Maminka.czDěti a jídlo

Dejte miminku jídlo do ruky! Víte, co je BLW? A co na něj lékaři?

Zuzana Granátová 6.  8.  2020
BLW – Baby Led Weaning, tedy dítětem vedené odstavení, je skvělá metoda, jak naučit vaše dítko milovat nové chutě a hlavně jíst brzo a rychle samostatně. Dostává totiž jídlo výhradně do ruky. Jak na to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za konceptem stojí Gill Rapley, porodní asistentka a terénní sestra, která tento mírný způsob zavádění pevné stravy vysvětluje ve své knize Vím, co mi chutná. Zeptali jsme se proto dětské lékařky Sylvie Dezortové, jak při zavádění příkrmů radí postupovat současné pediatrické směrnice, a porovnávali jsme je s poznatky Gill Rapley. Lékařská doporučení cílí co nejpřesněji k ideálnímu fyzickému prospívání dítěte. BLW metoda podporuje sebedůvěru a nezávislost dítěte, jejím výsledkem má být samostatný strávník, který rád zkouší nové chutě.

O době zavádění…

Do šesti měsíců mléko zcela splňuje potřeby dítěte, shodují se WHO (Světová zdravotnická organizace) i metoda BLW. Délka kojení také není omezována: WHO radí kojit do dvou let dítěte i déle. Mírný rozdíl tkví v doporučené rychlosti zavádění příkrmů.

BLW: Kolem 6. měsíce vám dítě dá signál: Dovede sedět samo nebo s malou oporou (např. v klubíčku), natahuje se po věcech a dává si je do pusy, žvýká (např. hračku). Jídlo zpočátku netiší hlad, je to hra a napodobování dospělých, zábavný experiment. Dítě se začne skutečně sytit kolem 8. až 9. měsíce.

MUDr. Silvie Dezortová: „Podle odborných doporučení se má u plně kojených prospívajících dětí s příkrmy začít kolem 6. měsíce. Dítě se má postupně setkávat se všemi běžnými potravinami včetně alergenů a lepku již v prvním roce života. Jídlo v té době neslouží jako hra, ale začíná plnit výživové funkce. Neznamená to ale, že by měl člověk dítěti jídlo nutit nebo že by příkrm měl zcela nahradit kojení. Dítě samostatně sedí (aktivní sed) až kolem 10. měsíce, kdy už je na zavádění příkrmů pozdě.“

BLW: Nový trend ve stravování kojenců. Žádné kaše, ale jídlo rovnou do ruky

O konzistenci…

BLW: Potraviny nabízejte podle druhu syrové, nebo vařené v páře. Později tak, jak je jíte vy (bez pálivého koření, cukru a soli). Dítě zkoumá různé struktury a konzistence a uchopuje celou rukou, proto se mu první jídlo krájí na „tvar prstů“, aby ze sevřené dlaně vykukovalo.

MUDr. Silvie Dezortová: „V době kolem 6.–12. měsíce se vyvíjí mechanismus polykání. Uvádí se, že dítě zvládne spolknout například malá sousta pečiva kolem 8.–9. měsíce, zakousnout se a rozkousávat jídlo kolem 12 měsíců. Ale je to samozřejmě individuální, stejně jako celý růst a vývoj. Každopádně koncem 1. roku by si dítě mělo zvykat na pevnější stravu, určitě už nemá jíst vše pouze mixované.“

 

Za maminku, za tatínka – to už nebudete potřebovat!

 

O dávení…

I když se ho rodiče obávají, dávení i vykašlávání jsou obranné mechanismy, které pomáhají udržovat dýchací cesty průchodné. Vždy ale platí, že dítě by nemělo jíst bez dozoru. Společné stolování je základem i BLW myšlenky.

BLW: Dítě potravu napřed zkoumá hmatem, pak si ji vloží do přední části úst, kde ji dásněmi nebo zuby kouše, žvýká a posouvá dále, což je pro něj lepší než vysrknutí ze zadní části úst, kam se mu dostane na lžičce. Dávicí reflex často způsobují hrudkovité kousky v mixované stravě, které jsou lžičkou podány přímo do zadní části ústní dutiny. Děti navíc mají posunutý práh, kdy dochází k dávení (tento reflex funguje silněji než u dospělých). Dbejte, aby dítě při jídle sedělo zpříma, aby reflex fungoval, jak má.

MUDr. Silvie Dezortová: „Miminku může zaskočit strava v jakémkoli věku, třeba i mlíčko. Dávivý reflex se spouští v zadní části ústní dutiny. Brání uvíznutí cizorodého předmětu, může ho vyvolat i potrava. Kašlací reflex je vyvolán, pokud dítě něco vdechne, a to nejen jídlo, aby se tak uvolnily dýchací cesty.“

Vyplivni to, vyndej to! První pomoc, když se začne dítě dusit

O výběru…

BLW: Rodiče mají u BLW kontrolu, jaké potraviny malému strávníkovi nabídnou a jak často to bude. Dítě si vybírá, po které potravině sáhne a zda dojí, nebo ne. Uvádí se snadnější překrmení dítěte rodičem lžičkou, než když se krmí samo.

MUDr. Silvie Dezortová: „Jsem poněkud skeptická v tom, že by dítě intuitivně sáhlo po potravině, kterou jeho organismus nejvíc potřebuje. Ani dospělý si často nezvolí vhodnou potravinu, přitom má na rozdíl od batolete nejen intuici, ale i konkrétní informace o tom, co je zdravé. Děti si často vybírají jídlo podle toho, jestli má zajímavou barvu nebo tvar anebo jestli jim to minule chutnalo. Je to přirozené, ale je vhodné je vést k tomu, aby měly pestrou stravu a ochutnávaly nové chutě a zvykaly si na ně. Takže před dětským výběrem stojí výběr maminky, co dítěti na talíř naloží.“

Kdy začít s příkrmy a jak dlouho se doporučuje kojit? Známe odpověď

Je to na vás...

Gill Rapley tvrdí, že BLW vyhovuje téměř všem (zdravým a donošeným) dětem. Může ale narazit na straně maminky – na její obavy o prospívání miminka, na trpělivost, nervy s úklidem a větším množstvím zbytků nebo znehodnoceného jídla, na její stravovací návyky (i když je to dobrá příležitost ke změně). Když najdete cestu, na které jste spokojená vy i vaše děťátko, našla jste zlatý grál, kterého stojí za to se držet, ať už se lžičkou, nebo bez ní.

Témata: Výživa a stravování, Miminko, Jídelníček, jídlo, Naše tipy, Děti a jídlo, Jídelníček pro miminko, Dej, Hrudkov, Baby Led Weaning, Sylvie, WHO, Lžička, Gill Rapley, Reflex, Dítě rodiče, Zavádění, Nálož, Vařené, Cíl, MUDr., Silvie, BLW, Vít, Potraviny