Maminka.czKam s dětmi

Milovnící vlaků a železnic budou slavit tentokrát v Brně

redakce 22.  9.  2012
Pokud máte rádi svět na kolejích, pak nesmíte v sobotu 29. září chybět na brněnském hlavním nádraží, kde se uskuteční třetí ročník Národního dne železnice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před dvěma lety to byla Olomouc, loni Děčín a letos se všichni příznivci železnice a dobré zábavy sjedou na oslavy do Brna. Kromě přehlídky historických i těch nejmodernějších vlaků bude připraven bohatý kulturní program včetně soutěží pro malé i velké návštěvníky. Do Brna přijeďte vlakem a využijte tradičního dárku Českých drah na Den železnice – v sobotu 29. září platí jednodenní jízdenka SONE+ pro pět osob bez ohledu na věk.

Svět historie a změny

Program začíná na brněnském hlavním nádraží v 10:00 a je rozdělen do tří okruhů – na Svět historie, na Svět změny a Svět zábavy. V rámci prvního si můžete pěkně zblízka prohlédnout historické lokomotivy Skaličák, Hrboun, Pomeranč, Sergej, Pilštyk nebo třeba Modrý šíp. Jistě neodoláte a podíváte se i do salonních vozů prezidenta Masaryka či Husáka. Kontrastem k reprezentantům železniční nostalgie budou zástupci moderní železnice, tedy Světa změny. Hlavní atrakcí se nepochybně stane nová elektrická souprava RegioPanter. V Brně se objeví i rychlovlak Pendolino, který přijede z Prahy.

O zábavu nebude nouze

Komu nebude stačit prohlídka statických železničních skvostů, má šanci se parním vlakem nebo některým z historických motorových vozů také svézt. A to nebude zdaleka jediná akční atrakce. V areálu bude postaveno velké pódium nejen pro kapelu Lightmotif. Pokud rádi soutěžíte, můžete změřit své síly v závodu drezín nebo ve vědomostních soutěžích. Výherci neodejdou s prázdnou. Máte děti? Určitě je nenechávejte doma. Bude tu pro ně připraven kinematovlak s dětskou projekcí, divadelní stan, kde je potěší železniční pohádky, a pod dohledem slona Elfíka se mohou vaše ratolesti zúčastnit různých soutěží a her. Se svačinou si starosti dělat nemusíte. Z pestré nabídky stánků s občerstvením si určitě vyberete.

Kdy:V sobotu 29. září 2012 od 10:00
Kde: V Brně na hlavním nádraží a v okolí historické výpravní budovy
Co: Přehlídka historických i moderních vlaků s bohatým kulturním programem pro malé i velké.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Vlak, Parní vlak, Sla, Husák, Jízdenka, Železnice, Elf