[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na 4 porce, Příprava: 40 minut
3 žluté papriky 400 g rajčat 1 cibule, nakrájená na kostičky 1 stroužek česneku, nakrájený na kostičky 5 lžic olivového oleje 1/2 svazku bazalky, sůl a pepř na dochucení sýr pecorino k podávání těstoviny nejlépe krátké duté - penne
Na čtvrtky rozkrájené papriky bez semeníku rozložte na plech pokrytý alobalem a trochu je rukou zploštěte. Vložte pod rozehřátý gril a 5 až 10 minut opékejte, až jejich slupka začne černat a praskat. Přikryjte navlhčeným kuchyňským papírem nebo dejte do mikrotenového sáčku, nechte trochu vychladnout a pak slupku stáhněte.
Rajčata naříznutá nahoře do kříže přelijte na cedníku vroucí vodou, zchlaďte studenou, rovněž jim stáhněte slupku a nakrájejte je na čtvrtky. Na rozehřátém oleji poduste cibuli a česnek do sklovita. Přidejte na proužky nakrájené papriky, poduste 5 minut, přidejte rajčata, také krátce poduste, dochuťte a podávejte s těstovinami.
Na 4 porce, Příprava: 15 minut
30 g másla 20 g sýra fontina, nakrájeného na kostičky 100 g smetany ke šlehání 20 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných 20 g sýra grana padano na posypání sůl, pepř a muškát na dochucení těstoviny nejlépe klasické špagety nebo tagliatelle
Máslo rozehřejte a nechte na něm rozpustit sýr. Za stálého míchání přilévejte smetanu. Omáčku dochuťte a podávejte s těstovinami uvařenými v hojném množství vroucí osolené vody tak, aby zůstaly pevné na skus. Na závěr posypte strouhaným sýrem a sekanými ořechy.
Na 4 porce, Příprava: 15 minut + odsátí tuku
2 lilky (asi 500 g) 200 ml olivového oleje 1 kg masitých rajčat 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky 150 g mozzarelly, nakrájené na kousky 1 svazek bazalky, nasekané, sůl a pepř na dochucení strouhaný parmazán k podávání těstoviny nejlépe krátké trubky - penne
Na kostičky nakrájený lilek po částech osmažte v rozehřátém oleji. Vyjměte a nechte asi 2 hodiny na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk. Rajčata lehce nařízněte, spařte vroucí vodou, zchlaďte studenou a stáhněte jim slupku. Dejte do velkého množství vroucí osolené vody vařit těstoviny. Česnek poduste na 2 lžících rozehřátého oleje. Přidejte nakrájená rajčata, krátce poduste, ochuťte. Vmíchejte těstoviny uvařené na skus, povařte ještě asi 3 minuty a vmíchejte mozzarellu a bazalku. Při podávání sypejte strouhaným sýrem.
Na 4 porce, Příprava: 20 minut
400 ml nakládaných konzervovaných rajčat 2 šalotky 2 lžíce olivového oleje 1 stroužek česneku lístky bazalky a tymián na dochucení 50 g parmazánu, najemno nastrouhaného sůl a pepř na dochucení těstoviny nejlépe fusilli
Na oleji zpěňte najemno nakrájenou šalotku. Přidejte nasekaná konzervovaná rajčata, rozdrcený nebo na drobné kousky pokrájený česnek a odkryté nechte asi 10 minut na nízkém plameni probublávat, aby se odpařila přebytečná tekutina. Ke konci varu přidejte sýr, dochuťte a podávejte s vařenými těstovinami posypané najemno pokrájenými bylinkami.