 

Mateřské mléko se dá sehnat i na internetu, ovšem jedná se o velmi riskantní a hlavně nelegální obchod. Nejen, že nevíte nic o matce, jejím životním stylu, ale také o způsobu uchovávání mléka. Paradoxem je, že v Americe se nakupování mateřského mléka nijak nereguluje. Mateřské mléko totiž v USA nepovažují za tělní tekutiny, ale za potravu. Ovšem na největším aukčním portálu eBay mateřské mléko neseženete ani v USA, protože jeho prodej zakázal.

Mateřské mléko pro dospělé? Proč ne

Říkáte si, co je to za hloupost? V Americe není nemožné téměř nic, proto vás jistě nepřekvapí, že se najdou tací, kteří si mateřské mléko s oblibou dopřávají.  Ve Washinghton Post dokonce vyšel článek s příběhy lidí, kteří mateřské mléko pravidelně konzumují. 

Podle American Pregnancy Association (Americké asociace těhotenství) se mateřské mléko skládá z bílkovin, tuků, sacharidů a speciálních buněk, které pomáhají v boji proti infekcím. Proto by údajně tyto látky mohly být brzy použity na pomoc dospělým, kteří trpí například Crohnovou nemocí, nebo by se jím mohla léčit salmonela. 

Mateřské mléko je nenahraditelné. Víte, čím prospívá vašemu miminku?

V poslední době se často hovoří v souvislosti s mateřským mlékem jako o novém energetickém nápoji pro dospělé. Někteří sportovci jej totiž považují za zázrak přírody, který je přírodní a nabízí plnohodnotnou náhradu za energetické suplementy. New York Magazine přinesl rozhovor s mužem, který mateřské mléko pravidelně konzumuje a nedá na něj dopustit.

A není sám. Mladík z Queensu totiž říká, že se setkal s mnoha kolegy sportovci v různých tělocvičnách, kteří pijí mateřské mléko za účelem zdraví a výdrže. Jiný muž, otec čtyř dětí Jason, zase říká, že začal pít mateřské mléko hned při narození prvního dítěte, protože je přesvědčen, že co je dobré pro děti, musí být dobré i pro dospělé. Navíc tvrdí, že díky pravidelné konzumaci mateřského mléka své ženy, nebyl po celou dobu vůbec nemocný.

Většina dospělých ale mateřské mléko většinou pije ze zdravotních důvodů. Jsou známy případy, kdy někomu pití mateřského mléka pomáhá zmírnit nevolnosti v období chemoterapie, jinému zase prospívá v boji s lupénkou.

Zatím se však jedná spíše o jednotlivce, mateřské mléko jako lék nebo doporučený nápoj zatím žádný lékař nikomu nedoporučil. Přece jen toto téma stále budí na veřejnosti velké rozpaky.

Zmrzlina z mateřského mléka? Žádný problém

Možná byste se divili, co vše se dnes z mateřského mléka vyrábí. Jistá cukrářská společnost v Texasu například vyrábí vlastní řadu lízátek z mateřského mléka. Podle jeho majitele Jasona Darlinga se lidé nejprve podivovali a někteří vyjádřili i své znechucení nad novou chutí, ale on si stojí za svým.

Mýdla z mateřského mléka
Ostatní z Betynky

Mýdla z mateřského mléka


Nechápe, proč jim mateřské mléko vadí, a kravské nikoliv, a dodává, že lízátka chutnají jako sladké mandle s krémem. To však není zdaleka jediný produkt z mateřského mléka, se kterým se můžete na trhu setkat. V londýnské cukrárně Covent Garden si můžete dát zmrzlinu z mateřského mléka.

Výjimkou nejsou ani sýry, které začal vyrábět jeden foodbloger doma z přebytků mléka své ženy, až si z toho nakonec udělal slušnou živnost. „Ano, přiznávám, že jíst takový sýr může být pro většinu lidí šokující. Mnoho lidí se cítí nepříjemně, protože neví, jak se ženy, jejichž mléko používám, stravují. Mohou být ale klidní. Všechny dárkyně, které se do mého projektu zapojily, musely dodat také veškeré životopisné informace včetně stravy. To se vám u kravského sýra nepodaří,“ dodává. No, něco na tom asi bude. Jak se říká – proti gustu, žádný dišputát.

10 mýtů o kojení
Znáte bylinky zapovězené při kojení?
Témata: Děti, Kojení, Chemoterapie, mateřské mléko, Kontakt dítěte, Pomoc dospělý, Tělocvična, Queen, Mléko, Mater, Queens, Zdravotní nezávadnost, Dárkyně, Banka, Salmonela, Texas, Jason, Máť, Zmrzlina, Zdraví prospěšný, Covent, Náklad spojený

Video