Maminka.czVýživa a stravování

Meleme, meleme. Pochutnejte si na dobrotách s mletým masem

Štěpán Vašák 16.  10.  2015
Už vás nebaví dělat karbanátky, holandské řízky, hamburgery nebo sekanou? Zkuste něco rafinovanějšího. Třeba bezva slané muffiny, masem plněnou cuketu nebo knedlíčky v asijském stylu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Muffiny z mletého krůtího masa s kaší 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 500 g mletého krůtího masa, 1 vejce, 200 g cherry rajčátek, 1 červená cibule, 1 menší cuketa, 2 stroužky česneku, 1 lžička sladké papriky, sůl a pepř, strouhanka na zahuštění; bramborová kaše: 500 g brambor typu B, sůl, 50 g másla, 150 ml plnotučného mléka, opražená slanina a pažitka na ozdobu

V míse smíchejte mleté maso s vejcem, nasekanými cherry rajčátky, cibulí, cuketou a česnekem. Dochuťte sladkou paprikou, solí a pepřem. Podle potřeby do směsi přidejte strouhanku, aby se příliš nelepila. Vytvarujte kuličky o velikosti formiček na muffiny, vložte je dovnitř a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 až 30 minut.

Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a vařte v osolené vodě doměkka, asi 10 minut. Poté slijte vodu, brambory vyšlehejte s máslem a ohřátým mlékem. Hotové muffiny ozdobte kaší a zasypte nasucho orestovanou slaninou a pažitkou.

Klepněte pro větší obrázek

Náš tip: Muffiny můžete připravit i z mletého vepřového masa, zkuste do nich přidat mandle nebo kousky slaniny. 

Plněné cukety 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 2–3 středně velké cukety, 400 g mletého hovězího masa, 3 šalotky, 2 stroužky česneku, 100 g čedaru, sůl a pepř, strouhanka na zahuštění

Cukety nakrájejte na větší špalíčky. Dužninu vydlabejte, smíchejte ji s mletým masem, nasekanou šalotkou i česnekem a nastrouhaným sýrem. Dochuťte solí a pepřem. Podle potřeby zahustěte strouhankou, aby se směs nelepila.

Naplňte jí vydlabané cukety, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, bude to trvat asi 20 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Náš tip: Místo mleté sladké papriky můžete použít pálivou nebo jiný oblíbený druh koření. Cukety můžete před pečením posypat strouhaným sýrem. 

Roláda s mletým masem a zeleninou 

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 2 chlazená listová těsta, 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí), 2 stonky řapíkatého celeru, 2 menší mrkve, 1 středně velká brambora typu B, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 vejce + 1 na potření, rozmarýn, sůl a pepř

Na olivovém oleji orestujte na malé kousky nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a mrkev, ke konci přidejte nasekaný česnek a rozmarýn na provonění. Nechte zlehka vychladnout, poté smíchejte s mletým masem a vejcem, dochuťte solí a pepřem.

Rozložte pláty listového těsta, do jejich středu naneste masovou směs a zarolujte. Okraje upevněte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Rolády potřete vyšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 30 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Wonton knedlíčky 

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 200 g mletého vepřového masa, 200 g krevet, 3 jarní cibulky, hrst čerstvého koriandru, 1 lžička strouhaného zázvoru, 1 lžíce kukuřičné mouky, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce rýžového vína, 1 lžíce sezamového oleje, 250 g balení chlazeného wonton těsta (asi 40 plátků); omáčka: 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce rýžového octa, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce sezamového oleje, 1–2 chilli papričky 

Mleté maso smíchejte s nakrájenými očištěnými krevetami, nasekanou cibulkou a koriandrem, strouhaným zázvorem a moukou. Dochuťte sójovou omáčkou, vínem a sezamovým olejem. Připravte si knedlíčky.

Těsto dejte do dlaně, potřete vodou a naplňte směsí. Zabalte, nahoře zatočte. Přendejte do napařováčku na propíchaný pečicí papír a vařte v páře 8 minut. Podávejte se sójovou omáčkou s rýžovým octem, cukrem, sezamovým olejem a nasekanými chilli papričkami. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík, decor styling: Markéta Zindulková

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Pažitka, Slanina, Mleté maso, Roláda, Červená cibule, Strouhanka, Nastrouhaný sýr, Dobro, Řapíkatý celer, Kreveta, Bramborová kaše, Dobrota, Strouhaný sýr, Grilovaná zelenina, Cuketa, Chilli paprička