Maminka.czNedonošená miminka

Slavné stavby v purpurové na oslavu Dne předčasně narozených dětí

Simona Procházková 17.  11.  2020
Ano, zítra, 17. listopadu, oslavíme, vedle svátku boje za svobodu a demokracii, také Světový den předčasně narozených dětí. Letos již po desáté se tento svátek, jakožto osvěta problematiky předčasných porodů a nedonošených miminek a rovněž jako poděkování lékařům i sestrám z oboru neonatologie, slaví také v Česku. Jak?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V pondělí 16. října navečer, tedy v předvečer Světového dne předčasně narozených dětí, se významné dominanty měst po celém Česku rozsvítily purpurovým osvětlením.

Letos se zahalila do purpurového hávu alespoň jedna budova v každém městě, kde se nachází perinatologické centrum, mimo jiné Tančící dům a Petřínská rozhledna v Praze, hrad Špilberk v Brně, hrad Hněvín v Mostě, zámek Větruše v Ústí nad Labem, divadlo v Plzni, Muzeum v Karlových Varech nebo celá řada radnic. Památky, významné budovy i divy přírody se rozsvítí po celém světě. Purpurová záře ozdobí například Eiffelovu věž, Operu v Sydney či Empire State Building v New Yorku.

Předčasný porod: Nikdo na světe ho neumí zastavit, říká porodník

Víte, proč je právě purpurová barvou „nedonošeňátek“? Purpurové srdce je totiž celosvětově vnímaný symbol a ocenění za zranění v boji. Původně se udělovalo vojákům, v posledních letech myšlenku přejali i rodiče nedonošených dětí na celém světě. Kromě toho, právě purpurová barva je odjakživa barva králů a královen i všech předčasně narozených dětí.

Organizátorem tuzemských oslav je rodičovská organizace a občanské sdružení Nedoklubko společně s Českou neonatologickou společností.

„Jelikož epidemiologická situace není příznivá, pojmeme letošní oslavy trochu netradičně. Chceme více než kdy jindy zvýšit povědomí o předčasném porodu a vyzdvihnout špičkovou českou neonatologickou péči – poděkovat zdravotníkům, kteří nepolevují ve své práci ani v době pandemie. A podpořit rodiče, kteří mají v této nelehké době situaci po předčasném porodu významně zkomplikovanou,“ uvádí výkonná ředitelka Nedoklubka Lucie Žáčková.

V předchozích letech byly oslavy zejména ve znamení setkávání se a povídání. Vzhledem k aktuální pandemii budou ty letošní trochu jiné.

Maminka roku: Podcast s Hankou, jejíž trojčata se narodila předčasně. Hlavně žádné litování, říká

„Máme připraveny informativní materiály do všech 12 perinatologických center intenzivní péče, 13 center intermediární péče a zapojených novorozeneckých oddělení. Celý měsíc probíhají aktivity v rámci kampaně Purpurový listopad s jednoznačným cílem: šířit informace o nezralosti, příčinách předčasného porodu, rizikovém těhotenství a péči o předčasně narozená miminka. Bude rovněž představena nová kniha s názvem „Když přichází na svět miminka do dlaně“. Účelem knížky je podpořit rodiče, kterým hrozí předčasné narození dítěte,“ říká Lucie Žáčková.

Klokánkování – zázračná metoda pro nedonošené děti
Narodilo se předčasně. Jaká je péče o nedonošená miminka?
Témata: Zdraví, Děti, Porod, Miminko, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Nedonošená miminka, Občanské sdružení, Opera, Lucie Žáčková, Karlovy Vary, Demokracie, Lékař, Plzeň, Eiffelova věž, Sydney, Hrad Špilberk, Tančící dům, Svátek, Ústí nad Labem, Most, Petri, Praha, Předčasný porod, Zdraví na Heureka.cz