Maminka.czDěti a nemoci

Miminko pořád slzí? Nejspíš má ucpané slzné kanálky! Co s tím?

Simona Procházková 8.  9.  2019
Neprůchodnost slzných kanálků je vrozená anomálie, která se objeví zhruba u 6 % novorozenců, a pokud se včas neřeší, může vést ke vzniku oční infekce. Co v takovém případě dělat, poradí oční lékařka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vyděsilo vás, když jste si všimla, že vašemu sotva několikatýdennímu miminku neustále slzí očička, má je podrážděná nebo zarudlá? Hlavně žádnou paniku, nejde o žádnou závažnou komplikaci, je ale důležité vyhledat co nejdříve lékaře a zahájit léčbu.

 MUDr. Darina Hiscsáková, lékařka oční kliniky Gemini České Budějovice

Vrozená neprůchodnost slzných kanálků je onemocnění novorozenců a kojenců. Existuje ovšem i získaná neprůchodnost, která se objevuje u starších dětí a dospělých a příčinou bývají opakované záněty a úrazy slzných cest. Ucpané kanálky se projeví déle trvajícím slzením, zarudnutím oka, hnisavým výtokem z očí, světloplachostí a častými infekcemi a záněty slzného vaku. Zánět bývá někdy doprovázen horečkou a celkovou schváceností.

Vrozená neprůchodnost slzovodu je jednou z nejčastějších vývojových anomálií slzných cest a vzniká v důsledku přetrvávání překážky v oblasti tzv. Hasnerovy chlopně. 

Mezi nejčastější oční vady u dětí patří také tupozrakost nebo šilhání

Léčbu volíme nejdříve konzervativní, která zahrnuje tlakové masáže slzného vaku, výplachy spojivkového vaku dezinfekčními kapkami (např. Omisan Baby s extraktem heřmánku a světlíku lékařského bez konzervačních látek na přírodní bázi) nebo pomocí antibiotických kapek, když je přítomna sekundární infekce v slzných cestách. 

Při nezlepšení stavu, pokud konzervativní léčba selže, se přistupuje k průplachu a šetrné sondáži slzovodu, který se provádí v lokální anestezii. Obavy maminek z tohoto nepopulárního zákroku jsou zbytečné. Názory na to, kdy průplach realizovat, se liší v jednotlivých zemích, někde se čeká až do jednoho roku věku dítěte, v Česku se přistupuje k průplachu dříve, mezi druhým až čtvrtým měsícem věku. Teprve ve chvíli, kdy nepomohou výše uvedené metody, je zpravidla nezbytná léčba chirurgická. Spočívá v odstranění překážky v slzovodu se zavedením silikonové kanyly do slzných cest nebo ve vytvoření nového spojení mezi slzným vakem a dutinou nosní. Tento výkon se nazývá dakryocystorinostomie (DCR) a nejčastěji se dělá ze strany nosu a v celkové anestezii.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Děti a nemoci, pořad, Lékařka, Kanálek, Sonda, Sondáž, Léčba, NEJ, Omisan, Kanál, Infekce, Česká republika, Omiš, Tupozrakost, Budějovice, Průchodnost, Anomálie, Pór, Zdraví na Heureka.cz