Maminka.czMenstruace

Menstruace po porodu. Co od ní čekat a jak se může změnit? Tohle vás asi překvapí!

Simona Procházková 15.  8.  2022
Po porodu už nic nebude jako dřív. Ani váš menstruační cyklus. Než se tělo vyrovná s hormonální bouří způsobenou porodem a kojením a začne zase normálně fungovat, nějakou dobu to potrvá. Menstruace může být silnější, bolestivější nebo nepravidelná. A pozor! Rčení, že „když kojím, nemenstruuji, tudíž nemůžu otěhotnět“, opravdu neplatí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak dlouho po porodu očekávat první menstruaci? Změní se menstruační cyklus? Je pravda, že dokud kojíte, nebudete vůbec menstruovat? Bude menstruace silnější, nebo naopak slabší? A kdy se vrátí pravidelný cyklus, jak jste byla zvyklá? Máme odpovědi na všechny otázky.

VIDEO: Podcast Maminka: Intimní hygiena maminek

„Jsem už sedm měsíců po porodu, a ještě stále jsem nedostala menstruaci. Před otěhotněním jsem žádné problémy neměla, měsíčky mi chodily s železnou pravidelností. Dceru stále kojím, do půl roku byla kojena plně, nyní již měsíc zkoušíme příkrmy. Už začínám pomalu pochybovat, jestli je to normální a je se mnou všechno v pořádku. Uvažuji, zda není na místě navštívit gynekologa, nerada bych něco zanedbala,“ říká pětatřicetiletá maminka Pavlína.

Lékaři ale uklidňují, že obavy v tomto případě nejsou na místě. Tedy za předpokladu, že jinak je žena zcela zdráva a nepociťuje žádné potíže, jako jsou bolesti nebo křeče v podbřišku, špinění a podobně.

Menstruace po porodu a při kojení

Těhotenství a období po porodu jsou pro ženu sice přirozené, ale v hormonální oblasti znamenají převratné změny. Dosud probíhající cyklický proces více či méně pravidelného měsíčního krvácení se mění na dobu 280 dnů v těhotenskou hormonální bouři (proto je zcela na místě termín „jiný stav“), kdy je absolutně vše v těle nastávající maminky podřízeno jedinému zájmu – donosit a porodit zdravé dítě.

Těsně po porodu se pak spouští další obrovská změna ve „výrobě“ hormonů – nastává laktace. Po celou dobu laktace hormon jménem prolaktin (vzniká při kojení, když miminko stimuluje a dráždí svým usilovným sáním bradavky) blokuje funkci vaječníků, a tím nástup menstruace.

Takže laicky řečeno – dokud kojíte, nedochází zpravidla k návratu k pravidelnému krvácení.

„Jsou ale i ženy, které kojí a přitom buď pravidelně, nebo nepravidelně krvácejí. Obecně lze říct, že po porodu se můžou průběh i délka menstruačního cyklu poměrně výrazně změnit. Například ženy, které dříve trpěly na bolestivou a dlouhou menstruaci, mají po porodu cyklus krátký a bezproblémový, ale platí to i naopak. Většinou je průběh menstruace po porodu příjemnější než před těhotenstvím,“ vysvětluje gynekolog MUDr. Daniel Struppl, primář centra gynekologie na klinice Iscare.

Nitroděložní tělíska: Jak fungují a pro koho jsou vhodná?

Menstruace po porodu, když nekojíte

Návrat pravidelného menstruačního cyklu po porodu je velice individuální záležitost. Ve velké míře závisí na tom, zda maminka kojí, nebo ne, nejde na to ovšem spoléhat.

Pokud žena nekojí, může měsíčky očekávat přibližně po skončení šestinedělí, kojící matky nemusí krvácet několik měsíců a někdy, i když výjimečně, i let. Možná jste už někde slyšela, že pokud budete kojit častěji než pětkrát denně, nedojde k ovulaci, tedy uvolnění vajíčka z vaječníku, a je tedy nemožné otěhotnět.

Otěhotnět můžete i při kojení

Pozor, na velmi rozšířený mýtus, že kojení je účinná antikoncepce, rozhodně nespoléhejte. Počítejte s tím, že v prvních měsících po porodu bývají měsíčky hodně nepravidelné a nevyzpytatelné, a to i v případě, že jste před otěhotněním byla zvyklá na něco zcela jiného.

Intenzivní krvácení a silné bolesti

Některé ženy můžou zaskočit extrémně intenzivní krvácení a silné křeče, jiné zase několik měsíců jen lehce špiní. Není třeba hned panikařit, menstruační cyklus se většinou upraví sám během pěti až šesti měsíců a měl by se ustálit na obvyklých 28 až 32 dnech.

Bolestivá menstruace není normální. Začněte potíže řešit!

K lékaři se vydejte v případě, že silnější krvácení trvá déle než týden (hrozí velká ztráta železa a vznik anémie – chudokrevnosti) nebo vám bolesti a potíže s ním spojené komplikují každodenní život.

Jaká antikoncepce je vhodná pro maminky?

Běháte celé dny kolem miminka a rozhodně nemáte momentálně v plánu stát se v nejbližší době znovu maminkou? Kojíte a tápete, které metody antikoncepce jsou pro vás vhodné? Odmítáte hormonální pilulky a hledáte jiné způsoby, jak se chránit před nechtěným početím?

Myslete na to, že otěhotnět je možné v podstatě okamžitě po proběhnutí první poporodní menstruace. Zhruba dva týdny po ní totiž nastává ovulace, takže k oplození vajíčka a neplánovanému otěhotnění může lehce dojít.

Pro kojící matky se hodí pouze jednosložková antikoncepce, která neobsahuje hormon estrogen. Z nehormonálních metod se pak nabízejí antikoncepční krémy, spermicidní čípky, vaginální globule nebo nitroděložní tělísko (existují hormonální i nehormonální varianty, nejoblíbenější je asi Mirena).

Další volbou je trvalá antikoncepce – sterilizace, která nabízí nemožnost otěhotnění trvale a nevratně. Ta ovšem není určena pro každou ženu, zde jsou jasně dána pravidla. Po skončení šestinedělí se poraďte s gynekologem a společně s ním vyberte tu, která bude právě vám nejvíce vyhovovat.

Odpovídá MUDr. Petr Pícha, gynekolog z kliniky Iscare

Z jakých důvodů bývá menstruace po porodu obvykle méně bolestivá a celkově snesitelnější?

Průběh a intenzita menstruace se u většiny žen po porodu výrazně změní. Lehčí průběh je dán pravděpodobně tím, že porodem dojde k uvolnění jinak úzkého hrdla děložního a děloha nemusí překonávat mechanické překážky při odtoku krve.

Jak řešit to, když žena naopak krvácí extrémně silně a trpí bolestmi?

Tyto případy většinou souvisí s nedokonalým opětovným nastartováním pravidelného krvácení po porodu. Řízení menstruačního cyklu je poměrně složitý proces produkce několika hormonů, který se mění v čase i četnosti. Výrazně pomoct může hormonální antikoncepce, která nedokonalosti většinou odstraní.

Témata: Porod, Kojení, Po porodu, Šestinedělí, Jen pro maminku, Zdraví žen, Plodnost, Menstruace, Bolest, Antikoncepce, Bolesti břicha, Ovulace, nitroděložní tělísko, Individuální záležitost, Mýtus, Tělísko, Mirena, Délka, Maminka, Rozšířený mýtus, Pavlína, Krvácení, Každodenní život, Vaš, Oplození, Menstruační kalhotky na Heureka.cz

Video