Maminka.czTěhotenství a porod

Matkou ve čtyřiceti

Kateřina Černá 3.  12.  2010
Žen, které rodí po čtyřicítce, přibývá. Čísla udávaná statistickým úřadem jsou poměrně jasná, od roku 1985 se počet žen rodících po čtyřicítce téměř ztrojnásobil. Má to pro naši společnost nějaké výhody či nevýhody? Jak jsou na tom děti těchto matek? A matky samotné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co se týče zdravotního stavu, zde opravdu můžeme mluvit o tom, že mít dítě po čtyřicítce je rizikovější než v pětadvaceti. Častěji se u těhotných v tomto věku vyskytuje vysoký krevní tlak a další komplikace, u dítěte může pozdní těhotenství představovat vyšší riziko Downova syndromu. Lékaři a genetici v tom mají tedy jasno. Ale co psychologové? Můžeme říct, že starší matky jsou „lepšími“ nebo „horšími“ rodiči jen kvůli věku? To asi jen velmi těžko.

Některé starší maminky si nemohou pozdní těhotenství vynachválit, obzvláště pokud už mají nějaké další odrostlejší děti. Uvádějí, že když byly mladé maminky, tak měly pocit, že jim život protéká mezi prsty a ony své nejlepší roky tráví u plen. Na tom asi něco bude. Čeští zaměstnavatelé nejsou moc flexibilní z hlediska pracovní doby a práce z domu či částečné úvazky u nás příliš nefungují. Většina maminek tedy zůstává s dětmi doma a kariéra se odsouvá na neurčito, což může být pro mnohé zdrojem frustrace.

Čtěte také: Jak se dělá miminko

Na druhou stranu, pokud otěhotníte ve dvacíti, málokdy se stane, že opouštíte vysoce lukrativní post, o který jste se mnoho let snažila, jak to může být u čtyřicátnic. Pokud máte slušně rozjetou kariéru, mnohdy zvažujete, zda si ji i přes těhotenství a mateřskou udržíte. V případě, že jste zaměstnanec, měl by Vám zaměstnavatel držet místo. Situace je ovšem značně komplikovanější v případě, kdy podnikáte, roky budujete svou firmu a nemáte ponětí, komu ji svěříte po dobu, kdy se budete starat o dítě. Tudíž odpověď na problém mateřství a práce ve dvacíti versus ve čtyřicíti je nejednoznačná.

Jsou ženy, které se nejen těší na miminko, ale jsou i rády, že budou nějaký ten čas s dítkem doma a odpočinou si od stresujícího zaměstnání. Vzhledem k mateřství toto může být ideální variantou. Můžete si doma spokojeně hrát s prckem bez toho, abyste měla pocit, že Vám v zaměstnání něco důležitého uniká.

Domnívám se, že úvahy o tom, zda mají starší rodiče méně elánu a méně si budou rozumět se svými dětmi v době puberty, nelze paušalizovat. Můžete vidět dvacetileté matky, které v parku sedí na lavičce a povídají si mezi sebou, zatímco čtyřicátnice běhá za svým prckem, houpá ho a pomáhá stavět bábovky. V tomto ohledu dle mého neexistují jednoznačná pravidla.

Zda jsou starší matky úzkostnější? Dle mého názoru záleží na tom, zda se jedná o první dítě nebo například páté. Ženy, které měly první dítě někdy ve dvaceti a poslední okolo čtyřicítky často vypovídají, že věk nehraje ani tak velkou roli, jako právě počet dětí. Jsou tedy s každým dítětem více a více v klidu, protože už vědí, co je čeká, a nenervují se z každého dětského vzlyku. U maminek, které po čtyřicítce přivádí na svět své první miminko, může být situace jiná. Není se však čemu divit.

Automaticky je vaše těhotenství považováno za rizikové a lékaři vás posílají na různá vyšetření, o kterých se dvacetiletým ani nezdálo, což samotné může být zdrojem napětí. Určitě hraje roli i to, že pokud jste těhotná po čtyřicítce, tak víte, že kdyby to nevyšlo, už asi nebudete mít další příležitost. U mnohých starších prvorodiček se objevují strachy, co vše se může dítěti stát, protože za svůj život už viděly a slyšely řadu nepěkných historek o nejrůznějších nástrahách světa.

Zda si tedy pořídit dítě po čtyřicítce? Pokud budete dítě milovat a věnovat se mu, je zcela jedno, kolik Vám je let.

Témata: Starší matky, Čtyři, Nejlepší rok, Máť

Video