Maminka.czStrach

Mateřství a nekonečný strach. Provází i vás na každém kroku? Naučte se s ním pracovat

Jana Potužníková 28.  3.  2021
Bojíme se v těhotenství, strach máme z porodu a úplně jiná kategorie obav, strachů a úzkostí nás provází i samotným mateřstvím a výchovou. Pokud víte, že se vás mateřský strach v nějakém směru týká, je na místě zásadní otázka: Umíte s ním zacházet?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Těhotná a vyděšená


Přiznám se, že jeden z prvních strachů, který jsem si jako máma „užila“, byl právě ten, který přišel už v těhotenství. Běhalo mi hlavou, jestli vůbec budu dobrá máma, jestli v sobě najdu dost zodpovědnosti, trpělivosti a taky: Jestli na dítě budu mít dost energie… Bylo mi totiž 33, každý druhý doktor mi přiděloval nálepku „staré matky“. (Dneska mi to přijde směšné, protože bych si dítě uměla představit i teď, ve čtyřiceti.)

Děsilo mě také množství preventivních vyšetření, v obavách jsem sledovala půl roku trvající nevolnosti a pohoda to tedy opravdu nebyla. Mohla jsem to prožívat jinak? A má to tak – když pominu ty nevolnosti – nějak podobně každá? „Každá zcela jistě ne. Jsou ženy, které k mateřství přistupují méně zodpovědně, jiné také méně systematicky a více spontánně,“ vysvětluje koučka a mentorka Jitka Ševčíková (jitkasevcikova.cz), spoluautorka krásné výchovné knížky S láskou i rozumem. 

Na čem to závisí? Na věku, okolnostech početí, na vaší povaze, ale také na tom, jaké zkušenosti s mateřstvím jste dosud viděla kolem sebe, potažmo měla vy sama. Protože jinak se na věci díváte u první gravidity, jinak u třetí… „Pokud žena vědomě bilancuje, zda bude mít dostatek toho všeho, o čem jste mluvila, pravděpodobně to pramení z nějaké zkušenosti nebo přenesené zkušenosti (vidí, že to kamarádka nezvládá nebo to nezvládala její máma, známá, sousedka…). Také stoprocentně vím, že když mi bylo 24 a rodila jsem poprvé, žádná z těchto otázek mě nenapadla. Energie jsem měla mraky, o trpělivosti jsem vůbec nepřemýšlela a chyby jsem si nepřipouštěla. 

Nemějte strach a nechte se vést. V bříšku mámy je zapsané všechno

S druhým mateřstvím už to bylo jiné, přišlo krátce po prvním, a tam už obava o dostatek energie nebo rozdělení rodičovské lásky mezi DVA a hlavně rovnoměrně (proboha, jak se to dělá?) asi byla. U třetího mateřství, ve 40 letech, převažovaly obavy zdravotní, zda to zvládnu jako ,stará matka' a jestli miminko bude v pořádku a hlavní roli mého strachu hrály předchozí zkušenosti. Byly prožité a věděla jsem, že se to prostě může stát,“ ukazuje Jitka Ševčíková i na svém vlastním příkladu, jak mohou okolnosti prožívání strachu v těhotenství zásadně ovlivnit. Protože ano, i na tom, kolikáté dítě čekáte, záleží. 

Pokud vás to uklidní, tehdy mi kdosi řekl, že už to, jaké mám obavy o to, jak dobrá budu máma, je příslibem toho, že budu. Že je to jen důkaz toho, že mi na miminku záleží a nechci v té své nové roli zklamat. Nezabíralo to úplně vždycky.

A pokud to nezabírá ani na vás, má pro vás Jitka Ševčíková ryze praktická doporučení a kroky: 

  • Základní práce s jakýmkoli strachem je, určit si, zda je to strach „přirozený“, nebo „přešlechtěný“. 
  • Přirozený je ten, o kterém mluvíme: Zamýšlím se nad tím, není mi to lhostejné, zajímá mě to. 
  • „Přešlechtěný“ je ten, který ve vás roste třeba proto, že brouzdáte na internetu, hledáte diskuse na serverech, loudíte zkušenosti u zkušenějších. A tam je to vždycky tak nějak „vystrašené“. 
  • Proč? Protože se silnějším emočním indexem se zapisují emoce strachu, obav, negativity, a proto se i v internetových diskusích a od kamarádek dozvídáte zejména ty komplikované hrůzy, úniky plodové vody, přidušené novorozence, omotané pupeční šňůry a další „jobovky“. Ten, kdo prošel například normálním přirozeným porodem bez komplikací, se bude zpravidla méně ventilovat v diskusích na téma strach a obavy.
  • Jinými slovy: pracujte na rozvoji kritického myšlení, vědomé všímavosti (tedy věnujte pozornost svému tělu, naslouchejte jeho signálům), a hlavně používejte zdravý selský rozum. Možná tu větu nemáte rády, ale… zvládly to miliony matek před vámi, zvládnete to taky! A bude to lepší s druhým, třetím, čtvrtým dítětem? Bude to jiné. Jak už naznačila Jitka Ševčíková, s dalšími dětmi se ty „emocionální“ strachy mění spíše na praktické. Řešíte peníze, otázku, jak se všichni vejdete do bytu nebo auta, jestli budete mít dost lásky pro všechny své děti, jestli dokážete být spravedlivá, jak budete řešit sourozenecké konflikty… Ale postup práce s těmito strachy je stejný: systematicky berte obavu po obavě a můžete-li ji vyřešit předem třeba koupí jiného typu auta nebo přestavbou dětského pokoje, udělejte to. Co dopředu vyřešit nejde, tím se zbytečně nezatěžujte. Třeba ty sourozenecké konflikty. Jak se na ně asi chcete připravit? Víte, o čem budou a jaký budou mít průběh? V tomto kontextu si s dovolením půjčím slova svého pragmatického muže: takové problémy řešte, až opravdu nastanou, a nezahlcujte se tím, „co by bylo, kdyby…“ Hm? 

TIP NA VIDEO: Všechny zajímavosti a změny během těhotenství, které jste vůbec netušila!

Děti starších matek jsou chytřejší! A další mýty o mateřství ve vyšším věku
Koronavirus a rodiny s dětmi: 10 otázek aneb Čeho se bát a čeho ne?
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Mateřství, Miminko, Po porodu, Tipy a rady porod, Strach, Úzkost, HODNÝ, Obava, Internet, Láska, Všímavost, Diskuse, Myšlení, S láskou i rozumem, Snaha, Mater, Maximum

Video