Maminka.czPo porodu

Měsíc po porodu prodělala mozkovou mrtvici! Teď varuje ostatní maminky

Simona Procházková 10.  6.  2020
Štěstí z právě narozeného miminka vystřídal po pár týdnech obrovský strach a náročná, zdlouhavá léčba. Svým příběhem chce tahle statečná trojnásobná máma varovat ostatní ženy, které o riziku cévní mozkové příhody po porodu nejspíše nevědí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Neměla jsem ani nejmenší tušení, že těhotenství a období bezprostředně po porodu zvyšují riziko vzniku cévní mozkové příhody. Mrtvice přišla náhle a nečekaně, o to větší horor jsme všichni prožívali,“ říká Victoria Devorak (31) z amerického New Jersey. Svou zkušenost se rozhodla veřejně sdílet, aby zvýšila povědomí dalších maminek o této hrozbě.

Manželovi vděčím za život

„Ráno 29. října loňského roku začalo stejně jako každé jiné, běžný každodenní kolotoč. Převlékla jsem a zavinula nejmladšího syna a najednou se mi začaly dělat mžitky před očima, viděla jsem rozmazaně a dvojitě. Po chvilce už jsem neviděla prakticky vůbec a brněla mě ruka. Okamžitě jsem začala křičet na manžela Billyho, ten přiběhl a pomohl mi lehnout si zpátky na postel,“ vzpomíná Victoria.

Vyděšený Billy zavolal na tísňovou linku, aby přivolal záchranku. Vše se seběhlo rychle a v nemocnici se novopečená maminka později dozvěděla, že prodělala mozkovou mrtvici. „Bylo to jako rána z čistého nebe, tvrdý zásah, neskutečný a neuvěřitelný šok. Můj muž mi rychlým jednáním a první pomocí, kterou mi poskytl, zachránil bez nadsázky život. Kdyby nebyl zrovna doma, nevím, jak by to se mnou dopadlo.“

Syn nepřežije, řekli těhotné ženě. Plánovala mu pohřeb, budou mu dva

Týká se i zdravých žen!

Nejmladšího syna Vaughna, třetího v pořadí, porodila Victoria 26. září 2019 spontánně a bez sebemenších komplikací (podle lékařů byla vhodnou kandidátkou na přirozený porod navzdory tomu, že druhý syn se narodil akutním císařským řezem). Těhotenství probíhalo přímo ukázkově, podle Victoriiných slov bylo pohodové, bezproblémové a klidné. Zkrátka mladá a zdravá žena, které se vyhýbaly veškeré nepříjemnosti a těhotenské potíže.

„Snažím se žít zdravě a vedu k tomu i celou rodinu. Pravidelně jím a zajímám se o složení jídelníčku (pravda, občas zhřeším něčím sladkým), nekouřím, alkohol si dopřeji jen zřídka, snažím se udržovat zdravé návyky, několikrát týdně sportuji, s dětmi jsme pořád v pohybu. Těhotenství i porod probíhaly úplně hladce, stejně jako se staršími dvěma syny, takže jsem nepředpokládala, že by mohlo přijít něco podobného. Úplně mě to ochromilo,“ přiznává Victoria. Dostala léky na ředění krve a v nemocnici si pobyla zhruba tři dny. Když se vrátila domů, byla schopná pohybovat se po domě jen pomocí chodítka (nyní již chodí a funguje bez pomoci) a byla hodně zesláblá. I dnes se ještě snadno a rychle unaví a občas mívá potíže se zrakem, který mrtvička částečně postihla.

Hrozba, o které se nemluví

Podle jejích slov ji během ani jediného ze třech těhotenství nikdo neupozornil na zvýšené riziko vzniku cévní mozkové příhody v těhotenství a po porodu. Věděla o spoustě jiných komplikací, které mohou nastávající nebo čerstvé maminky potkat a potrápit, o mrtvici se ale nikdy nezmínil žádný z lékařů. Ano, dokonce i relativně mladý člověk, který se o sebe stará, žije ukázněně, cvičí a je zdravý, může dostat mozkovou mrtvici. Přitom odborníci varují, že v době gravidity a také do třech měsíců po porodu je žena vystavena podstatně vyššímu riziku vzniku této nemoci. Proč to tak je?

„Lékaři se obávají především takzvané hyperkoagulace, což je stav, který se vyznačuje především náchylností ke zvýšené tvorbě krevních sraženin  (trombů). Pak může dojít ke vzniku trombózy (vytvoření krevní  sraženiny v srdci nebo v cévách) nebo k takzvané tromboembolii, kdy je sraženina zanesena krevním řečištěm do vzdáleného místa v těle a má funkční důsledky pro správný průtok krve (infarkt nebo mozková mrtvice). Krev v těhotenství a po porodu má vyšší srážlivost, je hustší, a proto jsou tato období rizikovější,“ vysvětluje klinická neuroložka Dr. Kristy Yuan.

Má rozštěp, řekl lékař a navrhl potrat. Dítě si nechala, je z něj krásný kluk

Víte, že máte srdeční vadu?

Stejně jako mnoho novopečených maminek trávila Victoria spoustu hodin kojením syna. A právě dlouhé a časté sezení a omezená pohyblivost (což je u maminek těsně po porodu pochopitelné) patří rovněž mezi významné rizikové faktory vzniku nebezpečných krevních sraženin. „Po různých testech a vyšetřeních přišla další šokující zpráva, dozvěděla jsem se, že navíc trpím vrozenou srdeční vadou, která pravděpodobně může někdy rovněž přispět k mozkové mrtvici. Jedná se o tzv. patentní foramen ovale (PFO), což je přetrvávající otvor v přepážce mezi pravou a levou síní srdce (ten je pozůstatkem z vývoje plodu, u většiny populace se po narození uzavírá). Dosud jsem vůbec netušila, že něco takového může existovat. Každopádně krevní sraženina, která se vytvořila v mém těle, se patrně díky této vadě dostala právě až k mozku,“ vysvětluje Victoria.

„Není to nemožné, ale velmi vzácné. Většina pacientů s PFO vadou nemá nijak zásadně zvýšené riziko, že by se u nich mohla rozvinout cévní mozková příhoda. Mezi typické a nejčastější rizikové faktory patří zcela jiné zdravotní problémy, zejména to jsou hypertenze, diabetes, vysoká hladina cholesterolu v krvi, v případě těhotných žen a matek pak navíc vyšší věk (35 let a více), těhotenská cukrovka, silné a časté migrény, nadváha a obezita,“ uvádí Dr. Yaun.

Těhotenství jim navždy změnilo tělo. Není se za co stydět, vzkazují tyhle matky!
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Po porodu, Šestinedělí, Nemoc, Billy, MEŠ, Zdravotní problémy, Mrtvice, Infarkt, Příhoda, PFO, Patent, Neuroložka, Victoriin, New Jersey, Mozková mrtvice, Sraženina, Tišnov, Ted, Bill, Porod syna, Mozková příhoda, Pór, Zdraví na Heureka.cz