Polévka z batátů

Na 4 porce budete potřebovat:
- 4 velké batáty
- 1 mrkev
- 100 ml smetany
- 1 cibuli
- 1 lžíci másla
- špetku muškátového oříšku
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl, barevný pepř
- 200 g kořenové zeleniny
- lístky tymiánu
Postup:
Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Orestujte ji na másle. Přidejte oloupané, na kostičky nakrájené batáty, na kousky nakrájenou mrkev a ještě chvíli restujte. Zalejte vývarem a přiveďte je k varu.
Do polévky přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku a sůl. Vařte, dokud brambory a mrkev nezměknou. Mezitím nakrájejte na tenké plátky kořenovou zeleninu. Můžete použít celer, červenou řepu, barevné mrkve.
Poskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte je do křupava. Když je zelenina v polévce měkká, rozmixujte ji pomocí tyčového mixéru na hladký krém. Zjemněte ji smetanou a polévku rozdělte do misek. Ozdobte ji zeleninovými chipsy a dochuťte barevným pepřem a tymiánem.
Místo smetany můžete použít kokosové mléko!
Chlebíčky s červenou řepou

na 4 porce budete potřebovat:
- 4 plátky oblíbeného pečiva
- 300 g ricotty
- 2 červené řepy
- sůl, pepř
- olivový olej
- rukolu na zdobení
Postup:
Řepu oloupejte a nakrájejte na plátky. Poskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Vložte do trouby a pečte 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím opečte pečivo na suché pánvi dokřupava a potřete je ricottou. Na každý kousek pak přidejte řepu a ozdobte rukolou.
Řepu můžete i rozmixovat a pak smíchat s ricottou. Budete mít skvělou pomazánku!
Pečená zelenina se sýrem

na 4 porce budete potřebovat:
- 1 kg kořenové zeleniny (barevné mrkve, celer, petržel, brambory, červená řepa)
- 1 lžíci nasekaných bylinek
- sůl, pepř
- olivový olej na zakapání
- 300 g balkánského sýra nebo fety
Postup:
Zeleninu nakrájejte na přibližně stejné kousky. Dejte ji do mísy, zakapejte olejem, osolte, opepřete a vmíchejte bylinky. Vše důkladně promíchejte a pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 40 minut. Pak rozdělte zeleninu na talíře a na každou porci rozdrobte sýr. Ihned podávejte!
Může být jako samostatný pokrm nebo bez sýra jako příloha k masu!
VIDEO: Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida