Maminka.czZdraví

Mažte, mažte!

Zuzana Labudová 6.  5.  2010
Mažte, mažte!
Pokud se vám miminko narodí v jarních měsících, můžete sice zapomenout na neustálé svlékání a oblékání kombinézy a v kočárku vystačíte místo fusaku s dekou, přibude vám ale jiná starost – jak ochránit vašeho drobečka před nebezpečným slunečním zářením.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokožka novorozence se vnějším vlivům brání jen velmi těžko. Jednak je o mnoho tenčí než kůže staršího dítěte nebo dospělého, k tomu je navíc daleko citlivější.

Kůže miminek produkuje jen velmi málo melaninu neboli hnědého barviva, a proto se snadněji a rychleji spálí. Jelikož je dnes už známo, že i jedno spálení může později vést ke vzniku nádoru a kůže si ho velmi dlouho pamatuje, je potřeba zajistit, aby se miminko nespálilo.

Především je nutné, aby kojenec nebyl vystaven přímému slunci. U nejmenších dětí je to relativně snadné, protože venku tráví většinu času v kočárku s korbičkou a dostatečně velkou stříškou. Pokud i tak na něj část paprsků padá, zakryjte kočárek slunečníkem nebo látkovou plenkou.

Zakoupit můžete také speciální sluneční plachtu na kočárek, která se hodí zejména
na letní dovolenou u moře. Stín ale není jediná ochrana, protože sluneční záření proniká i tam. Ve srovnání s plným sluncem má však třetinovou intenzitu. Spolehlivou ochranu dítěti zajistí hustě tkané oblečení, tedy bodýčka a kalhotky, které jsou co nejméně průsvitné.

Pokud už vaše miminko v kočárku sedí, nezapomínejte také na čepičku nebo klobouček, ideální na léto jsou kšiltovky s ochranou zátylku, který se dětem velmi často připaluje. Od věci nejsou ani sluneční brýle, které by vždy měly mít jak UVA, tak i UVB filtr. Některé maminky sice tvrdí, že jejich dítě sluneční brýle na nosánku nesnese, většina z nich si ale při důsledném a vytrvalém nasazování nakonec na brýle zvykne.

Pomoci mohou barevné brýle třeba s oblíbenou postavičkou, které se dítěti budou líbit. K dostání jsou také speciální brýle pro kojence a batolata, které mají namísto obvyklých nožiček ohebnou plastovou část, která je drží po celém obvodu hlavičky. V cyklistických potřebách můžete koupit také dětské brýle, které se vzadu zapínají na suchý zip a jejichž obvod se dá regulovat podle potřeby.

Potřebná pravidla

Přes všechna uvedená opatření bude nejlepší, když budete dítě před pobytem na slunci vždy mazat. V době intenzivního slunečního záření se navíc doporučuje pohybovat se venku mimo polední hodiny, tedy před jedenáctou dopolední a třetí odpolední. V zásadě máte na výběr ze dvou možností: buď namažete dítě krémem, nebo mlékem s fyzikálním či chemickým filtrem. Pro děti do jednoho roku jsou nejvýhodnější fyzikální filtry.

Při jejich použití se na kůži vytvoří povlak složený z mikropigmentů, jejichž účinná látka škodlivé záření odráží. V podstatě se tedy na kůži po namazání vytvoří neviditelný film, který průniku paprsků do kůže zabrání.

Na rozdíl od přípravků na bázi chemických filtrů tyto krémy lze použít bezprostředně před pobytem na slunci. Výhodné jsou přípravky bez parfemace, ta by totiž mohla kojeneckou pokožku zbytečně dráždit.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Maz, Škodlivé záření, Účinná látka, Chemický filtr, Zdraví na Heureka.cz