Maminka.czbezpečnost na internetu

Mějte přehled o tom, co vaše děti sledují na internetu

redakce 26.  8.  2022
Internet je součástí našich životů – komunikujeme přes něj, nakupujeme i pracujeme. Využívají ho i naše děti nebo ho dříve nebo později budou potřebovat. Pustit je do divokého prostředí internetu, a přitom je neupozornit na možná nebezpečí a nenaučit je zásady, jak se hrozbám vyhnout, je stejné jako vyslat je přes rušnou silnici, a neříct jim, že se musí rozhlédnout.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejoblíbenější činnosti dětí na internetu jsou hraní on-line her, chatování s kamarády a sledování videí. Pamatovat by měly na jednu věc – nikdy si nemohou být jisté, kdo na druhé straně monitoru sedí. Obzvlášť pokud komunikují s člověkem, se kterým se seznámily ve virtuálním prostředí.

Neměly by proto v žádném případě posílat své fotky, ale ani sdělovat informace, které by mohly být pro případného útočníka cenné – tedy adresu bydliště a školy, denní režim, ale ani to, kdy se chystáte na dovolenou nebo třeba na chalupu. Děti se pak mohou nevědomky stát komplici zlodějů, kteří vás v době nepřítomnosti přijdou "navštívit". A příjemná návštěva to rozhodně nebude.

Ochrana dětí je jen na nás

Děti jsou v kyberprostoru velmi zranitelné, především protože jsou důvěřivé. Nečekejte, že provozovatelé internetových portálů budou za vás vymýšlet, jak ochránit vaši ratolest. Existují sice softwary, které dokážou některé nebezpečné adresy zablokovat, důsledná ochrana je však zejména na rodičích.

Nejlepším vkladem je důvěrný a přátelský vztah s dítětem, které se nebude bát vám cokoli svěřit a nebude na internetu utíkat za někým, kdo mu bude rozumět líp. To se později, třeba v pubertě, tak jako tak stane, ale to už by měl váš potomek mít vštípené zásady pro bezpečný pohyb na internetu, takže riziko, že ho někdo oklame a zneužije jeho důvěry, bude nižší.

desatero bezpečného internetu

1. Komunikace a důvěra jsou základ úspěchu.

Mluvte se svými dětmi. Čím otevřenější budete, tím lépe.

2. Nic vám nesmí být cizí.

Pronikněte do jejich on-line světa. Vyzkoušejte si zahrát jejich hry, prozkoumejte weby a aplikace, které je zajímají. Podívejte se na videa youtuberů, která sledují. Zkuste nad tím neohrnovat nos. Není to ztráta času.

3. Využijte dostupné metody.

Nainstalujte do jejich zařízení ochranu a zablokujte stránky, kam by se rozhodně neměly dostat.

4. Nastavte časová pravidla.

Vymezte časové rozmezí, kdy se můžou doma používat elektronická zařízení. Nikdy nepřekračujte vámi stanovenou dobu, autoritu můžete ztratit i jinak. Nabídněte alternativní způsoby trávení volného času.

5. Přidejte se do on-line rodiny.

Buďte s nimi v jejich virtuální realitě. Je mnoho her a aktivit, které můžete dělat on-line společně.

6. Inspirujte je.

Pokud přijdete z práce a jste až do usnutí na mobilu, tak nemá smysl vašim dětem něco kázat. Ony jenom dělají to samé, co vy. Takže začněte nejdříve u sebe a omezte svůj čas strávený on-line.

7. 12345...

Poraďte se se svými dětmi o nastavení hesel. Čím složitější, tím lepší. Využijte dvoufázové ověření.

8. Ale na netu psali, že…

Základ je, aby vaše děti nevěřily všemu, co se píše na internetu. Vysvětlete jim, že pokud je nějaká zpráva zaujme, tak musí být snadno dohledatelný a ověřitelný zdroj. Ať se samy vyhnou sdílení a přeposílání neověřených informací.

9. Neznáš ho osobně, nereaguj.

Lidé budou využívat jejich důvěry. Ať nekomunikují s nikým, koho neznají osobně, nepřidávají si ho do přátel. Musí nejdříve zjistit, že profil opravdu patří tomu, komu má patřit. Ať neposílají nikomu žádné své fotky, osobní údaje, adresu bydliště – může se to vymstít.

10. Zasáhněte včas.

Pokud máte podezření, že vaše dítě někdo virtuálně zneužívá, proberte to s ním. Nemá se za co stydět, může se to stát každému. Pomozte mu a nekárejte ho. Případně se vždy můžete obrátit na policii.

Témata: Děti, internet, Bezpečnost dítěte, bezpečnost na internetu, on-line, Adresa, Chalupa, Zloděj, Důvěra, Zásada, Policie, Fotka, Silnice

Video