Maminka.czPsychomotorický vývoj (poradna)

Miminko se ještě neotáčí na bříško: Co radí fyzioterapeutka?

redakce 2.  8.  2021
Podpora miminka v jeho psychomotorickém vývoji se vyplatí doslova od narození. Jak pomoci děťátku, které se ještě ve 4,5 měsících nepřetáčí na bříško? Skvělé tipy má Mgr. Lucie Hladká, fyzioterapeutka, která se věnuje především dětem do 18 měsíců věku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A konkrétní dotaz na Lucii Hladkou má maminka Adéla:

Dobrý den, Lucie, chtěla jsem se zeptat: Naše holčička Dominička se ještě neotáčí na bříško. Měla by? Je jí 4,5 měsíce. Děkuji.

Otočka je pěkná dřina

 
 

Otočka ze zad na bříško je vrcholovou dovedností druhého trimenomu, to znamená, že by ji miminko mělo zvládnout okolo 6. měsíce věku. Většina dětí se okolo 4. měsíce snaží otočit na bok a pak se postupem času dotočí až na bříško. Otočka je pěkná dřina! A miminko se na ni připravuje již od třetího měsíce, kdy se mu díky stabilní poloze na zádech daří čím dál častěji zvedat nožičky od podložky a přitahovat je kolínky k bříšku.

Pomozte si hračkou

Když ještě Dominičce ukážete hračku, třeba kousací kroužek ve tvaru prstenu od FisherPrice, v jehož diamantu se krásně přesýpají barevné kuličky a chrastí, nejen, že zvedne nožičky, ale též sáhne po hračce. Dominička dříve hračku uchopovala tápavě, nedařilo se jí hračku zacílit, chytala i vaše ruce a mnohdy se ručičky těsně před cílem zase vrátily k podložce, ale nakonec se podařilo. Dominičku to stálo spoustu úsilí a soustředění.  A pak s hračkou šup do pusy. Kroužek je z měkkého materiálu, takže kromě zábavy, stimulace zraku, sluchu a hmatu přináší i úlevu při prořezávajících zoubcích. Její úchop bude čím dál sebejistější a dokonalejší a jeho trénováním s hračkou ho podpoříte.

Jak podpořit psychomotorický vývoj miminka? Konkrétní tipy má fyzioterapeutka

Trénujeme na otočku

Okolo 4,5 měsíce věku už by Dominička mohla zvládnout sáhnout za hračkou až přes osu těla. Zkuste jí k tomu nalákat opět hračkou. Když by se nedařilo, uchopte ji za pravou ručičku a pohlaďte s ní její levý bok a levou ručičkou zase pravý bok. Také si spolu můžete hrát v poloze na zádech Kovej, kovej kováříčku – její ručičkou klepete na opačnou nožičku a v půlce básničky vyměníte strany. Sáhnutí přes osu těla je dovednost, která miminku pomáhá s otočkou a svědčí o dobrém propojení mozkových hemisfér, které je důležité právě pro otočky, ale třeba i pro budoucí lezení. A třeba vám doma vyroste geniální matematička.

Oblíbené, nebo úplně nové hračky

Jak by mělo vypadat hraní si s Dominičkou, aby vedlo k provedení otočky? Ukažte Dominičce hračku, třeba kousátko s melodiemi koala. Pro motivaci k novým dovednostem používám ráda buď velmi oblíbené hračky děťátka, nebo naopak něco nového “neokoukaného”, abych děťátko zaujala a snáz ho v něčem novém podpořila. Koala má krásný veselý obličejíček, který miminko láká, aby chtělo hračku prozkoumat, opět se hodí k tréninku úchopu a ouška koaly slouží jako kousátko. Při skousnutí oranžového ouška se rozehraje hudba. Kromě obličejíčku může i hudba být tím správným motivem. Hračku ukážu nad úrovní pupíčku. Dominička by měla zvednout nožičky a po hračce sáhnout.  Když povedete hračku z vašeho pohledu doleva, otočí za ní hlavičku, aby ji mohla sledovat, sáhne po ní její levou ručičkou přes osu těla a nakročením levé nožičky se otočí na pravý bok. Na boku si může hrát a může se i pokusit se dotočit až na bříško. Měla by to udělat tak, že se opře o pravý loket, přizvedne trup i hlavičku a dotočí se na bříško. Jedná se o tzv. boční vzpřímení.

Otáčení je velká věda

U prvních pokusů toto opření bude pravděpodobně chybět a Dominička si s největší pravděpodobností kvůli tomu přilehne ručičku. Můžete jí příště dopomoci tím, že jí přizvednete hlavičku a ona lépe pochopí, že se má o loket opřít. Ufff, to bylo práce. A teď ještě zopakovat na druhou stranu. Na střídání stran nezapomínejte, je velmi důležité, aby vývoj Dominičky probíhal symetricky. Když se stane, že se sama bude raději otáčet třeba vpravo, když si s ní hrajete, lákejte ji více k obracení se na opačnou stranu. Otočky na mých cvičeních trénujeme stále. Děťátko díky nim krásně posiluje šikmé břišní svaly, které tolik potřebuje v pasení, lezení, ale právě i ve vlastních otočkách. Vše by mělo probíhat zábavně a po chvilkách. Chceme přeci, aby to děťátko bavilo a otáčelo se rádo. Nezapomínejte na pochvalu. 

Lezení je u dětí důležité. Propojuje hemisféry, zlepšuje koordinaci a posiluje svaly

Hlavně symetricky

Vývoj by měl běžet postupně. Nejdřív je třeba zvládnout otočku na bok a získání stability na boku a teprve poté je řada na dalších dovednostech. Na kompletní otočku máte ještě dost času, Adélo. Jako odměna by na Dominičku měla na bříšku čekat nějaká hezká hračka, kterou si zde může prohlížet, díky ní na bříšku vydrží déle. Protože už v tomto věku krásně “pase hříbátka”, je na bříšku často a ráda, může se snažit na hračky sahat. Když bouchne do klávesy na xylofonu od Fisher Price, ozve se tón a melodie a rozsvítí se světlo klávesy – zelené, žluté, oranžové nebo červené. V pozdějším věku můžete použít právě i pro učení barev. Pokud zmáčkne více kláves, rozezní se akord a hudební melodie. Čtyři krátké milé melodie “roztančí” světla na xylofonu. A opět by Dominička měla k hraní si s hračkou používat střídavě obě ručičky. A aniž bychom si to uvědomili, cvičí si zde další dovednost. Aby mohla po hračce sáhnout a nepřepadla na záda, musí se o druhou ruku opřít a zase zapojuje již zmiňované šikmé břišní svaly. Proto je fajn, když si při hraní střídá ruce. A my jí v tom opět můžeme pomoci. Řeknu Vám, život miminka není nic jednoduchého. 

Milá Adélo, přeji Vám spoustu radosti a zábavy při hraní si s Dominičkou a ať se Vám otočky daří!!

MGR. LUCIE HLADKÁ, FYZIOTERAPEUTKA

  • Instruktorka poraden o psychomotorickém vývoji
  • Věnuje se správné manipulaci s miminky, cvičení s miminky, plavání ve vaničkách a masážím dětí a kojenců, www.vyvijimsespravne.cz
Témata: Psychomotorický vývoj (poradna), Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Hračky pro děti, Vývoj, Hračky, Hřib, Otočka, Bříško, Lake, Lucie Hladká, Dovednost, Diamant, Lucie, Dominička, Fyzioterapeutka, Ručička, Fisher Price, Děťátko, Koala, Dřina, Hračky na Heureka.cz