Maminka.czAdvent

Mikulášská nadílka. Máme super tipy, co dát dětem do punčochy. A nemusí to být jen sladkosti

Simona Procházková 28.  11.  2023
Kompletujete na poslední chvíli mikulášské balíčky pro děti a přemýšlíte, co by jim udělalo radost? Překvapte je. Pokud vaše ratolesti celý rok zlobily a čert jim donese pytel s uhlím a bramborami, máte vystaráno. Pro ty hodnější pak přinášíme spoustu nápadů, čím je v punčoše překvapit a potěšit. Prozradíme též, kde se vlastně vzala tradice, že si domů zveme čerta s Mikulášem a andělem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ode dneška za týden nastane ten dlouho očekávaný okamžik, kdy se to v ulicích bude jen hemžit čerty s řinčícími řetězy, důstojnými Mikuláši a anděly se sněhobílými křídly. Raubíři zpytují svědomí a jsou nejspíš od rána nezvykle hodní, všechny děti už určitě s napětím čekají, co najdou ve své punčoše. Nadílka k tomuto dni jednoduše patří.

VIDEO: Blíží se Mikuláš. Víte, kde se tato tradice vzala?

Ať už si zvete každý rok rohaté pekelníky až k vám domů nebo dáváte dětem punčochy či balíčky s mikulášskou nadílkou za okno nebo třeba jako překvapení do postýlky, máme pro vás bohatou inspiraci, co jim můžete nadělit, aby nebyly zklamané.

Mikulášský balíček může skrývat nejrůznější drobná překvapení a dárečky, nemusíte ho nutně nacpat jen obligátními čokoládovými figurkami. Pokud preferujete zdravější dobroty nebo chcete malé nedočkavce překvapit něčím originálním, čtěte dál.

Mikulášská nadílka. Čím uděláte dětem radost?

  • Klasika v podobě kvalitní čokolády, lízátek, oblíbených karamel nebo želé bonbonů samozřejmě téměř nikdy nezklame.
  • Adventní kalendář, který odhalí každý den v okénku jedno malé překvapení. Vedle čokoládových seženete také varianty například se sušeným ovocem, želé, perníčky, lego figurkami, modelínou, autíčky nebo třeba s puzzle.
  • Čerstvé nebo sušené ovoce.
  • Zdravé mlsání v podobě mixu oříšků.
  • Sáček voňavých zdobených perníčků.
  • Doma napečené sušenky nebo ovocné müsli tyčinky.
  • Vlastnoručně vyrobená čokoláda nebo čokoládové lanýže.
  • Oblíbená domácí sladká lízátka na špejli (super recept najdete ZDE).
  • Jedlé kaštany.
  • Doma vyrobené karamelizované ořechy nebo mandle.
  • Přidat můžete malý dáreček: leporelo, pastelky, pexeso, autíčko pro kluky nebo sponečky pro holky…
  • Nejmenším udělá radost hřejivý plyšák, velmi populární jsou dnes mezi dětmi také sběratelské kartičky, ať už s Pokémony, Šmouly nebo fotbalisty.
Mikuláš za rohem: Strašit, nebo nestrašit čertem? Děti často zažívají muka, varuje dětská psycholožka

Proč chodí s čertem Mikuláš a anděl?

Tradice, že 5. prosince pobíhají po ulicích a navštěvují naše domovy strašidelní pekelníci v doprovodu Mikulášů a andělů, vychází ze starých legend a historických zvyků. Podle pověstí žil kdysi biskup Mikuláš (později prohlášen za svatého) – dobrý, skromný a štědrý muž, který ochraňoval zejména děti. Dodnes sestupuje právě vpředvečer svého svátku (Mikuláš slaví svátek 6. prosince) z nebes na zem a spolu s čertem a andělem, kteří symbolizují dobro a zlo, obchází světem a spravedlivě odměňuje všechny děti.

Těm hodným přináší dobroty, darebáky pak „obdaruje“ uhlím nebo bramborami, nenapravitelné zlobivce si pak čerti odnášejí s sebou do pekla.

Podle pověstí se kdysi Mikuláš utkal v boji se samotným ďáblem, a ten ho proto dodnes v podobě čerta pokorně doprovází. Anděl je v družině pak zejména z toho důvodu, aby dokázal napravit (nebo se o to alespoň pokusil) zlobivé děti, které si čert chce odnést do pekla.

Mikuláš, čert a anděl pohromadě symbolizují fakt, že dobro a zlo kráčejí vždy ruku v ruce, ukazují, že zlo by mělo být potrestáno, ale zároveň má každý právo na nápravu a druhou šanci. Dobro nad zlem však v této partě převažuje, a tak by tomu mělo být i v životě.

10 básniček pro Mikuláše, které dětem zaručí bohatou nadílku
Témata: Děti, Tradice, Trauma, zvyky, Advent, inspirace, Vánoce 2022, Dárek, adventní kalendář, Mikuláš, čert, nadílka, Cena Anděl, Sladkosti, Česká republika, Lego, Pohroma, Dareba, Mikula, Pokémon, Sla, Brambory, Punčocha, Mikulášská nadílka, Anděl, Tipy na dárky na Heureka.cz