Maminka.czRozhovor

Mateřství? Nevzdala jsem se ničeho, ale už umím zpomalit, říká redaktorka Simona

Radka Wallerová 21.  8.  2020
Se Simonou jsme si hodně blízké. Přinejmenším fyzicky, v práci sedíme asi metr od sebe. Jenže mezi námi stojí deska oddělující naše stoly, a tak si většinou píšeme přes Messenger. Nejen o tom, co dáme na web Maminka.cz – Simoniny články jsou vždycky skvěle vyargumentované – ale taky třeba o dětech. Blízké jsme si i zálibami, obě rády vyrážíme do hor. I když Simona je mnohem větší střelec, tak odvážná jako ona totiž nejsem. Rumunské hory s batohem na zádech bych nedala.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čeho ses mateřství navzdory nevzdala, protože je to pro tebe důležité?

Svobody v tom, co ráda dělám, společných chvil jen s mužem.
Vlastně jsem se nemusela vzdát téměř ničeho, syn byl od miminka neskutečně hodné, přizpůsobivé a spokojené dítě. Na výlety a túry, setkání s kamarády, vyjížďky na kole i pod stan jsme ho vláčeli s sebou už jako kojence.

Fakt to šlo vždycky takhle snadno?

Pamatuji si třeba, jak můj muž málem odhodil kočár (prázdný) do potoka poté, co ho táhl na zádech několik kilometrů do kopce kamenným mořem. Ještě v bříšku jsem Míšu vynesla na Sněžku, tříletý si tam už vyšlápnul po svých. A když čas od času na pár dní „uteču“ za hranice všedních dní, na jedničku mě zastane manžel nebo babičky.

 

Nechodím už proti zdi. Naučila jsem se zpomalit i couvnout...

 

Co tě na mateřství zaskočilo, protože jsi to vůbec nečekala?

Ta neuvěřitelná síla lásky. Zní to jako fráze, ale tak to prostě je. Vůbec jsem si nedovedla představit, jak nádherně barevný svět plný kreativity, fantazie a čiré radosti se mi se synem otevře. Že mě svými moudry a postřehy bude každý den učit, že se můžu dívat na svět jinak. A pak taky, že budu zpívat.
Protože s tím mám problém a dříve jsem NIKDY (!) nezapěla nahlas ani tón, pokud jsem zrovna nebyla sama v autě.

Stydím se představovat jako spisovatelka, říká Barbora Vajsejtlová

Koukám na tvoji úvodní fotku, kde ti to moc sluší. Ale vlastně tě takhle moc neznám – spíš z fotek z hor. Unosila bys tyhle šaty? Kam?

No jasně. Sice k životu potřebuju přírodu, hory, buřty na ohni a toulání lesem, neznamená to ale, že bych štrádovala po světě v maskáčích. Na módní výstřelky a značkové předražené kabelky si zrovna nepotrpím, neznamená to ale, že neumím být rozmarná a neobléknu si ráda krásné šatičky nebo sexy minisukni. Dokážu si to užít.

Můj ideální víkend?

  • Dát si do těla při túře nebo vyjížďce na kole.
  • Aspoň dvě hodiny klidu a samoty s knížkou.
  • Sauna nebo dlouhá, horká a voňavá vana.
  • Sklenička vína s mužem a kafe s kamarádkou.

Když outdoor, tak dobrodružství? Miluješ ho?

Odjakživa. I když na ty extrémnější kousky je specialista můj muž, milovník adrenalinu, dobrodružná povaha se začíná projevovat i u syna, takže nás zřejmě čekají zajímavé věci. Jsem ale šťastná, že se mi podařilo ještě před narozením Míši splnit si některé cestovatelské sny: měsíc jsem se toulala s partou podobných bláznů po ruské Karélii, bivakovali jsme v klášterech na Soloveckých ostrovech, sáhla jsem si na hrob Nikoly Šuhaje i jeho lásky Eržiky v zakarpatské Koločavě a s batohem na zádech prošla rumunské hory. S postupujícím věkem už si, pravda, vybírám pohodlnější destinace.

Je tu nová Maminka! Na obálce Vendula Pizingerová, uvnitř velké téma: věk matek
Tohle potřebujete! Velký průvodce s tipy na cestování po Česku s dětmi
Témata: Rozhovor, Šimon, Sauna, Vendula Pizingerová, Batoh, Hora, Messenger, Dlouhá, Toulání, Sólo, Vajsejtlová, Redaktorka, Moudrý, Destinace, Simča, Záda, Rum, NIC, Reda, Míša, Sněžka, Mater, Váňa