Maminka.czPeníze

Pomoc vlády rodinám: příspěvek 5000 korun na každé dítě

Simona Procházková 28.  4.  2022
Vláda ve středu rozhodla o pomoci více než milionu rodin s nezletilými dětmi. Domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun mají během léta dostat od státu jednorázový finanční příspěvek. Kdo na něj dosáhne?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Balíček opatření, která by měla lidem pomoct zvládnout současnou obrovskou inflaci a skokové růsty cen, chystá česká vláda. Ve středu 27. dubna zákonodárci schválili finanční příspěvek pro rodiny s dětmi. Jaké podmínky se na něj budou vztahovat?

VIDEO: Změny v sociálních dávkách: Otcovská, ošetřovné i pěstounská péče

Rodiny, které mají roční příjmy do jednoho milionu korun čistého, dosáhnou na jednorázový příspěvek na každé dítě do 18 let věku ve výši 5000 korun.

Potřebné rodiny by ho měly obdržet podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky do konce srpna letošního roku, a to tak, aby pomohl rodičům zvládnout finanční výdaje související se začátkem školního roku.

 „Rozhodli jsme o jednorázovém příspěvku na dítě ve výši pět tisíc korun. Příspěvek dostanou domácnosti s příjmem do milionu korun ročně,“ uvedl premiér Petr Fiala. To vychází zhruba na příjem 83 tisíc čistého měsíčně na rodinu.

Jste máma samoživitelka? Víme, na jaké příspěvky máte nárok a kam se obrátit pro pomoc

Tento jednorázový příspěvek se tak dotkne více než milionu českých domácností. Novelu nyní ještě musí posoudit Sněmovna ČR a Senát ČR. Marian Jurečka dále uvedl, že ještě není jasně stanoveno, zda budou muset rodiče o příspěvky žádat, nebo je bude stát vyplácet automaticky. Toto podle něj ministerstvo práce a sociálních věcí ještě upřesní. Ministr nicméně naznačil, že rodiny by měly mít možnost žádat a vyřizovat jednorázovou dávku na dítě elektronicky.

změny v rodičovské

  • Vláda Petra Fialy aktuálně plánuje rovněž upravit pravidla čerpání rodičovské dovolené.
  • Rodiče s nižším příjmem by mohli mít měsíční příspěvek místo nynějších nejvýše 10 000 korun až 13 000 korun. Celková částka k čerpání, tedy 300 tisíc korun, se však zatím nezvýší.
  • Kabinet chce podpořit i zkrácené a flexibilní pracovní úvazky a fungování dětských skupin.
Témata: Rodina, Ošetřovné, Domácnost, Peníze, Finance, Samoživitelky, Přídavek na dítě, Příspěvky na děti, zákonodárci, Sněmovna, Finanční příspěvek, Nezletilé dítě, Marian Jurečka, Děti, Příjem, Příspěvek, Senát, Vláda