Maminka.czČasopis Dieta

Miminko ze zkumavky: Co vás čeká na klinice a kolik to bude stát?

Jana Šimoňáková 25.  7.  2012
Miminko ze zkumavky: Co vás čeká na klinice a kolik to bude stát?
Umělé oplodnění je jednou z možností, jak se dočkat vytouženého potomka, když příroda zklame. Může za to nepolodnost nebo jiné zdravotní příčiny. Pomoci vám mohou specialisté.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Marné snahy o zplození potomka už překročily únosnou mez a jako pár jste se rozhodli, že podstoupíte jednu z metod asistované reprodukce – IVF. Nevíte, co vás čeká, kolik vás to bude stát, jaká je úspěšnost a jestli se zrovna vy hodíte na mimotělní oplodnění? O této choulostivé problematice jsme si povídali s doc. MUDr. Tonkem Mardešićem, CSc., ze Sanatoria PRONATAL zabývajícího se komplexní diagnostikou a léčbou neplodnosti.

Neplodnost je civilizační onemocnění

Počet párů s poruchou plodnosti v populaci narůstá. Podle doc. MUDr. Mardešiće, CSc., existují hned dvě základní příčiny této situace. „Zaprvé ženy odkládají své těhotenství do stále vyššího věku (a věk je hlavní prognostický faktor jak pro spontánní, přirozené otěhotnění, tak pro úspěšnou léčbu poruchy plodnosti) a zadruhé narůstá počet párů, kde je příčinou problému snížená plodnost muže.“ Podle odborníků je namístě uvažovat o poruše plodnosti, pokud nedojde k otěhotnění po jednom roce pravidelného nechráněného pohlavního styku. „To však neznamená, že je nutné ihned začít s intenzivní léčbou. Je však vhodné navštívit specializované pracoviště, kde budou provedena základní vyšetření s ohledem na plodnost obou partnerů,“ dodává lékař.

Ach, ta ženská psychika

Nejdříve vás odborníci v CAR pořádně vyšetří, a pokud je to možné, dají přednost nejdříve léčbě poruchy plodnosti třeba hormonální podporou ženy, nebo při snížené plodnosti muže zvolí nitroděložní inseminaci. Dále pak nastupuje IVF. V ženských časopisech se také mluví o tom, že za neschopností otěhotnět bývá ženská psychika. „Léčebné postupy při poruše plodnosti jsou dnes technicky velmi jednoduché a zásadně ambulantní, nepředstavují tedy pro pacienty výraznou zátěž. Je však pravdou, že léčba představuje vždy zátěž psychickou – stálé očekávání, jak dopadne další léčebný krok, a následné čekání na výsledek těhotenského testu je pro řadu párů skutečně stresující.“

Co vás čeká na klinice?

Hned pro začátek je důležité říci, že většina center asistované reprodukce nevítá své pacienty jako běžná nemocnice. Jejich prostředí je příjemnější, lékaři i sestry vědí, jak se k párům chovat, a vy se tak můžete v jejich přítomnosti naprosto uvolnit. Zvláště pak, když budete vědět, že IVF je nejúspěšnější léčba sterility, kterou kdy medicína měla k dispozici. A navíc dnes již prakticky neexistuje porucha plodnosti, u níž by odborníci nebyli schopni nabídnout řešení vašeho problému. „Po vstupní konzultaci je tedy stanovena léčebná strategie, pár je seznámen se všemi aspekty navrženého léčebného postupu, jsou případně doplněna všechna nezbytná laboratorní vyšetření a v závislosti na příčině poruchy plodnosti je přistoupeno k individualizované léčbě,“ vyjmenovává specialista.

Základním vyšetřením muže je pak spermiogram a v případě snížené plodnosti je nutné pátrat po příčině. „Je tedy zapotřebí provést vyšetření urologické, genetické, případně další podle zjištěných nálezů. U ženy je vždy nutné vyšetřit hormonální hladiny, funkci vaječníků a vejcovodů, u obou partnerů vliv možných infekcí, vyloučit endometriózu a případně vyšetřit přítomnost protilátek narušujících proces oplodnění a uhnízdění embrya v děloze,“ vysvětluje MUDr. Mardešić.

Jdeme do toho!

Ve vaší hlavě po všech těchto informacích rezonuje hlasité ANO? Pak vám ještě můžeme říci, jaká vás čeká technika oplodnění a kolik času zabere. Hormonální příprava před mimotělním oplodněním začíná většinou druhý den cyklu, což je druhý den při menstruaci, a trvá následujících 7–8 dnů. „Poté je ambulantním způsobem pod kontrolou ultrazvuku v krátké anestezii proveden odběr vajíček a většinou po 5 dnech od oplodnění (a po kontrole vývoje embryí v laboratoři) jsou jedno nebo dvě embrya přenesena do dělohy a ostatní kvalitní embrya jsou zamražena. Po 14 dnech výsledek těhotenského testu ukáže, zda léčba byla úspěšná.“

Často je v současné době metoda IVF ve své základní podobě nahrazována technikou ICSI, což je postup, který s oplodněním současně posuzuje kvalitu vajíček a eliminuje riziko, že by nedošlo k oplodnění žádného ze získaných vajíček. Standardem je pak také zamražování spermií, embryí i neoplozených vajíček. K tomu lékař ještě dodává: „Mimotělní oplodnění je dnes v mnoha případech také součástí mnohem širší léčebné strategie – například při zachování plodnosti u pacientů s onkologickým onemocněním nebo při léčbě párů se známým genetickým rizikem.“

Cesta k úspěchu

Mezi prvními otázkami neplodných párů na odborníka je také dotaz na procento úspěšnosti jednotlivých metod. „Nelze popsat úspěšnost jediným číslem – záleží na věku ženy, příčině problému, zda se jedná o léčbu vlastními či darovanými vajíčky, zda hovoříme o přenosu čerstvých či rozmražených embryí či o kumulativní (nasčítané) úspěšnosti. Velmi obecně lze říci, že průměrná úspěšnost po přenosu čerstvých embryí se pohybuje kolem 40 %, po přenosu rozmražených embryí na našem pracovišti 30 %, ale např. úspěšnost s darovanými vajíčky je v průměru 60 %. Kumulativní úspěšnost po třech IVF cyklech je taková, že 85 % léčených párů otěhotní a porodí.“

A kolik to celé stojí?

O mimotělním oplodnění se toho hodně napovídá, ve skutečnosti se toho ale moc neví a většinou je hlavním tématem nejspíše jeho cena. Ale ani ta není tak strašná, jak by se na první pohled mohlo zdát. „Doposud byly každé ženě z všeobecného zdravotního pojištění hrazeny 3 IVF cykly (3 přenosy čerstvých embryí). Od 1. 4. 2012 došlo ke změně zákona: pokud je ženě v prvních dvou cyklech přeneseno pouze jedno embryo, má nárok na úhradu 4 cyklů z všeobecného zdravotního pojištění, a to do věku 39, resp. 40 let. Nad tuto věkovou hranici není léčba pojišťovnami hrazena. Vlastní léčba (IVF) je hrazena pojišťovnami částkou 26 000 Kč, přibližně stejně vysoká je cena za hormonální léky potřebné ke stimulaci vaječníků před IVF,“ vysvětluje lékař.

Navíc vás také možná zajímá, po vzoru svobodných a úspěšných Američanek, jestli si miminko můžete pořídit i sama. Naše zákony bohužel ale ještě nejsou tak daleko. „Mimotělní oplodnění je možné provést pouze na základě písemné žádosti muže a ženy. Jakkoli je česká legislativa v oblasti léčby poruch plodnosti relativně liberální, zákony neumožňují použít darované spermie u žen lesbických a u žen, které nemají partnera.“


Máme miminko pomocí IVF
Hanka (30 let), Brno:

Krátce po svatbě jsme se s manželem rozhodli, že už nechceme být sami. Neočekávali jsme žádné komplikace. Dalších pár měsíců jsem se ale pozitivního testu nedočkala. Nechtěli jsme to prozatím řešit nijak radikálně, tak jsme si od snažení dali pauzu a já se o to víc ponořila do práce. Po dalším roce jsme se do toho vrhli znovu naplno. Měření bazální teploty a testování ovulačními testy se u nás stalo rutinou. Manžel navíc neměl úplně nejlepší spermiogram. Doktorka i mně nakonec předepsala hormony na stimulaci. Hned první měsíc jsem objevila vytoužené dvě čárky.

Naneštěstí jsem hned tři týdny nato začala krvácet a vše vlastně skončilo dřív, než začalo. Věřila jsem, že jen další těhotenství mě z toho všeho vyléčí, a já za dva měsíce otěhotněla podruhé. Tentokrát vše skončilo ve dvanáctém týdnu zamlklým těhotenstvím. Má doktorka nás poté odeslala do centra asistované reprodukce k podrobným vyšetřením. Po několika týdnech jsme měli výsledek – jsme naprosto v pořádku, příčina potratů se neobjevila. Prý se to prostě stává a v 90 % případů jde o genetickou vadu embrya.

Pan doktor v centru nám doporučil využít metody PGD (preimplantační genetická diagnostika), která by vyloučila případné genetické vady embrya. Po krátkém váhání, se strašákem dalšího potratu a vírou ve vědu jsme se rozhodli do toho jít. Hned první pokus se podařil, ale z 8 krásných embryí, která byla testována, bylo pouze jedno v pořádku. To nás utvrdilo ve správnosti našeho rozhodnutí. Teď ve mně roste zdravé miminko, máme za sebou první rizikový trimestr a moc se těšíme, až budeme konečně tři.

Témata: Neplodnost a IVF, Časopis Dieta, Neplodný pár, Přirozené otěhotnění, Běžná nemoc, Civilizační onemocnění, Mimi, První otázka, Klín, Pozitivní test, Ženský časopis, PRONATAL, Česká legislativa, Hormonální lék, Zplození, Vaš