Maminka.czTipy na čtení

Mazej na vzduch! Pět knížek, díky nimž děti spolehlivě vylákáte do přírody

wall 28.  2.  2021
Už je to jasné. Ačkoli se má ještě na pár dní ochladit, jaro už se blíží. A vy byste mohli ocenit tipy na knížky, díky kterým to bude vaše děti venku bavit ještě více než obvykle. Máme jich pro vás rovnou pět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tipli bychom si, že knížka Mazej ven! bude děti bavit. Vychází sice až 18. března v rámci velkého knižního čtvrtku, ale těšíme se na ni už teď. Protože už z ukázek téhle novinky od Labyrintu ze zjevné, že moderní verze zálesácké příručky do města i na venkov je napsaná na míru dětem 21. století. Takže, dost bylo sezení doma, venku je toho tolik k objevování!

Hravý a obrazově názorný průvodce obsahuje aktivity, které pomáhají budovat smysluplný vztah s přírodou v našem okolí. Vedle základních znalostí, jako je stopování, stavba přístřešku nebo rozdělání ohně, přináší nápady na různé hry i poznatky o zvířatech a rostlinách.

Pohádky na dobrou noc: Čtete je dětem? Tady jsou důvody, proč byste to měli dělat

Autorkou téhle příručky je Catherine Ardová – její první prací po studiích bylo psaní dětských komiksů. Od té doby napsala a upravila mnoho řemeslných knih pro děti. Žije se svou rodinou v Bristolu. Tato kniha volně navazuje na úspěšný titul Ruce v hlíně, kterou rovněž už dříve vydal Labyrint. 

U nás doma se velké oblibě těší i knížka Jedna dvě v lese od Jany K. Kudrnové a Petry Tomáškové, kterou vydal brněnský Host. Možná vás překvapí, že je to knížka o matematice a přírodě zároveň, ale moje pětiletá dcera si ji oblíbila na první dobrou. 

Cesta do divočiny, jakou vaše děti ještě nezažily. A vy s nimi!

Protože s­ čísly, pravidly i­ geometrickými tvary se setkáváme na každém kroku. Autorky ukazují, že nejlepší učebnu máte za domem a že matematika není jen nudný předmět, ale dobrodružství, u kterého se dá běhat, skákat, objevovat a hlavně se bavit. Tak honem ven na hodinu lesní matematiky. Knížka rozvíjí předmatematické představy dětí a je ideální pro zvídavé předškoláky, čerstvé školáky i jejich rodiče.

Skvělá je také knížka Všechny barvy počasí, kterou rovněž vydal Host. Spojuje poetické ilustrace s fyzikálními fakty a děti se tak dozvědí odpovědi na spoustu otázek.  Jak vznikají červánky? Proč je nebe modré? Odkud se bere déšť a sníh? Netradiční naučná kniha jednoduše a srozumitelně vysvětluje řadu jevů a projevů počasí i to, jak ovlivňuje životy lidí. 

Působivé ilustrace, které dokonale souznějí s textem, navíc povyšují naučnou knihu na galerii a nám — malým i velkým — ukazuje snad všechny barvy, jaké může počasí mít. Skvělá bude pro všechny malé meteorology od pěti let výše. 

A herbář už jste dělali? 

Ven můžete děti vylákat i na květiny, zvláště pokud budete mít v ruce Můj první herbář, který před časem vydal Albatros. Jeho autorkou je Anna Linstadtová. V redakci jsme ho vyzkoušeli už vloni a potvrzujeme, funguje to. 

Krásný herbář nabízí malým přírodovědcům nejen prostor pro vlepení více než třiceti druhů rostlin, jako jsou například dub, buk, pomněnka nebo mák, ale také klíč ke správnému určení, zajímavé informace i tipy a rady, jak rostliny sbírat a lisovat.

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka
Čtěte dětem už od narození: Rozvíjíte jejich slovní zásobu a obrazotvornost
Témata: Knihy pro děti, Nákupní tipy, květiny, Tipy na čtení, Knihy, fyzika, Kníže, Příroda, Matematika, Děti, Knížka, Rostliny, Remeš, Stavba, Albatros, Bük, Bristol, Kniha, Host, Moderní verze, Tip, Knihy na Heureka.cz