Maminka.czCísařský řez

Miminko po císaři mějte co nejvíce u sebe. Co vás po operaci čeká?

Tereza Víchová 5.  10.  2018
Ať už plánovaný nebo akutní císařský řez je velká břišní operace. A miminko se na svět také dostane jinak, než měla v plánu příroda. Ta ale uměla zařídit, že to oba překonáte určitě s lehkostí. Co všechno bude přesto jinak?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PŘED OPERACÍ 

Dostanete bandáže na obě nohy, nelekejte se. Je to proto, že dalších 24 hodin budete ležet a zpomalí se krevní oběh. Bandáže jsou prevencí trombózy. „Mamince také lékaři zavedou antibiotika do žíly,“ upozorňuje majitelka Studia pro ženy Magdalena Mikulandová. „Císařský řez je velká břišní operace, léky tak zabraňují možné infekci. Mají pomalé uvolňování pro dalších několik dní a nijak nebrání kojení.“ 

NA SÁLE 

Pokud je dostatek času nebo je operace naplánovaná například z důvodu nepříznivé polohy plodu, pravděpodobně dáte přednost epidurální analgezii před uspáním. „Epidurál je pro maminku šetrnější, ale na jeho zavedení je třeba až 40 minut,“ říká Magdalena Mikulandová. „Na sále může navíc vidět miminko, to může být chvíli i u ní, vše se dá domluvit v porodnici.“ Nepředstavujte si ale, že po epidurálu vyskočíte z postele čilá jako rybička. Budete také ospalá a tak trochu v „jiném světě“ a přemístí vás na JIP stejně jako maminky, které byly v celkové narkóze. 

Císař není hanba, vzkazuje všem mámám tahle žena. A hrdě ukázala jizvu!


PROBUZENÍ 

Tady se proberete s několika „hadičkami“. Jednou z nich je kanyla zavedená do močového měchýře, protože dalších 24 hodin nebudete vstávat z postele. Druhá je v žíle a putují přes ni infuze s živinami a vitaminy, díky kterým se zavodníte a tělo regeneruje. „Obě kanyly se vyndávají právě po 24 hodinách,“ doplňuje Magdalena Mikulandová. „Během této doby dostává maminka černý čaj, někde i polévku. A může být přemístěna na normální pokoj pro šestinedělky.“ Už na pokoj JIP vám ale budou sestřičky nosit miminko v pravidelných intervalech, abyste ho viděla a mohla zkoušet přikládat k prsu. 

PO PORODU 

Běžným postupem už je, že se novorozenec pokládá mamince na hrudník, aby na něj dosáhla. „Může ho hladit a pusinkovat, mluvit na něho,“ říká Marie Prošková, staniční sestra oddělení fyziologických novorozenců nemocnice Hořovice. „Mamky svá miminka vítají, vypráví jim, někdy dokonce tichounce zpívají. A děti se opravdu u nich vždy zklidní. Je to i pro mě silný zážitek.“ Od maminky putuje dítě k tatínkovi, a pokud si on přeje bonding, personál by to měl umožnit. 

PRVNÍ HODINY A DNY 

První hodiny a dny, než bude maminka schopná se o miminko postarat, jí ho nosí novorozenecké sestřičky každé tři hodiny na pokoj. „Po celou dobu sání dítěte z prsu tam zůstává dětská sestra nebo laktační poradkyně,“ uvádí Marie Prošková. „Pečovat o dítě může maminka v momentě, kdy se na to sama cítí.“ Hned druhý den toho je ale podle ní schopno jen minimum žen – bolí je operační rána a jsou unavené. Nejčastěji jsou tedy děti u maminek v režimu rooming-in až třetí den po provedeném císařském řezu. 

Můžete po císaři rodit přirozeně? Ano, ale ne vždy, tvrdí lékaři. Víme, co znamená zkratka VBAC


ADAPTACE MIMINKA 

„Zásadní rozdíl oproti přirozenému porodu je, že je dítě odděleno od matky,“ říká Marie Prošková. „Děti narozené císařským řezem plánovaně mohou mít sklon k horší adaptaci po porodu, kdy si zvykají na nové prostředí mimo dělohu.“ Akutní císařský řez se provádí, když jsou matka či dítě ohroženi. Adaptace těchto dětí záleží podle odbornice na stavu těsně před císařským řezem. „Problémy související se zhoršenou poporodní adaptací novorozence však dobře známe a jsme připraveni reagovat,“ uklidňuje Marie Prošková. A zároveň vyvrací i mýty, že jsou tyhle děti plačtivější: „Nejvíce plačtivá jsou miminka matek, které kouřily v těhotenství,“ dodává.

INKUBÁTOR 

Inkubátor nebo výhřevné lůžko jsou pro děti po císařském řezu zdrojem termoneutrálního prostředí, které miminka potřebují. Nemůžou totiž trávit delší čas na hrudi maminky, odkud by si převzala přirozené teplo. „Tepelný komfort je pro novorozence velmi důležitý. Jen s dobrou tělesnou teplotou se bez problémů může adaptovat na nové prostředí,“ uzavírá Marie Prošková. 

SPOLU NA POKOJI 

„Není žádná ostuda, když se maminka ještě další noc necítí na nepřetržitou péči o miminko,“ zdůrazňuje Magdalena Mikulandová. „Císařský řez je jiný typ porodu než vaginální, počítá se s větší únavou a psychickou zátěží.“ Hodně bude záležet na vás a vaší kondici – miminko můžete mít u sebe třeba hodinu či dvě, a cítíte-li se dobře, tak už pořád. Sestřičky vám také mohou podávat analgetika na bolest (opět to nebrání kojení), ale vyplavené endorfiny obvykle nepříjemné pocity téměř eliminují. 

Jaká rizika hrozí dětem, které na svět přišly císařským řezem? ​



KOJENÍ A PÉČE O DÍTĚ 

„Odmítám jakékoli mýty, že maminka po císaři nemůže kojit,“ říká rozhodně Magdalena Mikulandová. „98 % žen může kojit od přírody. Ale velkou roli hrají i psychika a negativní myšlení.“ Nepřipouštějte si tedy myšlenku, že vám kojení nepůjde nebo bude komplikované. Spíš dbejte na to, abyste správně vstávala z postele. Praktický a osvědčený tip na to má Magdalena Mikulandová: „Maminka by neměla vstávat přes břicho, ale nejprve se přetočit na bok, spustit nohy z postele a pak se zvednout přes loket díky svalům rukou. Bolesti břicha mohou přetrvávat několik dní, ale doma se obvykle vše brzy ustálí a péči o miminko už maminka zvládne bez potíží,“ uzavírá odbornice. 

Nezoufejte a těšte se z miminka!

Většina zdravých žen si přeje porodit přirozenou cestou, sází přitom na biologickou schopnost svého těla a celého organismu porodit své dítě. Pokud se to nepodaří, může žena zažívat silný pocit zklamání. Jak to zvládnout? Soustředit se na přítomný okamžik. Těšit se ze svého miminka a jeho zdraví. Dopřávat si podpory partnera i blízké rodiny. Mít miminko fyzicky blízko u sebe, cítit jeho vůni, podporovat kojení, aby se mohly spustit všechny mateřské procesy a upevňovat vazba k dítěti.

Mýty o císařském řezu. Tady je 5 nejčastějších polopravd
Nástřih hráze i císařský řez: Jak pečovat o rány?
Jste nechutná, řekla kojící ženě cestující v letadle. Pak vznikly tyto fotky
Témata: Porod, Novorozenec, Miminko, Po porodu, Tipy a rady porod, Císařský řez, Praktický tip, Velká role, Zdravá žena, Hořovice, Narozené dítě, Tepelný komfort, Zásadní rozdíl, NEJ, Kanyla, Psychická zátěž, Epidurální analgezie, Nepříznivá poloha, Room, Majitelka, Dlouhý čas, Přítomný okamžik, Staniční sestra, Nové prostředí, JIP

Video