Maminka.czSlavné maminky

Meghan porodila. Je to kluk! Na svět nakonec přišel v nemocnici

redakce 6.  5.  2019
Vévodkyně Meghan Markle a princ Harry se 6. května stali rodiči. Informaci potvrdila i královská rodina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejočekávanější miminko letošního roku je na světě. Vévodkyně Meghan Markle, manželka britského prince Harryho, porodila chlapečka.

„Její královská výsost vévodkyně ze Sussexu porodila syna v 5:26. Miminko váží 3,26 kilogramu. Vévoda ze Sussexu byl přítomný u porodu. Královna, vévoda z Edinburghu, princ z Walesu, vévodkyně z Cornwallu, vévoda a vévodkyně z Cambridge, Lady Jane Fellowesová, Lady Sarah McCorquodaleová a vévoda Spencer byli informováni a jsou nadšeni z těchto zpráv," uvedla v oficiálním prohlášení královská rodina.  

Princ Harry byl u porodu

„Jsem nadšený, že mohu oznámit, že Meghan a já máme chlapečka, narodil se dnes ráno a je to zdravý kluk. Matce i dítěti se daří neuvěřitelně dobře. Byl to úchvatný zážitek. Nikdy jsem si to nedokázal představit, je to až za hranicí chápání. Jsme oba absolutně nadšení a tak moc vděční za lásku a podporu od všech. Bylo to skvělé, a tak jsme to chtěli se všemi sdílet,“ uvedl princ Harry v krátkém rozhovoru s novináři. Dále také dodal, že jméno zatím vybrané nemají, ale že během dvou dnů by jej mohli zveřejnit, stejně jako fotku malého princátka, kterému se přezdívá Baby Sussex.

Meghan je přesně typ princezny, kterou naše dcery potřebují za vzor

Kde vévodkyně rodila?

Meghan toužila rodit doma. Nakonec byla převezena v noci na pondělí do nemocnice The Portland, která patří k nejlepším v britské metropoli, ale současně i nejnákladnějším. Domácí porod nepřipadal v úvahu, protože vévodkyně přenášela a s přihlédnutím k jejímu věku (je jí 37 let), ho lékaři nedoporučili. 

Již dříve vévodkyně řekla, že nechce rodit v Lindo Wing v St. Mary's Hospital, kde rodila nejen její švagrová Kate, ale i zesnulá tchyně Diana.

Miminko jako Kate neukáže

Nejen Britové si kladli otázku, jestli Meghan po vzoru své švagrové Kate ukáže svého potomka na veřejnosti. Právě s vévodkyní Kate je Meghan často srovnávána. Ta opouštěla porodnici vždy po pár hodinách po porodu a vždy dokonale upravená a usměvavá. Třetí dítě, syna Louise Alexandra, na veřejnosti dokonce ukázala pouhých sedm hodin po porodu. Ovšem vzhledem k tomu, že Meghan chce jít svou vlastní cestou a nebojí se postavit královskému protokolu, je jasné, že miminko dnes rozhodně neukáže.

To ostatně také před pár týdny potvrdila, když řekla, že první chvíle si s miminkem chce užít jen v rodinném kruhu. Na fotku miminka si tedy veřejnost bude muset ještě chvíli počkat.

Klepněte pro větší obrázek

Pohlaví si nenechali dopředu říct

Pohlaví miminka bylo pro oba rodiče, vévodkyni Meghan a prince Harryho, překvapením. Na otázku, jestli čekají holčičku, nebo chlapečka, totiž Meghan s úsměvem odpověděla, že neví. Podle etikety si údajně členka královské rodiny nesmí nechat zjistit pohlaví miminka. Také není zvykem pořádat před porodem párty pro miminko, tzv. baby shower, které jsou oblíbené zejména v USA. Na co dalšího může Meghan zapomenout?

Meghan má naše sympatie: Feministka, která hájí klid své rodiny

Pokojíček v neutrálních barvách

Ještě před porodem prozradil královský pár, že pokojíček pro miminko zařídili v neutrálních barvách bílé a šedé. Také již dopředu avizoval, že s chůvou zatím nepočítají. V začátcích by měla Meghan s péčí o miminko pomoci její matka Doria Ragland, která by měla mít v jejich domě Frogmore House v panství Windsor svůj vlastní pokoj.

Jméno miminka

To, že by Harry a Meghan dali svému dítěti netradiční jméno, moc nehrozí. Královská rodina dává totiž přednost pojmenování dětí po předcích a jméno by mělo být zkonzultováno s královnou.

Jaký bude mít potomek Meghan a Harryho titul?

Princ Harry a jeho žena Meghan již v minulosti řekli, že si přejí, aby jejich dítě vedlo normální a běžný život. Stejně tak si údajně nepřejí, aby jejich potomek dostal královský titul, na což podle královských stanov ani nemá právo. Harry s Meghan chtějí jednoduše své dítě uchránit před přílišnou publicitou.

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

Nástupnictví na trůn

Potomek vévody a vévodkyně ze Sussexu bude sedmý v pořadí nástupnictví na britský trůn.

Pořadí následnictví britského trůnu:

1. Princ Charles, princ z Walesu, syn královny Alžběty II., narozen v roce 1948.

2. Princ William, vévoda z Cambridge, syn prince Charlese, narozen v roce 1982.

3. Princ George z Cambridge, syn prince Williama, narozen v roce 2013.

4. Princezna Charlotte z Cambridge, dcera prince Williama, narozena v roce 2015.

5. Princ Louise z Cambridge, syn prince Williama, narozen v roce 2018.

6. Princ Harry, princ z Walesu, syn prince Charlese, narozen v roce 1984.

7. Potomek prince Harryho

Harryho starší bratr William a jeho manželka vévodkyně Kate už mají tři děti – prince George, princeznu Charlotte a prince Louise, který se narodil loni v dubnu.

Témata: Slavné maminky, Miminko, baby shower, Vévoda ze Sussexu, Alžběta II., Diana, Syn prince, Alexandra, Harry, Meghan, Kate a princ William, Princ George, Vévodkyně, Pór, William, Kostel, Meg, Sun, Potomek, Nemo, Alžběta, Princ Louis, Kensingtonský palác, Wales, Porada