Maminka.czČasopis Maminka

Miminka s mámou potřebují komunikovat už v bříšku. Jak na to?

Michaela Láchová 7.  2.  2021
Jistota a bezpečí, to je přesně to, co vaše miminko potřebuje. A to už od prenatálního věku. Jak moc důležité jsou pro něj vaše doteky, váš hlas a vaše vůně? Možná víc, než si myslíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nezapomenu na setkání s jednou svou kamarádkou z dětství. Obě jsme tenkrát měly krátce po šestinedělí, a i proto jsme se ostatně potkaly s kočárky, protože jiné okolnosti nás k sobě po překročení zhruba tak desátého roku našeho věku příliš nesváděly. Obě jsme drncaly spokojeně parkem, když se můj chlapeček probudil. Automaticky jsem na něj začala mluvit. A troufám si říct, že jsem se, alespoň na veřejnosti, hlídala, abych to nepřeháněla se zdrobnělinami nebo mateřským plurálem.

I tak to ale mému doprovodu připadalo hloupé: „Ty si s ním jako povídáš? Vždyť ti stejně nerozumí!“ ušklíbla se. „A ty ne?“ opáčila jsem skoro uraženě. „Já ne. Nevím, co bych mu říkala, a vůbec. Když jsem s ním sama, někdy na něj nepromluvím třeba celý den. S tou komunikací s nemluvňaty se to dost přehání, nemyslíš?“ zasmála se. 

Jaké jsou největší mezníky v těhotenství? Tohle byste měla vědět

Ano, možná to občas trošku přeháním s tím, že mluvím s miminky (i s těmi cizími), která mi logicky nemůžou rozumět, mluvím se svými psy, kteří se na rozdíl od dětí mluvit nikdy nenaučí, a mluvím doma i sama se sebou (zatím mi věci kolem neodpovídají, takže se považuji za duševně relativně zdravou osobu).

A i po těch letech si myslím, ač jsem tolerantní vůči názorům jiných, že tehdy tahle holka jednoduše neměla pravdu. Miminka komunikovat potřebují, a to už od svého pobytu v bříšku. Řeč přitom ale není jediný nástroj, který přitom směrem k nim můžeme používat. 

Haló, tady máma! 

„Miminko v děloze je propojeno placentou s tělem matky, a proto jej velmi intenzivně ovlivňují hormony, které se ženě vyplavují do krve jako reakce na stres a strach nebo radost a štěstí. Udržování se po dobu těhotenství v láskyplném naladění na dítě je základním předpokladem jeho správného nitroděložního vývoje a nejjednodušším způsobem komunikace mezi mámou a dítětem,“ podotýká dula Mgr. Monika Valová (sebevedomarodina.cz). 

Dula, nebo porodní asistentka? Lilia Khousnoutdinová vám vysvětlí rozdíl

Pokud podle jejích slov děťátko cítí, že je chtěno, může se soustředit na proces poznávání a učení, ve kterém hrají důležitou roli chuť a vůně plodové vody, hlas a dotek mámy, pohyb a světlo. „Pokud těhotná žena ví, že všechny tyto vjemy svého dítěte ovlivňuje, může jejich prostřednictvím začít s miminkem vědomě komunikovat,“ dodává.

Dvě těla, jedna duše

V podstatě můžete tak, jak budete později komunikovat s miminkem v náručí, vše dělat podobně už během těhotenství. „Dítě je již v děloze psychosomatickou bytostí. To znamená, že se nevyvíjí jen jeho tělo, ale prožívá již v prenatálním období bohatý duševní život. Rozeznává hlas matky, otce a svých sourozenců. Dokáže reagovat na nepříjemné zvuky nebo ostrou výměnu názorů matky s další osobou. I vzhledem k tomu, že plodová voda zesiluje zvuk matčina hlasu,“ vyzdvihuje dula s tím, že totéž platí i po porodu.

„Křik v dětech vzbuzuje úzkost. Velmi pozitivně naopak reagují na zpěv, který má větší frekvenční rozsah než mluvení a pozitivně ovlivňuje vývoj nervových spojů. Narozené děti poznávají písničky a ukolébavky, který slyšely už v děloze.“

První úsměv – lamač srdcí i nový způsob komunikace

Nemusíte se přitom absolutně trápit tím, jestli zpíváte falešně, většině miminek tohle vážně nevadí. Stejně tak ale mají blízký vztah ke krátkým básničkám, které vnímají díky známé intonaci hlasu a které jim prohlubují paměť. Pokud vám tak zrovna není do zpěvu, můžete miminku třeba zarecitovat. 

Asi nejčastějším způsobem komunikace v těhotenství je ovšem pohlazení bříška, na které miminko často odpovídá kopanečkem. „Dítě také dokáže filtrovat vonné látky z plodové vody a cítit pachy, proto je po porodu velmi důležité, aby se mohlo aklimatizovat na těle matky, aby proběhl bonding. V tu chvíli je čich pro něj nejsilnějším smyslem. 
Díky němu ví, že je u mámy a že mu nehrozí nebezpečí,“ říká Monika Valová. 

Všechno vím, i když nemluvím

I když se to zdá neuvěřitelné, podle vaší vůně, tónu hlasu, způsobu doteků i chuti mateřského mléka miminko pozná, v jakém emocionálním rozpoložení právě jste. Stejně jako vy v telefonu s někým blízkým rozeznáte už podle hlasu, že je něco jinak, podobné „anténky“ má i váš drobeček. A to i v případě, že se to snažíte zakrýt. Své momentální emocionální rozpoložení tak velice snadno miminku předáte. 

Jaké jsou největší mezníky v těhotenství? Tohle byste měla vědět

Zkuste proto obrátit svou pozornost na sebe. Snažte se najít cestu, jak víc odpočívat, neotálejte s tím říct si o pomoc. Delegujte běžné povinnosti na své blízké a věnujte se jen sobě a miminku. Lehněte si do postele a prostě se jen tulte. Povídejte mu, zpívejte, hlaďte ho a mazlete, jak jen to jde.

Vaše zlatíčko potřebuje vidět, slyšet, cítit a vnímat, že maminka je tady, že je v pohodě, protože pak je zase celý jeho vesmír v pořádku. A určitě se nemusíte bát. Mazlením dítě nerozmazlíte, naopak z něj vychováte sebevědomého a zdravého jedince. Rodičovské lásky není zkrátka nikdy dost! 

Hmat je pro miminko nesmírně důležitým smyslem. Své okolí vnímá zpočátku prostřednictvím doteku na své pokožce. „Přijímat dotek je pro miminko stejně silná potřeba jako přijímat potravu,“ říká Vanda Schreierová (vanickovani.cz), která poskytuje odborné poradenství v oblasti rodičovství a mateřství.

Sama ze svých zkušeností může potvrdit, jaké zázraky dokáže s miminkem masáž. A potvrzují to i výzkumy prováděné ve Spojených státech, které dokázaly, že předčasně narozené děti, jimž byla dopřána pravidelná masáž, přibývaly na váze rychleji a byly čilejší a aktivnější než miminka nemasírovaná.

8 tipů na rozvoj hrubé motoriky vašeho děťátka

Rychlejší rozvoj byl také zaznamenán po neurologické stránce. „Každý den jsme masírovali tělíčko a já pozorovala, jak miminko sílí, uvědomuje si své vlastní tělo a neuvěřitelně nás to sbližuje,“ vypráví. Na miminka, a nejenom ta předčasně narozená, působí masáž až neuvěřitelně blahodárně.

Nepomáhá jen psychicky, ale také po fyzické stránce – například rozvíjí pravidelný spánkový režim, stimuluje hmatové senzory, a tak podporuje vnímání vlastního těla, motorický vývoj a koordinaci pohybů, pomáhá s trávením, uleví od bolesti bříška a mnoho dalšího. Dopřejte si se svým drobečkem kouzelnou chvilku, třeba po koupání. Uvidíte, jak moc se to bude líbit vám oběma! 

Komunikujte už s miminkem v bříšku

Mgr. MONIKA VALOVÁ, dula a terapeutka ženské bylinné napářky, sebevedomarodina.cz 

Budování prenatální vazby určuje další mimoděložní vztah matky a dítěte, a je tak nezanedbatelnou součástí přípravy na mateřství. Děti matek, které se na své děti těší, jsou sebevědomější, spokojenější a šťastnější. Moc bych přála těhotným ženám, aby si při všech denních činnostech uvědomily, že je s nimi absolvuje i miminko, a tak si třeba mohou položit ruku na bříško, když dávají prádlo do pračky nebo vyřizují pracovní hovor. Když krájí ovoce, můžou nahlas říci, že za chvilku pošlou do bříška něco dobrého. Doporučuji také komunikaci neomezovat jen na samotnou ženu, ale přizvat k ní otce dítěte. Z takového povídání si s bříškem se stává krásný večerní nebo ranní rituál, který přetrvává i po porodu. Nastávajícím maminkám také doporučuji pořízení šperku, kterému se říká Mexická bola. Je to vlastně taková jemně cinkající kulička, na jejíž zvuk si miminko celou dobu v bříšku zvyká, a jak bříško roste, šňůrka se prodlužuje, aby se miminko otočilo hlavičkou dolů. Zároveň přitahuje pozornost ženy, takže nemá šanci na své dítě zapomenout.

Věděla jste, že....


HLAS SVÉ MAMINKY novorozené miminko rozpozná a výrazně mu dává přednost. Pozná ale i hlas tatínka, pokud na něj v těhotenství mluvil a třeba mu četl „do bříška“ pohádky. 

VAŠE VŮNĚ, ze které miminko cítí mateřské mléko, jej uklidňuje a dává mu pocit bezpečí. Vyhněte se proto voňavkám a parfémům i aromatické kosmetice, která tuhle jedinečnou vůni zbytečně ruší. Vůně parfému může být miminku i nepříjemná, někdy má vliv i na jeho chuť. 

VŮNĚ ZPRACOVÁVÁ TA ČÁST MOZKU, která ovládá také paměť. Dítě si tak tvoří silné vazby mezi jednotlivými vůněmi a zkušenostmi s nimi spojenými. I po letech může vůně dítěti a ostatně i nám dospělým připomenout nějaký okamžik nebo pocit z minulosti. 

DEVĚT MĚSÍCŮ bylo miminko neustále v blízkosti vašeho srdce a poslouchalo jeho tlukot. I proto ho tolik uklidňuje. Když ho vezmete do náručí a přivinete ho k sobě, uslyší ho a bude se cítit v bezpečí. 

TÍM, ŽE NA DÍTĚ MLUVÍTE, neposilujete jen vaše vzájemné vazby, ale také rozvíjíte jeho konverzační a jazykové dovednosti. Učíte ho totiž jak mluvit i jak poslouchat. Povídejte mu třeba o tom, co právě děláte nebo co se zrovna děje venku.

TIP NA VIDEO: Co jste nevěděla o těhotenství a porodu?

Nejčastější pověry o těhotenství. Těmhle pořád věříme! Proboha, proč?
Je miminko správně přisáté? 9 signálů, které vám napoví
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Rodičovství, Miminko, Po porodu, Rodiče, Bonding, Plodová voda, první úsměv, Dotek, USA, Děloha, Vanda Schreierová, Tón hlasu, Monika Valová, Vůně, Mateřské mléko, Masáž, Bříško