Maminka.czTěhotenství

Mimoděložní gravidita aneb Boj o život

Iva Janečková 11.  7.  2012
Mimoděložní gravidita aneb Boj o život
„Vše v pořádku,“ řekla moje gynekoložka na prohlídce, kterou jsem absolvovala rok po porodu. Co všechno se bude dít v následujících dnech, netušila ani jedna z nás.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Týden po kontrole mě jednoho večera zasáhla prudká bolest břicha, která se každou minutou stupňovala.
Na chirurgické pohotovosti, kam mě odvezla záchranka, se mě doktor zeptal, jestli nejsem těhotná. „Určitě ne,“ slyšela jsem se říkat, „před týdnem jsem byla na kontrole a doktorka nic takového nezjistila.“ Přesto mi sestra udělala těhotenský test. Byl pozitivní. „Jak je to možné?“ stihla jsem si ještě říct, než jsem upadla do umělého spánku. Druhý den po operaci už jsem byla chytřejší.

Diagnóza pro mne ale byla zdrcující. Oplodněné vajíčko se uhnízdilo ve vejcovodu, tam prasklo a krvácela jsem do břicha. Poškozený vejcovod mi doktoři odoperovali. Kvůli veliké ztrátě krve trvala má rekonvalescence dva měsíce. Dnes je to už tři čtvrtě roku. S manželem se snažíme o další dítě. Zatím ale marně.

Špatně uhnízděné vajíčko

O normální graviditě mluvíme v případě, kdy oplodněné vajíčko putuje do dělohy. Uhnízdí se v děložní sliznici a právě tady má ideální podmínky k růstu a vývoji. „Mimoděložní těhotenství znamená přítomnost oplozeného vajíčka mimo děložní dutinu. Na celkovém počtu gravidit se mimoděložní lokalizace podílejí přibližně 0,5 %, ale jejich počet roste,“ vysvětluje gynekoložka doc. MUDr. Taťána Rešlová, CSc. Nejčastěji se při mimoděložním těhotenství uhnízdí vajíčko ve vejcovodu (92 %), méně často na vaječníku (3 %) anebo v dutině břišní (1,5 %).

Obdobně jako je tomu u nitroděložní gravidity, může také mimoděložní těhotenství v rané fázi odumřít a stav se projeví pouze jako opožděná menstruace. Problém ale nastává, když se embryo uhnízdí ve vejcovodu a „napojí“ se na krevní cévy. Tím si zajistí výživu k růstu. Stěny vejcovodu jsou ale slabé a oplodněné vajíčko roste agresivně a rychle.

„U pokračujícího vitálního mimoděložního těhotenství ve vejcovodu se porušení stěny vejcovodu projeví jako náhlá prudká bolest v podbřišku a kolapsový stav. Bolest trvá v důsledku dráždění pobřišnice krvácením do dutiny břišní. Dostavuje se pocit slabosti a mdloby vyvolané krevní ztrátou a rozvíjí se obraz šoku,“ dodává na vysvětlenou doktorka Rešlová.

ČTĚTE TAKÉ: Jak je změnilo mateřství? Přehled slavných maminek ve fotogalerii

Nerozpoznané příznaky

Vývoj a příznaky mimoděložní gravidity závisejí na místě zanoření embrya. „Mezi základní projevy patří porucha menstruačního cyklu ve smyslu opožděného, slabého nebo nepravidelného krvácení, bolest a pohmatový nález v oblasti vejcovodů. Ne vždy jsou všechny příznaky vyjádřeny a jejich přítomnost a doba nástupu záleží především na lokalizaci mimoděložního těhotenství,“ pokračuje gynekoložka.

V mém případě se sešlo několik nešťastných náhod najednou. Kvůli nim jsem příznaky mimoděložního těhotenství nepoznala. V té době jsem totiž dostala poprvé od porodu menstruaci. Do toho jsem stále kojila roční dceru. Menstruace byla nepravidelná, s občasným špiněním uprostřed cyklu. Že to je příznak mimoděložní gravidity, mě tenkrát vůbec nenapadlo. Žádné jiné bolesti jsem neměla. Dnes už vím, že krvácení není normální a je dobré situaci nepodcenit a jít hned k lékaři.

Proč dojde k mimoděložní graviditě?

Příčin je řada, u třetiny až poloviny případů však nejsou nikdy odhaleny. Zvýšené riziko mimoděložního otěhotnění je u žen, které prodělaly umělé oplodnění, mají za sebou operaci vejcovodů nebo se potýkají s častými gynekologickými záněty. Nebezpečné je také užívání antikoncepce, která obsahuje pouze hormon progesteron. Mezi rizikové faktory patří i kouření nebo již jednou prodělaná mimoděložní gravidita. „Příčina vzniku mimoděložního těhotenství je různorodá. Nejčastěji předpokládáme vliv chlamydiální nákazy, která způsobila poškození jemné výstelky řasinek vejcovodu, jež mají za úkol posouvat vajíčko směrem k děloze.

Další možností je poškození vejcovodu tzv. endometriózou, ta vyvolává nejen poruchu kmitání těchto řasinek, ale může i ucpávat vejcovody či způsobuje tvorbu srůstů. V těch se zpravidla uchytí oplozené vajíčko a implantuje se předčasně při svém putování. Ne zcela vzácnými příčinami mimoděložní implantace oplozeného vajíčka/embrya jsou stavy po břišních operacích opět z důvodu vzniklých pooperačních srůstů,“ vysvětluje MUDr. Jiří Doležal z Centra asistované reprodukce.

Další těhotenství

Statistiky uvádějí, že s neplodností po prodělané mimoděložní graviditě se potýká deset až patnáct procent žen. U čtyřiceti procent se problém opakuje znovu. Taťána Rešlová je ale k těmto údajům spíše skeptická: „Odpověď na pravděpodobnost následného mimoděložního těhotenství je obtížná a myslím si, že neexistuje jednoznačný údaj. Záleží totiž na příčině. Příčinou mimoděložní gravidity může být proběhlý gynekologický zánět, endometrióza, hypoplazie vejcovodu, odchylka v motilitě vejcovodu, embryotransfer v rámci asistované reprodukce atd. Takže se neodvážím uvést konkrétní číslo.“

Vliv na následné těhotenství má ale i zdravotní stav ženy. Záleží také na tom, v jaké fázi byla mimoděložní gravidita objevena a jak byla odstraněna, zda pouze laparoskopicky, nebo kvůli rozsáhlému krvácení kompletní revizí dutiny břišní.

Poslední možnost – umělé oplodnění

Půl roku po marném snažení o další těhotenství přichází řada na odbornou medicínu. Máte-li funkční alespoň jeden vejcovod, nechte si udělat test jeho průchodnosti. Vaječník se při něm naplní fyziologickým roztokem a lékař jeho průchodnost zjistí vaginálním ultrazvukem. Vyšetření se dělá ambulantně a bez narkózy. V případě, že průchodný není, lékaři vám ho dokážou takzvanou rekanalizací „vyčistit“.

Ovšem ani to nezaručí, že se vám podaří snadno otěhotnět. Někdy už proto nezbývá nic jiného než umělé oplodnění. To bývá ve většině případů úspěšné. „Stav po mimoděložním těhotenství je u ženy z hlediska úspěšnosti vděčnou diagnózou. U těchto pacientek víme, že vše od oplození až po implantaci funguje, pouze na nesprávném místě. Abych však byl zcela přesný: některé výzkumné práce hovoří o tom, že genetická výbava plodů uhnízděných ve vejcovodu byla častěji aberantní, tedy chybová, takže je možné, že i genetický faktor vzniklého embrya může být za implantaci na nesprávném místě zodpovědný. Tam doporučíme genetické vyšetření embrya ještě před zavedením do dělohy, abychom přenášeli pouze zdravá embrya,“ doplňuje doktor Jiří Doležal, specialista na asistovanou reprodukci.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Oplozené vajíčko, Kolapsový stav, Živo, Genetická výbava, Genetický faktor, Gravidita, Nepravidelné krvácení, Boj, Marné snažení, Záchranka, Vaginální ultrazvuk, Život