Maminka.czMDŽ

MDŽ není retro. Svátek žen by se měl připomínat. Kdy a proč vznikl a jak ho oslavit?

Mezinárodní den žen, který tradičně připadá na 8. března, slaví čím dál více Čechů. A to je jedině dobře, vždyť oslava žen, jejich síly a statečnosti by měla být takřka povinná. Kdy a proč vznikl MDŽ a jak ho oslavit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mezinárodní den žen si dodnes mnozí spojují s obdobím komunismu a totality, kdy podniky, školy a další organizace pompézně gratulovaly ženám k jejich svátku. Jenže červeným karafiátům a zvadlým asparagusům už dávno odzvonilo. A to je velmi dobře. Oslavovat ženství se totiž dá s mnohem větší noblesou! V roce 2024 se bude MDŽ slavit už za týden - v pátek 8. března.

Klepněte pro větší obrázek

VIDEO: Mezinárodní den žen: Kde se tento svátek vůbec vzal? V USA!

MDŽ: Kdy a jak vznikl den žen? Tradice s příchutí feminismu

Počátky Mezinárodního dne žen sahají mnohem hlouběji do historie, konkrétně do předválečné doby, kdy se ženy snažily prosazovat svá volební práva. Každý rok se scházely v jeden den, aby na problematiku diskriminace upozorňovaly muže i širokou veřejnost.

Američanky slaví svůj MDŽ poslední únorovou neděli, aby připomněly rok 1908, kdy New Yorkem pochodovalo několik tisíc švadlen, které stávkovaly za zkrácení pracovní doby, zvýšení mezd a v neposlední řadě také za svá volební, politická a hospodářská práva.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Proč se slaví MDŽ a proč právě 8. březen?

Původně mělo jít o 19. březen, kdy v roce 1848 pruský král údajně přislíbil zavedení volebního práva pro ženy. Svému slibu ale nikdy nedostál. A tak ke stanovení jednotného data nakonec přispěly rozsáhlé demonstrace v Petrohradu 23. února 1917, kdy ženy protestovaly proti první světové válce. Po abdikaci cara byla tehdy ustanovena vláda, která schválila volební právo žen. Posunem do gregoriánského kalendáře je 23. únor vlastně 8. březen.

Klepněte pro větší obrázek

MDŽ: Vítězný boj za ženská práva

Dalším významným milníkem byl rok 1910, kdy na druhé Mezinárodní konferenci v Kodani prosadila Den žen německá socialistka a zakladatelka dělnického ženského hnutí Clara Zetkin.  Ženy po celém světě tak konečně mohly vyjádřit svou nespokojenost s pracovními podmínkami, mohly požadovat volební právo nebo možnost být voleny.

Klepněte pro větší obrázek
Čím uděláte radost každé ženě? Tady je 40 super nápadů na dárky k MDŽ

MDŽ má připomínat rovnoprávnost žen a mužů

Teprve v roce 1975 OSN oficiálně uznalo 8. březen za Mezinárodní den žen, který má připomínat rovnoprávnost mezi muži a ženami po celém světě. 

V roce 2011 vydal dokonce generální tajemník OSN u příležitosti MDŽ poselství, v němž zmiňuje nerovnoprávné zastoupení žen v politickém životě. Současně tehdy upozornil na to, že považuje za důležité ženy zapojit do rozhodovacích procesů, neboť jejich přístup přispívá k zajištění celosvětového míru. 

Dárky k MDŽ za ty nejlepší ceny pořídíte ZDE >>

Den žen je svátek, který by se měl připomínat, myslí si Češi

Podle výsledků průzkumu agentur Nielsen a ResSOLUTION Group je 8 z 10 dotázaných pro to, aby se MDŽ v dnešní době připomínal. Průzkum se zabýval tématem rovnosti mužů a žen. Jak jsme s ní daleko? Oblastí, ve které by se podle Čechů aktivních na internetu mělo usilovat o rovnost nejvíce, je trh práce, který je zároveň vnímán jako aktuálně druhý nejhorší v této otázce.

Nejhůře u nás rovnoprávnost funguje v oblasti rozhodování (obsazování pozic ve vysokých funkcích veřejné sféry). Nejlépe je na tom podle respondentů průzkumu aktuálně oblast vzdělání. Pozitivně (známkou 1 nebo 2, hodnocení jako ve škole) ji ohodnotila více než polovina z nich.

Současný stav rovnoprávnosti v oblasti péče o rodinu Češi hodnotili o něco hůře. Za nejlepší (12 %) a velmi dobrý (22 %) jej považuje v celku o něco více než jedna třetina. Dvě pětiny v tomto případě udělily známku 3. Zajímavé jsou rozdíly mezi hodnocením žen a mužů: 44 % mužů si myslí, že rovnost v péči o rodinu je v Česku na dobré úrovni (známky 1 a 2), z žen si to ale myslí pouze jedna čtvrtina. Naopak jako špatnou (známky 4 a 5) situaci ohodnotilo 27 % žen, ale pouze 11 % mužů. Lepší hodnocení tato oblast dostala také od mladších respondentů (15–34 let).

Kláře obrátila život naruby roztroušená skleróza. Hlavně se nebát už předem, říká!

Jak oslavit MDŽ?

  • Zajděte si s kamarádkou na kávu, do oblíbené cukrárny nebo na sklenku vína.
  • Nechte se pozvat svým partnerem na výbornou večeři nebo třeba do divadla.
  • Zajděte si s kolegyní, dcerou nebo maminkou do kina.
  • Pořiďte si něco hezkého na sebe nebo si klidně kupte jarní kytičku sama sobě.
  • Připravte si doma lázně a rozmazlete se vanou plnou voňavé pěny.
  • K zahození není ani večer s dobrou knížkou.
  • Zavolejte dávné známé, kamarádce, kterou jste dlouho neviděla, jakékoli jiné ženě, kterou tím překvapíte a potěšíte.

Užijte si svůj den žen a nechte se hýčkat. Máte na to právo!

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Příběhy, svátek, Zajímavosti, Inspirativní ženy, Retro, MDŽ, žena, USA, Historie, internet, oslava, Mel B, OSN, Mezinárodní den, květiny, Mezinárodní den žen, Demonstrace, Vintage, diskriminace, New York, Právo, Nielsen, Zen, Česká republika, Hospoda