Maminka.czZdraví

Migréna není obyčejná bolest hlavy. Jak na ni vyzrát? Pomoct může i biologická léčba

Michaela Láchová 3.  1.  2023
Kdo nezažil, nepochopí. Ale bylo by fajn, kdyby se o to alespoň pokusil. Tento článek tak není jen pro ty, kteří zažívají na vlastní kůži život s migrénou, ale i pro ty, kteří kolem sebe někoho takového mají…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Až příliš často je migréna vnímána jako synonymum k bolesti hlavy. A hlava bolí z mnoha různých důvodů kdekoho. Jenže migréna, to je sakra jiné kafe. Extrémně hořké a silné. A i když byste ho nejradši vyplivli hned po prvním doušku, kdy se vám doslova zkroutí pusa, musíte si ho často „vychutnat“ až do dna. Migréna dost často a nutno říct dost nespravedlivě čelí nepochopení ze strany těch, kteří její sílu neokusili na sobě, a proto mají tendenci ji bagatelizovat. Není to ale „jen“ bolest hlavy.

VIDEO: Jak se zbavit bolesti hlavy? Jde to i přírodní cestou

„Ačkoliv jsou tyto pojmy často zaměňovány, nejedná se o totéž. Bolest hlavy je jedním z nejčastějších příznaků v lékařské praxi a může mít řadu příčin. Migréna je pouze podskupinou bolestí hlavy, která má svůj typický průběh, vyvolávající faktory, charakter bolesti a způsob léčby,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Halatková z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

S aurou, nebo bez?

Jak podotýká lékařka, záchvaty migrény se zpravidla opakují, bolest je jednostranná, pulzující a trvá několik hodin. „Často je doprovázena zvracením a světloplachostí a zhoršuje se při fyzické námaze. Asi u 20 procent pacientů se vyskytuje takzvaná aura,“ podotýká. Aura neboli předzvěst samotné migréně předchází a projevuje se přechodnou poruchou zraku, vzácněji může nastat i porucha hybnosti končetin nebo řeči. Většinou vymizí při nástupu samotných bolestí.

Jste opravdu těhotná? Ospalost, migréna, náladovost apod. U každé ženy jsou příznaky jiné

Migréna může trvat v rozmezí několika hodin až tří dnů a dokáže v určitých případech člověka doslova paralyzovat. Podle Czech Headache Society, společnosti založené lékaři-neurology, jejímž cílem je rozšiřování znalostí o správné diagnostice jednotlivých typů bolestí hlavy i o jejich léčbě, se vyskytuje častěji u žen než u mužů a postihuje všechny věkové skupiny. Největší počet migreniků pak je mezi 30. a 40. rokem života. Každý nemocný trpící migrénou nebo s podezřením na ni by měl být každopádně důkladně vyšetřen neurologem. Vedle upřesnění diagnózy tak lze zabránit návyku na některé léky, kterému se člověk v rámci samoléčby někdy těžko brání.

Odhalte své spouštěče!

Nejdůležitější je, jednoduše řečeno, nenechat migrénu „rozjet“ a ideálně se vyhýbat takzvaným spouštěčům. Ty mohou být hodně individuální, velmi často jsou ale jednotlivé záchvaty vyvolány stresem, únavou, přepracováním, nějakou životní změnou, nedostatkem spánku a mnoha dalšími podněty. U žen může „zapracovat“ také hormonální změna v průběhu menstruace. „Pokud jsou vyvolávající faktory známé, je důležité se jich vyvarovat,“ říká MUDr. Kateřina Halatková. Hodně pomoct může podrobný deník, do kterého si každý den zapíšete, co jíte, pijete, co konkrétně děláte a jak se cítíte.

Při záchvatu migrény sahají lékaři většinou po skupině léků zvaných triptany. „Váží se na receptory umístěné v mozkových cévách, a zabraňují tak jejich rozšíření a otoku, který se zdá být podkladem vzniku migrény. Účinek nastupuje rychle, výhodnější je jejich užití ještě před propuknutím záchvatu,“ podotýká lékařka s tím, že pokud se záchvaty opakují více než třikrát až čtyřikrát do měsíce nebo jsou doprovázeny závažnými neurologickými příznaky, je na místě léčba profylaktická, každodenní. „Novinkou je pak léčba biologická při selhání standardní terapie. Je soustředěna do neurologických center,“ zdůrazňuje.

Trpíte únavou, migrénami nebo silnou menstruací? Možná vám chybí železo! Jak to poznáte?

To, že se migrenikům blýská na lepší zítřky, potvrzuje i Rýza Blažejovská z organizace Migréna-help: „V současnosti se nacházíme v době revolučních změn v léčbě migrény. Ještě nedávno se migréna léčila pouze pomocí léčiv z jiných lékových skupin, avšak pro ty, u nichž nepřinášely úlevu, existovaly již jen omezené možnosti medicínské pomoci. Nyní je k dispozici nová biologická léčba, a to speciálně vyvinutá pro léčbu migrény, a tak nachází úlevu zase o něco více osob s tímto onemocněním. Migrénu ale zatím bohužel nejde zcela vyléčit, lze pouze snížit frekvenci a intenzitu migrenózních záchvatů.“

Proč zrovna já?

  1. Příčiny migrény zatím nejsou do detailu objasněny, ale určitou roli hraje dědičná dispozice. Existují již výzkumy, které dokážou odhadnout podíl genetické vlohy na vzniku vlastní migrény i pro migrenika s běžnou migrénou, přestože přímo zodpovědný gen zatím u běžné migrény znám není. Tento genetický podíl je obvykle kolem 30 procent.
  2. Vaše „migrénová vloha“ se periodicky mění, v některých obdobích života je vyšší, a proto i relativně menší podnět vyvolá v daný okamžik záchvat.
  3. Možná patříte k osobnostem ambiciózním, pečlivým a zodpovědným, tedy k těm se sklonem k trvalému vnitřnímu napětí. Toto vše jsou ze společenského hlediska cenné vlastnosti, a proto takové osoby bývají často dosazovány do zodpovědných míst. Aby vyhověly požadavkům svého okolí, intenzivně pracují a „neposlouchají hlas svého těla“, které si žádá alespoň občasný odpočinek. Záchvat migrény lze potom chápat jako určitou obrannou reakci organismu, který si již delší dobu žádal odpočinek.

ROZHOVOR:

Rýza Blažejovská, zakladatelka migrena-help.cz

Potýkáte se s migrénou řadu let. Podařilo se vám na ni za tu dobu alespoň částečně vyzrát?

Díky nejnovějšímu typu léčby migrény, který je aktuálně k dispozici, se mi počet migrenózních záchvatů za měsíc snížil asi na šest atak z původních patnácti, ba i dvaceti. To je pro mě velká radost a úleva. Radikálně jsem také změnila svůj životní styl směrem k větší péči o sebe sama, o spánek, duševní pohodu, pohyb, zdravé stravování. Vyhýbám se alkoholu, hlučným prostředím. Pracuji na částečný úvazek a tak dále. Kromě toho oproti dřívějšku vnímám migrénu jako onemocnění, kterému jednoduše musím přizpůsobit svůj život, což mi celou věc významně usnadňuje – dříve jsem se lynčovala za slabost, neschopnost či nedostatečnou výkonnost. Uznání je pro mě cesta ke smíření, které je zase cestou k větší síle a odolnosti – a ty mi umožňují se s migrénou lépe vyrovnávat.

S čím konkrétně se na vaši organizaci Migréna-help mohou maminky
trpící migrénou obrátit?

Migréna-help nabízí poradenství a psychoterapii, které pomohou maminkám migrénu lépe zvládat, spravuje informacemi nabité webové stránky a organizuje různé vzdělávací a osvětové akce, které maminkám umožní lépe migréně rozumět. Pořádá setkávání svépomocných skupin, kde si nejen maminky s migrénou, ale i ostatní lidé s tímto onemocněním poskytují vzájemnou podporu. Mimo to se Migréna-help podílela na vývoji první české mobilní aplikace pro osoby s migrénou, která zase pomůže při práci s tzv. spouštěči. Snažíme se také zvýšit porozumění společnosti vůči potřebám lidí s migrénou. Mnozí se totiž potýkají s neporozuměním ze strany svých blízkých, což znesnadňuje život obzvláště maminkám, které potřebují při migrenózních atakách pomoct s dětmi či péčí o domácnost a podobně.

Témata: Zdraví, Rodina, Mateřství, Nemoc, onemocnění, Bolest, kůže, Bolest hlavy, Migrény, Biologická léčba, Záchvat, Atak, Maminka, Migréna, Poradenství, Kateřina Halatková, Léčba, Zdraví na Heureka.cz