Trdelník už dávno není jen záležitost Vánoc, ale v období adventu na tuhle skořicovou dobrotu narazíte v centru metropole opravdu na každém rohu. A klidně za ní zaplatíte i nehorázných sedmdesát korun. Pokud na vás děti trdelník neustále loudí a vám se za něj nechce utrácet, není nic jednoduššího než jim ho upéct doma. Podle našeho receptu.
Nepotřebujete nic speciálního, vystačíte si s jednoduchým těstem, troubou a skleničkami od přesnídávek!
Budete potřebovat:
- 80 g tuku
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 droždí
- špetku soli
- 5 lžic skořicového cukru
- alobal
- zavařovací sklenice (asi 10 kusů)
Erika Pilátová
11. listopadu 2017
Postup:
Nejprve si uděláme kynuté těsto. Do mírně ohřátého mléka dáme tři lžíce moučkového cukru a nadrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Rozpuštěný tuk smícháme s moukou a kváskem, přidáme žloutky a špetku soli. Pořádně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Vykynuté těsto ještě propracujeme a pak ho rozdělíme asi na deset kusů. Z nich vyválíme tenké hady. Pak si připravíme sklenice – nám se velikostí osvědčily ty od přesnídávek. Sklenice obalíme alobalem a hada na ně namotáme. Můžeme ho přitisknout, těsto se hezky zploští.
Trdelník natřeme bílkem a obalíme ho ve skořicovém cukru. Můžeme do něj přidat i nadrcené oříšky. Pečeme v předehřáté troubě asi deset minut při teplotě 180 stupňů.
redakce, kog
20. srpna 2024