Maminka.czMDŽ

Čím uděláte radost každé ženě? Tady je 40 super nápadů na dárky k MDŽ

Simona Procházková vas 5.  3.  2024
Mezinárodní den žen bude už za pár dní. Potěšte malým dárkem či milou pozorností svou kamarádku, maminku, sestru, dceru, kolegyni nebo sousedku. Podívejte se do fotogalerie, kde najdete spoustu inspirativních nápadů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mezinárodní den žen (MDŽ), který připadá každoročně na 8. března, je mezinárodně uznávaný svátek stanovený Organizací spojených národů. Původně vznikl k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908, odhodlaně se tehdy domáhaly svých práv.

VIDEO: Mezinárodní den žen: Kde se tento svátek vůbec vzal? V USA!

V dobách socialismu byl u nás tento svátek bohužel spíše nástrojem propagandy než oslavou žen (starší ročníky si jistě vzpomenou na nezbytné rudé karafiáty a malé pionýry přednášející povinně oslavné verše).

Právě kvůli spojení s bývalým režimem přestali někteří tento den slavit, protože se podle nich jedná pouze o uměle vytvořený komunistický svátek. Přitom to tak vůbec není. Z historického hlediska souvisí s bojem žen o svá práva a rovnoprávnost s muži.

Dnes se již nekonají žádné okázalé a bujaré oslavy, přesto určitě stojí za to, oslavovat obrovskou ženskou sílu, odvahu a statečnost. Připomínat si tento významný den je důležité, neboť to znamená souhlasit s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v zaměstnání, politice, vzdělání, rodině a ve veřejném životě vůbec a podporovat je. 

Popřejte ženám ve svém okolí, kupte jim čokoládu, parfém, knížku nebo květinu, udělejte radost milou drobností nebo dárkem od srdce. Ženy, užijte si svůj den a nechte se rozmazlovat.

Dárky k MDŽ za ty nejlepší ceny pořídíte ZDE >>

MDŽ je svátek, který by se měl připomínat, myslí si Češi

Podle výsledků průzkumu agentur Nielsen a ResSOLUTION Group je 8 z 10 dotázaných pro, aby se MDŽ v dnešní době připomínalo. Průzkum se zabýval tématem rovnosti mužů a žen. Jak jsme s ní daleko? Oblast, ve které by se podle Čechů aktivních na internetu mělo usilovat o rovnost nejvíce, je trh práce, který je zároveň vnímán jako aktuálně druhý nejhorší v této otázce.

Nejhůře u nás rovnoprávnost funguje v oblasti rozhodování (obsazování pozic ve vysokých funkcích veřejné sféry). Nejlépe je na tom podle respondentů průzkumu aktuálně oblast vzdělání. Pozitivně (známkou 1 nebo 2, hodnocení jako ve škole) ji ohodnotila více než polovina z nich.

Současný stav rovnoprávnosti v oblasti péče o rodinu Češi hodnotili o něco hůře. Za nejlepší (12 %) a velmi dobrý (22 %) jej považuje v celku o něco více než jedna třetina. Dvě pětiny v tomto případě udělily známku 3. Zajímavé jsou rozdíly mezi hodnocením žen a mužů: 44 % mužů si myslí, že rovnost v péči o rodinu je v Česku na dobré úrovni (známky 1 a 2), z žen si to ale myslí pouze jedna čtvrtina. Naopak jako špatnou (známky 4 a 5) situaci ohodnotilo 27 % žen, ale pouze 11 % mužů. Lepší hodnocení tato oblast dostala také od mladších respondentů (15–34 let).

Témata: Galerie, Rodina, svátek, USA, internet, MDŽ, Tipy na dárky, inspirace, Mezinárodní den žen, žena, Nákupní tipy, Dárek, Mezinárodní den, SMART, Radost, ResSOLUTION Group, Pionýr, Church, Rovnoprávnost, Česká republika, Super nápad, Nápad, Den žen, Právo, Nielsen, Tipy na dárky na Heureka.cz