Michal Horáček: Už vím, že štěstí je krásná věc

Michal Horáček (64) je nejen neobyčejný textař, ale i tatínek. Rodičovské zkušenosti má bohaté, je tátou dvou dospělých dětí Filipa (38) a Ruth (29), ale i nejmladší dcery Julinky (5), kterou vychovává se svou ženou, kostýmní výtvarnicí a scénografkou Michaelou Horáčkovou (37).
Michal Horáček: Už vím, že štěstí je krásná věc

Kdo by to byl řekl, že básník, textař, spisovatel i producent Michal Horáček se věnuje také skoku do výšky, lezení po stromech, kochání se duhou, výuce plavání, občas mluví s imaginární paní Bačkůrkou a učí se řeč s názvem julinkovština? A za všechny tyto činnosti je nesmírně vděčný své nejmladší dcerce Julince, která ho prý znovu přivedla do říše dětské fantazie!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jste šťastný?

Jasně. Proč se ptáte?

Tak poctivě jsem se na rozhovor s Vámi připravovala, že mi pořád zní v uších text Vaší písně Štěstí je krásná věc…

Text vznikl v roce 1985. Napsal jsem to jako ironickou píseň, která byla spojena s dobou na konci osmdesátých let, kdy znaky společenského statutu byly plechovka od Coca-Coly a značkové džíny.

Miss Jitka Boho se stala maminkou. Dcerku pojmenovala Rosalie.

Miss Jitka Boho se stala maminkou. Dcerku pojmenovala Rosalie.

A co to štěstí tedy podle Vás je? Jak je vnímáte teď?

Čím jsem starší, tím víc si některých věcí vážím. Jsem šťastný z toho, z čeho jsem se dřív netěšil.

Třeba…

Z toho, že fouká vítr, nebo nefouká, prší, nebo neprší, z modrého nebe, duhy… Ale za největší úspěch a štěstí letošního roku považuji to, že jsem v létě Julinku za čtyři dny naučil za pomoci pohádky, kdy jsem z moře svolával mořské tvory, plavat.

Tak to gratuluji!

Uplave jedenáct metrů. Z toho máme všichni obrovskou radost. Nic přece není samozřejmé. I když jsem hodně zaneprázdněný, naučil jsem se s přibývajícími léty u chvilek, kdy mě něco osloví, déle a hlouběji prodlít. Hezké zážitky nezaháním, vychutnávám si je. A nejintenzivněji se pěkné zážitky sdílejí s malými dětmi.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články