Maminka.czKojenec

Miminko ve vlastním pokoji? Nejlépe už od čtyř měsíců, radí studie

Simona Procházková 23.  4.  2019
Přiznejme si to, spánek je pro rodiče každého novorozence hodně vzácné zboží. Jak co nejlépe a nejrychleji naučit potomka ukázkově spát a zajistit si klidné noci? Každá rada je v tomto ohledu drahá, protože nikdo nemá patent na to říci, jaký způsob uspávání je ten jediný správný. Vědci ale nyní přišli s nejnovějšími poznatky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V první řadě je důležité zdůraznit, že neexistuje žádné zlaté pravidlo, které by říkalo, jaký je ten nejlepší způsob k zajištění klidného a bezproblémového nočního spánku kojenců. Každé dítě má odlišné potřeby a jinak nastavený spánkový rytmus, a to již od narození. Některá miminka dokáží prospat celou noc již od prvních týdnů, a i přes den si dopřávají dlouhé spánkové úseky, jiná naopak, například z důvodu nejrůznějších zdravotních potíží (bolesti bříška, koliky, reflux…), nejsou schopna „zabrat“ na delší dobu v kuse.

Spánek miminek. Zahoďte tabulky, každé dítě je jiné

Odborná doporučení versus realita

Informací na téma, jak a kde by měl kojenec v noci spát, se na novopečené rodiče valí nepřeberné množství a vyznat se v takové záplavě nejrůznějších doporučení není snadné. Dříve lékaři i další odborníci doporučovali, aby děti sdílely společný pokoj s rodiči, ovšem za předpokladu, že v něm mají vlastní postýlku. Spaní s rodiči v jedné posteli bylo pokládáno za rizikové pro bezpečný spánek novorozenců a kojenců do šesti měsíců věku (zejména vzhledem k riziku vzniku SIDS neboli syndromu náhlého úmrtí kojenců). Studie Americké pediatrické akademie (AAP) z roku 2017 však tvrdí, že tato doporučení jsou do jisté míry zastaralá a na základě aktuálních poznatků je údajně výhodnější, když má dítě svůj vlastní pokoj, ve kterém se naučí usínat a spát samotné již od věku čtyř měsíců.

Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?

Vlastní pokoj – více spánku pro rodiče

Proč je spaní kojenců ve vlastním pokojíčku v pořádku a užitečné? Dlouhodobé průzkumy Americké pediatrické akademie ukázaly, že děti, které spaly přes noc v samostatném pokoji, vydržely spát déle než ty, které sdílely společnou místnost se svými rodiči. A to v průměru dokonce o 46 minut v případě čtyřměsíčních kojenců, v devíti měsících pak o 40 minut déle. U tříletých batolat se zjistilo, že ta, která jsou zvyklá od kojeneckého věku spát ve svém vlastním pokoji, mají trvalou tendenci spát více a také kvalitněji. Zároveň vědci v rámci studie prokázali, že spánkové návyky a režim, který si dítě osvojí v raném věku, mají velký vliv na rozvoj kognitivních (poznávacích) funkcí mozku, zdravý fyzický i emocionální vývoj a utváření vzájemného vztahu s rodiči.

Tipy pro unavené rodiče: Jak si vydobýt spánek, když děti nespí

Strach není na místě!

Každá rodina si samozřejmě vytvoří vlastní rituály a režimová opatření, která se vždy odvíjejí od aktuální situace a individuálních potřeb. Každopádně, než se rozhodnete, jaké prostředí bude pro spánek vašich ratolestí nejvhodnější, je dobré poradit se s odborníky, nejlépe neonatologem nebo pediatrem, který vaše dítě zná a ví vše potřebné o jeho zdravotním stavu nebo případných vývojových potížích. Na základě toho je schopný vám zodpovědně poradit tu nejbezpečnější variantu. Podle lékařů vás každopádně nemusí trápit obavy, že je příliš velkým rizikem nechat děťátko spinkat ve vlastním pokojíčku. Spíše naopak, povzbuzující zprávou pediatrů pro všechny rodiče je, že mu tím po všech stránkách spíše prospějete.

Co dělat, aby miminka lépe spala? Zkuste tyto triky

 

 

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, Spánek, Rodiče, AAP, Studie, Utváření, Pokoj, MEŠ, NEJ, Vlast, Reflux, Zdraví na Heureka.cz