Maminka.czMateřství

Mateřské trendy: Být bio, eko a mít perfektní Instagram. Je to nutné?

Tereza Víchová 5.  9.  2019
BIO a EKO. Dokonalé fotky na Instagramu. Brzký návrat do práce. Jaké trendy hýbou mateřstvím? Možná máte ten svůj vybraný anebo právě tápete, jaký názor vlastně na to mateřství a výchovu mít. Jak si to všechno utřídit v hlavě, zachovat si zdravý rozum a děti si jednoduše užívat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mateřství je životní období, které z nás i okolí zaručeně „vytáhne“ ty nejsilnější emoce. Občas máme pocit, že jsme na pokraji sil, jindy se budeme vznášet na obláčku absolutních pocitů štěstí. V mateřství budeme muset často prokazovat sebevědomí a asertivitu – u lékařů, ve školkách a školách, na pískovištích. A přitom je to „odvětví“, které nás zmítá tisícem nejistot, zda to, co děláme, je správné. Má nejlepší plenky? Dudlík ano, nebo ne? Mám s ním být doma do tří let, anebo se vrátit do práce? Kolik času si můžu ukrojit jen pro sebe? V mateřství možná víc než kdy jindy (a kde jinde) sledujeme trendy, které hýbou tímhle naším mikrosvětem. A také se srovnáváme. 

Mateřství mi srazilo sebevědomí k bodu nula. Komplikuje mi to práci

Kdo a co je trendy 

„Každá z nás je jiná. Jsou mezi námi maminky, které jsou dokonale oblečené a upravené. Maminky, které budují kariéru i s malými dětmi. A také ty, které mají vždycky doma upečený koláč a skvěle naklizeno,“ shrnuje psycholožka Lucie Šmahelová. „Jednoduše by se dalo říct, že všechno je skvělé, když se v tom cítíme spokojeně.“ Zní to jednoduše, že? A co když vám v hlavě vrtá brouk pochybností? 

Třeba vaříte domácí přesnídávky z biosurovin, ale v tom samém čase byste chtěla jít konečně na jógu. Nebo běžíte z pracovní porady s vědomím, že jste zase nestihla besídku ve školce. Jakýkoli trend je ošidný v tom, že když to přeženete a berete to smrtelně vážně, nebudete spokojená. 

Abych byla v pohodě 

„Touha po dokonalosti a sledování trendů nás občas vede do extrému, ale den má pro všechny jen 24 hodin,“ upozorňuje Lucie Šmahelová. „Být supermankou nejde. Každá z nás by se tak měla zastavit, pořádně zamyslet a uvědomit si, kde jsou její priority.“ V našem dennodenním rozhodování o způsobu života a výchovy dětí hraje roli spousta věcí. Kde jsme vyrostly, v jakém prostředí, zda ve městě nebo na vesnici. A jaké jsou tedy možnosti přímo pro nás. Konkrétní případ ze svého vlastního života má i Lucie Šmahelová, nastávající maminka už čtvrtého dítěte. 

Mateřství bez iluzí: Jak zvládnout rutinu? Říkejte si, že to není navždy!

„Mně se třeba moc líbily látkové plenky. Ale nakonec jsem se pro ně nerozhodla, protože i během mateřské dovolené dál pracuji. Představa, že k té vytíženosti peru a věším plenky, s tím skloubit nešla,“ vysvětluje psycholožka. „Kdybych ale žila pomalejším tempem třeba na vesnici, určitě by bylo všechno úplně jinak.“ 

Trendy, ale s rozumem 

Vaše spokojenost je zásadní. Trendy tak mohou být impulzem k nějaké změně. Ale nikdy je neberte fatálně. Jako třeba stále narůstající skupina „příliš“ kontaktních maminek, které jsou ve výsledku nešťastné, nevyspalé a frustrované v touze dopřát svému dítěti tu nejlepší péči. „Doporučila bych maminkám sledovat trendy spíš pro inspiraci,“ shrnuje Lucie Šmahelová. 

„Aby byly otevřené informacím. Je samozřejmě dobré nahlížet vývoj a situaci ve všech oblastech života, ale pak si na to udělat svůj názor. A také si uvědomit, zda je pro mě možné daný trend zakomponovat do způsobu života, který vedu já a členové mojí rodiny.“ Třeba zmiňované BIO a EKO je primárně samozřejmě skvělý a obecně potřebný směr. Ale vrhnout se do něj fatálně může končit těžkým pocitem, že všechno nezvládáme. „Pak je nejlepší rozhodnout se třeba pro tři konkrétní věci, které se mi na daném trendu líbí a budu je dodržovat. A zároveň se smířit s tím, že stoprocentně se jím řídit nemusím zvládnout,“ doplňuje Lucie Šmahelová. 

Mámy jsou na sebe zlé, vyslechla jsem si tolik urážek, říká Gabriela Lašková

Nesrovnávejte se 

Ať se rozhodnete pro cokoli, neporovnávejte se s ostatními. A to je samozřejmě těžší, než se zdá. Je přece tak snadné k tomu sklouznout i proto, že u dětí se to děje tak nějak automaticky. Už leze, chodí, mluví, umí počítat? Tendence k soupeření na všech frontách je nám daná a hojně podporovaná klasickou výchovou a školou. 

„Pak v nás někdo lehce vyvolá pocit, že bychom už měly jít od dítěte třeba vydělávat peníze,“ uvádí Lucie Šmahelová. „Nebo v nás dokonale upravená žena spustí stres, že už bychom měly konečně zhubnout po porodu.“ Potom jde spíš o vaše vnitřní přesvědčení a sílu. Je moc fajn vídat se s lidmi, kteří nás inspirují, ale nenutí nám své modely. Když se potkáte s typem matek, které mají tendenci soupeřit, máte dvě možnosti: přijmete ji taky, anebo se s takovými maminkami nemůžete vídat.

Fanatické matky: moralizují a dávají nevyžádané rady. Jak na ně reagovat?

Je mi dobře?

„Náš vnitřní hlas má velkou tendenci nás hodnotit. Mluví za naše babičky, maminky, paní učitelky,“ dodává Lucie Šmahelová. „Třeba to, jaká byla naše maminka, má na nás i naše sledování trendů nesmírný vliv.“ Jestli si maminku pamatujete jako tu, co pořád nervózně pobíhala, dokud nebylo dokonale uklizeno, můžete jí být dnes hodně podobná. Jestli měla za všech okolností upravené vlasy, bude vás třeba přitahovat trend dokonalých instragramových hvězd. Ať je to cokoli, berte to s rozumem. A vytvořte si své vlastní trendy. Bez poměřování. 

Instagram vs. realita: Takhle se mámy fotí, ale pravda je úplně jiná!

CO JE DNES TRENDY?

1 / BLOG, INSTAGRAM 

Otvírá nový, finančními, časovými a vědomostními limity neohraničený prostor pro seberealizaci. Instagramová dokonalost je virtuální realita, přistupujte k ní s rozumem. Nechte se inspirovat, třeba si kupte stejnou bundu, jako má maminka, kterou obdivně sledujete. Nežeňte se ale za dokonalostí přes své limity. 

2 / ZAMĚSTNÁNÍ NEBO PODNIKÁNÍ NA MATEŘSKÉ 

Ženy na mateřské se vrhají do podnikání a zakládají e-shopy. Podle statistik společnosti Shoptet, na jejíž platformě u nás funguje 12,5 tisíce internetových obchodů, dnes každý šestý nový e-shop v ČR zakládá žena, většinou právě na mateřské dovolené. Je jedno, jestli po večerech šijete dětské oblečení nebo se chcete vrátit k manažerské pozici v bance. Práce může být skvělou terapií, kdy nemyslíte na děti a domácnost. Dejte ale pozor na vyvážení práce a soukromí, abyste neměla pocit, že jste si dětství svých potomků neužila. 

3 / EKO PŘÍSTUP K ŽIVOTU 

Zájem o ekologii, látkové pleny, zdravou výživu a další „BIO“ atributy je čím dál vyšší. Přemýšlejte předem, co jste schopná a ochotná zvládnout. Určitě se vyplatí uvažovat nad zdravou stravou pro sebe i děti. Obvyklé minus tohoto přístupu k životu a dětem ale spočívá v tom, že se snažíte na všech frontách až příliš a pocit nespokojenosti, že vše nezvládáte dokonale, převažuje nad radostí a spokojeností z mateřství. Rozumnou cestou se zdá být vybrat jen to, co je pro vás opravdu to nejdůležitější. 

Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřství, Výchova, Instagram, Maminky ve světě, Trendy, virtuální realita, Pokraj sil, Pokraj, Bio, Superman!!!, EKO, Česká republika, Trend, Mater, Lucie Šmahelová, Pocit štěstí, Pocit, Instragram, Nula, Podnikání, Rozum, Superman, Děti, Brouk