Maminka.czKojení

Matoucí rady a málo podpory: Podpora kojení v porodnicích má velké mezery, za dva roky se to má změnit

Tereza Víchová 30.  8.  2021
Kojit na přání – kojit v intervalech, odříhnutí dítěte je nutné – odříhnout nemusí, v noci budit – v noci se má spát... Také jste dostala v porodnici od každé sestřičky jinou radu? A třeba to bylo v porodnici s certifikátem Baby-friendly? Paradox, který se má do roku 2023 změnit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je české baby friendly skutečně baby friendly?

A změny jsou nutné, protože čísla jsou neúprosná. 2/3 porodnic jsou sice „papírově” baby-friendly a jejich personál má být ohledně kojení erudovaný. Přesto se z českých porodnic propouští jen 78,9 % plně kojených dětí. A v roce 2003 to bylo 90 %.

Vláda proto rozhodla o tom, že se na skutečné „baby-friendly” musí více dohlédnout. Nejpozději do června 2023 má na ministerstvu zdravotnictví vzniknout strategie k důsledné implementaci programu Baby-friendly Hospital Initiative (osvědčený program WHO a UNICEF, který staví na základních vědecky podložených postupech poporodní péče).

VIDEO: Co jste možná nevěděli o kojení

Co ženám v porodnicích chybí

Průzkumy v porodnicích mluví jasně: jsou oblasti, které mají zásadní nedostatky. Ženy si stěžují především na to, že není dostatečně podporovaný kontakt s miminkem kůže na kůži. Personál je také často nevybaví informacemi tak, jak by potřebovaly. A na řadě míst „bují jeden nešvar” – děti se příliš brzy dokrmují umělou výživou, bohužel často i bez vědomí a souhlasu rodičů.

V nemocnicích je také rozšířen škodlivý marketing náhrad mateřského mléka, dudlíků a lahví. 

„Výrobci umělé výživy mají v České republice snadný přístup k rodičům i ke zdravotníkům,” vysvětluje Aneta Majerčíková, členka Pracovní skupiny k porodnictví při Radě vlády pro rovnost žen a mužů. 

Kojit třeba tříleté dítě. A proč ne? Tyhle mámy se neskrývají!

Čím se budou porodnice důsledně řídit

  • Baby-friendly Hospital Initiative je osvědčený program WHO a UNICEF, který staví na základních vědecky podložených postupech poporodní péče. 
  • Vznikl v 90. letech v reakci na potřebu zajištění minimální kvality péče v porodnicích po porodu a zajištění dostatečných podmínek pro ženy, které chtějí své děti kojit. 
  • Program podléhá průběžné aktualizaci, jež reaguje na nejnovější vývoj vědeckého poznání. 
Kojení před lety. Podívejte se na historické snímky, které dokazují, jak dojemné pouto kojení vytváří

Realita dnešních porodnic - matoucí informace

Dvě třetiny nemocnic nesplňují ani základní požadavek programu Baby-friendly Hospital Initiative – což je 75 % (od roku 2018 80 %) výlučně kojených dětí při odchodu z porodnice. 

„Největší problém vnímám v tom, že nemocnice nemají jasně stanovenou strategii, jak podporovat kojení, a chybí návazná péče a spolupráce s pediatry. Ženy tak v porodnici často dostávají od každé sestřičky na službě jiné informace a jiné rady. A poté zase jiné rady od pediatra, to vše může působit velmi matoucím dojmem,” komentuje současné potíže porodní asistentka a psycholožka Kristina Zemánková. „Rady, které ženy dostávají, navíc často nesledují současné výzkumy ohledně kojení. Obsahují spoustu mýtů, které mají na kojení významně škodlivý vliv. Takže jako problém číslo jedna vnímám nedostatečné nebo matoucí informace, které se navíc nezakládají na EBM (medicíně založené na důkazech).”

Co je důležité (a v porodnicích to často chybí)?

  • Umožnit ženě a dítěti zůstat spolu. 
  • Okamžitý a nepřerušovaný kontakt ženy a dítěte kůže na kůži.
  • Zajištění úplných a správných informací ženám, které chtějí kojit, včetně informací ohledně používání lahviček a dudlíků a rizik s tím spojených.
  • Podpora žen v kojení po praktické stránce – například pomoci ženám rozeznat u dítěte signály ke krmení a reagovat na ně, i zvládat běžné obtíže. 
  • Personál nemá bez lékařské indikace podávat kojenému novorozenci žádné jídlo nebo tekutiny kromě mateřského mléka.

Co bude dál?

Všechny porodnice by tak měly do budoucna postupovat jednotně podle celostátního standardu. Školení zdravotníků a zdravotnic by se mělo zintenzivnit a nepodléhat komerčním zájmům výrobců umělé výživy. Všem ženám a dětem by to mělo zajistit kvalitnější poporodní péči a respekt k jejich základním právům. Ženy, které se pro kojení rozhodnou, budou mít v porodnicích nastavené podmínky k úspěšnému zahájení a udržení kojení.

Témata: Kojení, Novorozenec, Porodnice, Po porodu, Vědec, Unicef, Výživa, Strategie, WHO, Mez, Kristina Zemánková, Rada, Sestřička, Žena, Máťou, Indikace, Mezera, Malo, Baby friendly hospitál, Nemocnice