Maminka.czRecepty

Milují vaše děti trdelník? Upečte jim ho doma za zlomek ceny

redakce 5.  12.  2019
Trdelník už dávno není jen záležitost Vánoc, ale v období adventu na tuhle skořicovou dobrotu narazíte v centru metropole opravdu na každém rohu. A klidně za ní zaplatíte i nehorázných sedmdesát korun. Pokud na vás děti trdelník neustále loudí a vám se za něj nechce utrácet, není nic jednoduššího než jim ho upéct doma. Podle našeho receptu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepotřebujete nic speciálního, vystačíte si s jednoduchým těstem, troubou a skleničkami od přesnídávek!

Budete potřebovat:

  • 80 g tuku
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 droždí
  • špetku soli
  • 5 lžic skořicového cukru
  • alobal
  • zavařovací sklenice (asi 10 kusů)
Sladké hříchy bez výčitek: Pečené ovoce nebo malinový trhanec

Postup:

Nejprve si uděláme kynuté těsto. Do mírně ohřátého mléka dáme tři lžíce moučkového cukru a nadrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Rozpuštěný tuk smícháme s moukou a kváskem, přidáme žloutky a špetku soli. Pořádně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Vykynuté těsto ještě propracujeme a pak ho rozdělíme asi na deset kusů. Z nich vyválíme tenké hady. Pak si připravíme sklenice – nám se velikostí osvědčily ty od přesnídávek. Sklenice obalíme alobalem a hada na ně namotáme. Můžeme ho přitisknout, těsto se hezky zploští.

Trdelník natřeme bílkem a obalíme ho ve skořicovém cukru. Můžeme do něj přidat i nadrcené oříšky. Pečeme v předehřáté troubě asi deset minut při teplotě 180 stupňů.

Připravte dětem domácí "pribináček" za pár korun. Poradíme vám, jak na to
Témata: Děti, Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, Naše tipy, Vánoce, Dom, Kynuté těsto, Vaš, Rozpuštěný tuk, Teplé místo, Přesnídávka, Cukr, Období adventu, Moučkový cukr, Lžíce, Polohrubá mouka, Alobal, Kvasnice, Zlo, Předehřátá trouba, Zlomek ceny, Skořicový cukr, Ohřáté mléko, Jednoduchý test