Maminka.czNovorozenec

Miminka z úschovny

Dita Mrázková 17.  6.  2010
Miminka z úschovny
Ne vždy se těší čerstvě narozené děťátko z lásky a péče svých rodičů. Ne každá maminka při odchodu z porodnice zažívá pocit euforie a naplnění. Důvodů je víc…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zaslouží si tyto ženy soucit, nebo zatracení? A co se děje s malým, bezbranným tvorečkem, který se ocitne místo útulné dětské postýlky v schránce zvané babybox? Údajně prvním historicky známým nalezencem byl Mojžíš, který ve 14. století př. n. l. připlul v košíku po Nilu. Našla jej faraonská princezna, která ho i vychovala.

Odloženým dítětem byl také Oidipus, který sice patřil do královské rodiny, ale jeho otec jej pohodil v lese. Tam ho našli pastýři, kteří ho posléze i vychovali. Málokdo ví, že slavný hudební skladatel Antonio Vivaldi se proslavil nejen svým geniálním hudebním talentem, ale i tím, že vedl pěvecký sbor záměrně složený výhradně z nalezených dívek.

V dobách minulých jistě žádné schránky či úschovny pro odložené děti nebyly a malí nalezenci, pokud měli štěstí a přežili, putovali do sirotčinců. Už v 5. století byly ve Francii u vchodů do chrámů umístěny mramorové mísy na odložení dětí. Doba však pokročila a dnes je již téměř v každé vyspělé zemi komfortní schránka pro nechtěná novorozeňátka.

Co je babybox

Jak funguje a jak vypadá? Za odpovědí jsme se s fotografem vydali do soukromého zdravotnického zařízení GynCentrum do pražského Hloubětína. Hned u vstupní brány se nachází nenápadný výklenek ve zdi. Schránka je opatřena dvířky, která se zvědavě pokouším otevřít.

Samozřejmě po dohodě s personálem, který vypíná automatický alarm sloužící k rychlému přivolání sestry. Mám trochu pocit úzkosti, snažím se vcítit do role matky, která stojí před schránkou, v ruce třímá bezbranného tvorečka, jehož vidí možná naposledy. Snažím se přečíst si základní informace, které jsou napsány na dvířkách, ale – upřímně – obsah nedokážu vnímat. Připadám si jako pachatel-zloděj, který stojí na místě činu, jen místo sebrání úlovku se své „kořisti“ zbavuje. Instruktáž (díkybohu bez oběti) dokončuji zavřením dvířek.

Přepadá mne prázdný pocit. Co teď? S jakými pocity zoufalá maminka od babyboxu odchází? Co ji vůbec vede k tomu, aby své dítě odložila v lepším případě do babyboxu, v tom horším někam do křoví či k popelnici?

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Rodina, Novorozenec, Antonio, Babybox, Doba minulá, Mimi, Vivaldi, Hudební skladatel