Maminka.czTradice

Mikuláše s čertem až domů? Raději ne, dětem to ubližuje, tvrdí psychologové

4.  12.  2020
Zatímco za výlohami přibývá postaviček Santa Clause, rodiče řeší, jak dětem vysvětlit, kdo vlastně nosí dárky a jak to tedy je s Ježíškem. A do kdy tohle tajemství udržet? Už za dva dny bude navíc chodit Mikuláš spolu s čertem a andělem – zatímco některé rodiny si je zvou až do pokoje, v jiných nesmějí překročit práh. Jak to máte vy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Psychické problémy, nadměrná úzkost nebo trauma vedoucí ke koktání. To může být cena, kterou děti zaplatí za zdánlivě nevinné strašení Mikulášem a jeho kumpány. Psychologové proto radí (pro mnohé rodiče překvapivě): Domů si je rozhodně nezvěte. "Setkání s čertem, zvláště kdyby je dokonce fyzicky trestal či je strkal do pytle, je může dlouhodobě traumatizovat," řekla psycholožka Zora Dušková.

Dítě se může stát ještě bojácnějším, mohou ho trápit noční můry či třeba začne koktat. Za největší chybu přitom považují odborníci to, že rodiče dopustí, aby čertovská exekuce probíhala přímo doma. Dítě se doma cítí bezpečně a rodičům věří, že právě domov pro něj ochrání před podobnými vlivy. Zvláště hroziví jsou pak čerti opilí. 

Kdy a jak dětem říct pravdu o Ježíškovi? Možná právě teď! Anebo nikdy

Zdá se, že moc dobrým nápadem není ani čertovský průvod. Velcí a skutečně strašidelní čerti zvaní krampušáci k nám dorazili z Rakouska, kde mají slavnosti čertů velkou tradici například kolem Salzburgu. Krampuslauf, jak se pochod jmenuje, představí desítky až stovky čertů, kteří bývají skutečně děsiví, a v ten moment je těžké přesvědčte dítě, že je to jen jako. 

Strach a trapno

K nám domů za našimi dětmi proto Mikuláš a čerti nepřišli nikdy, ostatně sama si pamatuju, jak strašidelná a zároveň tak trochu trapná vždycky byla jejich návštěva v době, kdy jsem byla dítě. Nejdřív jsem se strašně bála, pak mi došlo, že Mikulášem je Jirka Janoušek ze sousedství, před kterým jsem se pro změnu strašně styděla.

Nakonec jsem mu jako snaživá holčička i něco zarecitovala, zatímco čert chrastil řetězem a moje mladší sestra zoufale naříkala zalezlá pod konferenčním stolkem. Zdá se přitom, že v podobném zvyku si libují jen Češi. Mikuláš neboli Santa Claus například nikdy nenaznačuje, že by si snad chtěl někoho odnést. 

Kolik dárků na Vánoce je akorát? Když jich je moc, děti si je stejně neužijí

Na rozdíl od Mikuláše postavy Ježíška se děti nebojí. Psychologové však upozorňují, že jim do zažitých představ vnáší zmatek postava Santa Clause, která se objevuje například v reklamách, v nichž se přitom hovoří o Ježíškovi. Možná stojí za to vysvětlit dětem, kde se tyto postavy vzaly a že se s Vánoci v různých částech světa pojí odlišné legendy. 

Bez andělů nejsou Vánoce. Vyrobte si je ze šišek, špuntů nebo kolíčků
Jejda! Vánoční nehody a trapasy, které nechcete zažít. Ale pobaví
Témata: Rodina, Tradice, Rodiče, Vánoce, Vánoce 2020, Advent, Mikuláš, čert, fyzický trest, Dom, Děti, Rakousko, Cert, Salzburg, Ježíšek, Mikula, Mik, Zora, Postavička, Výlohy, Psycholog