Maminka.czMateřství

Matky jako feny. Taky máte proklatě ostře nabroušené mateřské smysly?

Lenka Brožová 20.  3.  2023
Možná vnímáte, že od té doby, co jste matka, vám to tak úplně nemyslí. Ale napadlo vás už, kolik úžasných schopností jste mateřstvím získala? Taky se vám zostřily smysly plus jste obdržela jeden fungl nový – mateřský instinkt? Pro tohle období se z vás prostě stalo něco mezi fenou a supermanem. Gratulujeme, vítejte v klubu superhrdinek!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V těhotenství nám nejen roste břicho, ale i se uvolňuje pánev, zvětšují chodidla, mění se uspořádání některých orgánů a samozřejmě hormony tančí čardáš směrem k velkému finále. Po porodu pak spustí tělo zas trochu jinou, neméně nabitou skladbu. Okolí zřejmě nejvíc vnímá fyzické změny, ale uvnitř těhotného těla, tam se dějí teprve věci!

A ano, dějí se prokazatelně i na mozku. Spousta žen u sebe vnímá změnu kognitivních schopností. Tu a tam obtížně hledáme slova, nemůžeme se vymáčknout a někdy se chováme... No prazvláštně. A nedostatek spánku tomu opravdu nepřidává.

VIDEO: Proč maminky vstávají unavené? Takhle to v noci vypadá

Šestý smysl jako alarm

Můj manžel by mohl vyprávět, kolikrát našel namazaný chleba v mrazáku hned vedle odstříkaného mléka. Nebo jak jsem mu i přes protesty rvala dudlík do pusy. Někdy jsem se svému podivnému chování dokázala zasmát, jindy jsem mu nešťastně připomínala, že přece ví, že jsem jinak celkem rozumná ženská a že určitě zase budu!

Konejšil mě a vysvětloval, jak ho naopak fascinuje ta symbióza mezi mnou a dítětem. Zatímco já měla pocit, že mateřský frmol moc nezvládám, on byl uchvácený, jak spolu s dcerou „od přírody“ fungujeme. Třeba že se vzbudím při sebemenším zamrčení našeho miminka, někdy dokonce těsně před. Že ji slyším kníknout i přes dvoje dveře. Samozřejmě jsem mu nevykládala, že v šestinedělí jsem někdy nad dcerou stála a kontrolovala, jestli dýchá. Že jsem ji dokonce párkrát paranoidně vzbudila, protože se mi zdálo, že "dýchá nějak málo".

Na druhou stranu přesně takové chování vede k tomu, že my mámy máme své děti skvěle napozorované a sebemenší odchylky nám spustí v hlavě majáček. Třeba když nám přijde, že dítě nějak jinak dýchá, jinak stojí, jinak kouká… Znáte přece TEN POCIT. Říkáme mu šestý smysl, ale stejně tak to může být dokonalá souhra pěti základních smyslů, nabroušených mateřstvím pořádně naostro.

GALERIE sýrovitých novorozenců. Ne, nejsou špinaví! Pokrývá je tajemný mázek. Proč ho nesmývat?

Já, husa. Totiž matka!

Instinktivním využitím smyslů mezi matkou a potomkem se zabýval zakladatel moderní etologie Konrad Lorenz. Nenechme se tím urazit, milé dámy, ale prokazoval jeho důležitost na husách: když vylíhnuté house uvidělo místo husy jako první bytost člověka, následovalo ho pak jako matku. Po laboratoři tak za držitelem Nobelovy ceny pochodovala hejna housátek.

Odborně se takovému učení říká imprinting, tedy vtiskování. A probíhá nejen u dětí, ale i u matek. Proto na své děti tak okouzleně zíráme a nemůžeme se na ně vynadívat. Doslova se do nich vpíjíme pohledem – vtiskujeme se. A děláme to instinktivně, tedy z „vyšších“ důvodů, než že nám přijde ten drobek roztomilý.

O důležitosti prvního kontaktu při bondingu se toho dnes ví hodně a řada porodnic se snaží těmto poznatkům přizpůsobit svůj provoz. V zásadě jde o to, vzájemnou blízkostí naplnit důležité potřeby ve vztahu matka-dítě a budovat základní emoční vazby. Důležitými aktéry tohoto procesu jsou zrak (imprinting), hmat (kůže na kůži), chuť (samopřisátí), sluch (tlukot srdce, hlasy) a čich (mázek, vůně matky, kterou zná dítě z dělohy).

Je libo miminkovskou aromaterapii?

Právě čich je jeden ze smyslů, jehož zostření vnímáme v mateřství opravdu silně. Stávají se z nás takové feny. Nejde až tak o kontrolní očuchávání zadečků pro zjištění obsahu pleny. Mnohem důležitější je očichávat druhý konec malého človíčka – hlavu.

Odborníci předpokládají, že vůně působí na matku jako impulz k péči o novorozence a že pomáhá kompenzovat její vyčerpání. Stojí za tím chemie mázku, feromonů, aktivace center potěšení v mozku a samozřejmě produkce "zamilovaného hormonu" oxytocinu. Příroda má prostě chytrý plán, jak zařídit, abychom se o bezbranného tvora postaraly. Vůně se tak pro miminko stává nástrojem přežití.

A že si dítě udržuje termoregulaci zejména hlavičkou, voní nám právě tam nejvíc. Doslova ho s nosem zabořeným v chmýří fetujeme. Proto je taková škoda, když se čerstvým novorozencům dá po porodu na hlavičku čepička. Nebo když se mázek hned umyje. Protože má-li matka tu možnost a prostor, už během pár hodin dokáže podle vůně své dítě identifikovat. Prý rozliší i jednovaječná dvojčata! Později některé matky podle změny vůně svého dítěte dokonce dokážou poznat, že se blíží nemoc. A tím opět zabředáme do vod šestého smyslu…

 

dítě si udržuje termoregulaci zejména hlavičkou, voní nám tam proto nejvíc. Doslova jeho vůni s nosem zabořeným v chmýří fetujeme.

 

Slyšte, slyšte!

Jak vidíte, zostření smyslů během těhotenství a po porodu, stejně jako šestý smysl, není až takový nesmysl, jak občas někteří skeptici pod vlajkou racionality tvrdí. Možná jsme jen na tyhle své schopnosti pozapomněly. Důvěřujeme přístrojům, spoléháme se na lékaře. Návody na život i mateřské rady hledáme v knihách a na internetu. Zpohodlněly jsme a přestaly naslouchat svému tělu. A to je hrozná škoda!

Obzvlášť mateřství může být příležitost, jak zpomalit životní tempo, obrátit se víc do sebe a nechat toho drobečka, aby nás toho spoustu naučil o nás samých. A je celkem jedno, zda tomu budeme říkat intuice, vnitřní hlas, zostření smyslů nebo budeme vést debaty o šedé kůře mozkové.


Tak, jako nám voní miminko, my miminku také voníme

Klepněte pro větší obrázek

Jak se v nás rodí matka, bystří se všechny smysly a vzniká ten nejsilnější – mateřský. Objevte ho v sobě a naslouchejte mu. Jak na to, radí JANA UHER, poporodní dula z Moms and Babies a spoluautorka video kurzů Šestinedělí bez obav.

Co se nám to po porodu děje v hlavě?

Už během těhotenství a potom později po porodu dochází díky plasticitě mozku k jeho strukturálním změnám, které přetrvávají až dva roky po narození miminka. Náš mozek, stejně jako celé naše tělo, se připravuje na příchod dítěte. Těhotná či kojící žena tak někdy mnoho věcí zapomíná, nemůže si vybavit slova, mění se její kognitivní funkce. Nicméně na druhou stranu něco získává – připravuje si prostor pro další mateřské kompetence a stává se empatičtější.

Tak proto slyším kníknutí svého dítěte přes dvoje zavřené dveře, ale manžel chrápající půl metru od mé hlavy mě nevzbudí?

Některé maminky rozpoznají křik a pláč svého miminka již záhy. Některé časem rozeznají i různé druhy pláče – pokud má miminko hlad, zažívá nějaké nepohodlí nebo když ho něco bolí. U někoho se mateřské instinkty vytříbí dříve, u někoho později. Závisí to na mnoha okolnostech, které často nemáme ve svých rukou. Tím chci zdůraznit, že ty, které své plačící dítě nepoznají po hlasu, rozhodně nejsou špatnými matkami!

Hned vedle lepšího sluchu se mi bystřil čich. V těhotenství, kdy mě vůně vyloženě dráždily, ale i po porodu. Třeba hlavičky své dcery se dodnes můžu učichat.

Čich je pro maminku stejně jako pro čerstvě narozené miminko obzvlášť důležitý. Miminko se díky podobnosti vůně bradavek a plodové vody neomylně sune k prvnímu přisátí. Navíc oxytocin, hormon, který nám pomáhá při porodu, při navázání emoční vazby s miminkem i při samotném kojení, se velmi dobře vstřebává právě nosem. A když si přivoníme k právě narozenému miminku, k mázku, kterým je pokryté, naše tělo dostává jeden z mnoha signálů k rozvoji mateřských kompetencí.

Proto se doporučuje s koupáním miminka po porodu posečkat?

Ano, i proto. Neotírejte ho, neomývejte. Nechte mázek několik hodin až dnů zaschnout nebo ho rozetřete do pokožky. Svým klientkám také nedoporučuji používat silně parfémovaná mýdla či parfémy jako takové – zejména v období šestinedělí, kdy pokládáme základní kameny našeho budoucího vztahu s miminkem. Tak, jako nám voní miminko, my miminku také voníme – a jinými silnými vůněmi bychom ho mátly.

V souvislosti s novorozenci se mluví o tzv. imprintingu. Probíhá něco takového i na druhé straně – u matek?

Pokud mluvíme o imprintingu jako o procesu raného učení, tak docela jistě ano. Pokud bych se ale měla zaměřit pouze na zrak, tak miminko po narození vidí asi jen na 10–20 centimetrů a spíš rozezná světlo a stín. Instinktivně vyhledá tmavé body – oči, bradavky. S pohledem matky je to samozřejmě jiné. Kojící maminky asi nikdy nezapomenou ten „zamilovaný“ pohled.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Láska a vztahy, Novorozenec, Po porodu, Mateřství, Miminko, Šestinedělí, Matka, internet, vůně, Smysly, Fen, Fena, Hormon, Mateřský instinkt, Moms and Babies, Aktivace, Nobelova cena, Alarm, Zdraví na Heureka.cz