Maminka.czZdraví

Mé dítě má mongolskou skvrnu! Je to nebezpečné?

Martina Machová 27.  12.  2018
Zdědilo vaše miminko po předcích namodralé znaménko (či spíše znamení), tzv. mongolskou skvrnu ve spodní části zad? Je toto znaménko něčím rizikové?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tzv. mongolská skvrna nebo dokonce skvrny se objevují zejména u novorozeňat s tmavou pletí, a to nejobvykleji ve spodní části zad. Asi v nejhojnějším počtu se mongolskou skvrnou chlubí asijská a indiánská mimika. Nicméně ani děti se světlou plení nemusí být nutně o modravé znaménko ochuzeny. Výskyt je však v tomto případě daleko nižší. Za mongolské skvrny na světlejší pokožce můžeme mimo jiné „poděkovat“ nájezdům a válkám, ale i obchodování v dávné historii. Tyto události totiž obvykle obohacovali stávající genofond.

Může být toto dědictví po předcích nějak nebezpečné? Nemůže se kupříkladu zvrhnout ve zhoubné bujení a podobně?

Růžová pityriáza: Připomíná atopický ekzém, ale zmizí sama

„Modřina“, která nemizí

Namodralá skvrna či dokonce skvrny nápadně připomínají obyčejné modřiny a stejně jako ony jsou naprosto neškodné. Na rozdíl od modřin ale nebolí na dotek. Naštěstí nebylo nikdy potvrzeno, že by se skvrny mohly zvrhnout v onkologickou nebo jinou podobně závažnou diagnózu. Namodralé a někdy až šedavé zbarvení kůže je zapříčiněno neškodným nahromaděním pigmentu v dané části pokožky, proč k němu dochází, však odborníci netuší. Zcela zřejmý je ale fakt, že jsou mongolské skvrny podmíněné geneticky a dříve, než jde dítě do první třídy, bývají modré flíčky ty tam. 

Mongolskou skvrnu lze ihned po narození pozorovat takřka u 90 % Asiatů, vyskytuje se ale také u indiánů i jiných národů a ras s tmavou pokožkou. U jedinců se světlou pletí se dle statistik objevuje v méně než 10 % případů – a to nejspíše vlivem mísení kultur v průběhu dějin.

Novorozenec vyděsil lékaře. Po porodu vypadal, jak kdyby ho zasáhl blesk

Fakta o mongolské skvrně

  • Mongolská skvrna je patrná ihned po narození.
  • Barva skvrny (či skvrn) se pohybuje ve škále šedá, modrá až hnědá. Ale nejčastěji se objevuje v různých odstínech modré.
  • Flíček či flek nebývá plastický, je však nepravidelný, s nerovnými okraji.
  • Skvrna obvykle vymizí do 3 až 5 let věku dítěte.
  • Mongolské znaménko nejčastěji nacházíme na spodní části zad a hýždí. Může se však vyskytovat i na bocích, a dokonce i ramenou!
  • Skvrny se objevují u obou pohlaví stejně často.
  • V Evropě se nejvíce dětí s mongolskými skvrnami rodí v Maďarsku. Udává se, že až 22 %! (Což má pravděpodobně souvislost s kontakty s Huny a Mongoly ve starověku a středověku.)
  • U některých jedinců přetrvává skvrna až do dospělosti, bývá pak ale značně vybledlá.
  • Ve výjimečných případech (u nepoučených zdravotníků) způsobí mongolská skvrna nepříjemné nedorozumění týkající se násilí vůči miminku. Skvrny opravdu velmi připomínají modřiny!
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Miminko, Miminko, Skvrna, Znaménko, Záda, Evropa, Mongolsko, Zhoubné bujení, Modřina, Předek, Výjimečný případ, Pokožka, Maďarsko, Nedorozumění, Část zad, Tmavá pleť, Světlá pleť, Dávná historie, Nerovný okraj, Flíček, První třída, Spodní část, Zdraví na Heureka.cz