Maminka.czJen pro maminku

Menstruace Zn.: EKOlogicky!

Jana Potužníková 17.  6.  2011
Každý měsíc řešíte: vložky, nebo tampony? Napadlo by vás ale, že i v tomto lze myslet ekologicky? Stačí zapomenout na jednorázové hygienické potřeby a dát šanci těm, které můžete užívat opakovaně!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co si budeme namlouvat, jednorázové hygienické potřeby nám šetří čas i práci a považujeme je také za „nejčistší“ řešení. Jen s mírným odporem sem tam vyslechneme povídání babiček a maminek, které byly za svého mládí nucené používat vložky látkové. Nebo několik centimetrů silné buničinové. To nepohodlí!

Člověk na to ani nemyslí a je rád, že mu moderní technika umožňuje jít do drogerie, a tam si mezi desítkami ultratenkých, ultrasavých a „okřídlených“ vybrat své favoritky z řad menstruačních vložek.

Jedny máme na noc, druhé na den, ty, kterým říkáme „intimky“, nosíme ve dnech mimo menstruaci, dokonce vybíráme pro černé prádlo, tanga či normální kalhotky… A ani mezi tampony není nabídka o nic menší. S aplikátorem či bez, mini, normal nebo super, s přidanými laktobacily pro lepší poševní mikroflóru…

I tady si všechny vybereme. Jenže má to svá pro i proti. A jednoznačným PROTI je u všeho, co je jednorázové, neekologičnost. Vždyť jedna menstruační vložka se v přírodě rozkládá dlouhé roky a my jich za svůj život spotřebujeme tisíce!

Menstruační kalíšek

Před pár lety způsobil doslova poprask. Všude se o něm psalo a živě diskutovalo, ale pak jako by upadl v zapomnění. K naší vlastní škodě, shodují se jeho uživatelky. Prý je to jedno z nejgeniálnějších řešení pro „naše dny“. Vypadá jako trychtýřek, který se zavádí do pochvy. Protože je z naprosto přizpůsobivého silikonu, přimkne se ke stěnám pochvy a začne se plnit menstruační krví.

Neprosakuje, nevykluzuje, netlačí. Zaručuje maximální pohodlí. Ačkoli když to s ním poprvé zkusíte, asi se nevyhnete nejistotě při zavádění a pojistíte se aspoň „intimkou“. Co kdyby něco?

Poněkud komplikovaněji už to ale vypadá s jeho vyjmutím. Což o to - doma to ještě bude v pohodě. Vyjmete ho, vymyjete, znovu aplikujete. Ale co v práci? V restauraci? Na romantickém víkendu? V přírodě? To už na pohodlí příliš nevypadá. Ani na praktičnost. Přesto jeho zastánkyně tvrdí, že všechno jde, když se chce.

Navíc - tento kalíšek si oblíbily hlavně ty ženy, které měly během menstruace nebo v období těsně po ní potíže s nejrůznějšími záněty. Ať už je způsobovaly chemické látky, jimiž jsou napouštěné tampony a jednorázové vložky, nebo bakterie, které se začnou množit, jakmile neměníte hygienické potřeby dostatečně často.

Menstruační kalíšky jsou pro počáteční investici také poněkud drahé. Ceny se pohybují kolem 600-700 Kč, nicméně je třeba na druhou stranu poznamenat, že si vystačíte s jedním a že tolik investujete do hygienických potřeb jednorázového charakteru zhruba za půl roku!

Takže to vypadá také dobře, nakonec s nimi ušetříte. A protože jsme každá jiná, můžeme si vybírat i z několika velikostí. V závislosti na tom, zda jste už rodila, nebo nikoli, zda jste podstoupila císařský řez, podle věku a podobně (tabulku velikostí i e-shop najdete např. na www.ekozena.cz, dále můžete nakupovat na www.kalisek.cz, www.prozdravi.cz). Po skončení periody jej jednoduše dezinfikujete s pomocí přiložených tablet, uložíte do sáčku, v němž jej dostanete, a je po starostech.

Tampony z mořské houby

Výrobci ekologických menstruačních potřeb myslí i na ty ženy, které rády tampony a chtějí u nich zůstat. I v tomto případě se dá nakoupit ekologicky. Na trhu jsou totiž k mání tampony vyráběné z mořské houby! Jsou pratelné, naprosto přírodní, takže opět prospívají těm ženám, jejichž pokožka se nesnese s chemií jednorázových tamponů či vložek. Houby, z nichž jsou vyráběny, žijí na dně teplých moří a oceánů a kupodivu to nejsou rostliny, ale živočichové.

K péči o tělo i při menstruaci se používaly už dávno, dokonce prý za starého Říma. A vy si je každopádně můžete také vyzkoušet. Prodávají se buď po dvou kusech (za zhruba 300 Kč) - jejichž životnost se pohybuje okolo šesti měsíců -, anebo máte možnost koupit si velký kus mořské houby a odstřihovat si z ní tampony takové velikosti, jaká vám vyhovuje. Jak opět potvrzují ženy trpící na nejrůznější infekce a záněty, s tampony z mořské houby se jich zbavíte.

Mají totiž prokazatelné antiseptické a dezinfekční účinky. Jen je v tomto případě doslova potřeba kombinovat je alespoň s „intimkou“. Zvláště, pokud máte silnější menstruaci. Jinak se na ně můžete celkem spolehnout. Tampon se zavádí mírně navlhčený, aby se přimknul ke stěnám pochvy a také aby vás jeho aplikace nebolela, nedřela. Při vyjmutí jej musíte jen důkladně proprat, vyždímat, a opět je připravený k používání.

Po periodě jej pak stejně jako menstruační kalíšky podrobíte pořádné dezinfekci, a je vystaráno. Na nabídku se podívejte na www.zemezena.cz, www.biomamma.cz, www.prirozenekrasna.cz Látkové vložky Možná to zní neskutečně, ale látkové vložky opravdu slaví comeback. Lákají hravým a barevným designem, vybírat můžete s křidélky (jež se zapínají patentkami), bez křidélek a dostanou se i „intimky“. Jsou tenké, dokonale prodyšné, takže vás nebudou trápit žádné „opruzeniny“, které jsou rizikem u jednorázových, chemicky ošetřených, neprodyšných vložek.

Na druhou stranu -právě jejich prodyšnost, jinými slovy průsakovost, by mohla být problém. Je tedy třeba si dávat obzvlášť pozor, jak dlouho je máte, a včas je vyměnit. Nebo se rovnou zaměřte na vložky, jež jsou ve své základní podobě vhodné jako slipové neboli „intimky“ a pro období menstruace umožňují vkládání několika absorpčních vrstev navíc. Nicméně v tomto případě hovoří některé uživatelky o riziku toho, že se vám vložené vrstvy nevhodně posunou a vy opět prosáknete. Oproti tomu si na internetu můžete přečíst, že právě možnost posouvání je výhodou - například na noc, kdy si jednu vrstvu posunete mírně vpřed, druhou mírně vzad a vložku prodloužíte, čímž zmírníte riziko „nehody“. Takže babo raď?

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Menstruace, menstruační kalíšek, Trychtýř, Maximální pohodlí, Moderní technika, Kalíšek, Živočichové, EKO, Comeback, Menstruační kalhotky na Heureka.cz