Maminka.czKojenec, 3. měsíc

Miminka, hejbejte se!

Monika Kosová 9.  7.  2009
Tentokrát budou svaly maminek odpočívat a následující desetiminutovka plná jemného cvičení bude patřit jejich dětem. Správně provedené cviky zlepší psychomotorický vývoj miminka a utuží pouto mezi ním a maminkou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cvičení aktivuje svaly i smysly Ideální pro tuto aktivitu je zahřátá místnost s relaxační hudbou. Dítě by mělo být nahé, pouze v plence, aby dokázalo co nejintenzivněji vnímat podněty od maminky. Pokud je miminko zdravé, nemá žádnou probíhající infekci, nízkou porodní váhu nebo není předčasně narozené, může s ním maminka začít cvičit kolem ukončeného třetího měsíce, aby se správně nastartoval a podporoval psychomotorický vývoj. Maminka se snaží jemně rozhýbat velké klouby miminka, protáhnout velké svaly, postupně dítě navádět do koordinovaných pohybů. Utuží se svaly kolem páteře, stabilizuje se hlavička a zapojí se i břišní svalstvo.

Vše probíhá formou hry doprovázené veselými říkankami a básničkami. S tím je spojeno i polohování samotného miminka, tedy poloha na bříšku, na boku a na zádíčkách. Vše by se mělo odehrávat klidnou, pomalou formou, aby nebylo dítě vylekané a aby ho to zároveň bavilo.

Veškeré tyto aktivity by měly rozvíjet i smysly, proto by cvičení nemělo trvat déle než dvacet až třicet minut, aby se miminko mohlo soustředit, nebylo unavené a dobře spolupracovalo. Cvičení začíná na podložce, postupně se dítko přesouvá do náruče maminky, potom na rehabilitační míč a nakonec mu maminka udělá příjemnou uvolňující masáž.

Pohlazení

Navažte blízký oční kontakt a upoutejte pozornost děťátka. Pomalým pohybem hlaďte miminko, od hlavy přes celé tělíčko až k nohám.

Rozpažení

Miminko chyťte za dlaně a pomalu mu roztáhněte ručičky směrem do strany. Pokuste se se svým maličkým udržet oční kontakt.

Vzpažení

Chyťte dlaně dítka a s oblíbenou písničkou vytáhněte paže malého cvičence nad hlavu. Poté pomalu vraťte zpátky na bříško.

Bříško

Miminko jemně ho chyťte za lýtka. Pomalým pohybem kružte nožičkama miminka, nejprve směrem na bříško a zpět do stran.

Nožičky

Přiložte chodidla dítěte k sobě, aby se dotýkala malíkovou hranou, a pomalým houpáním nožiček do stran jemně protáhněte kyčle.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Koordinovaný pohyb, Mimi, Pomalý pohyb