Maminka.czTěhotenství

Minerály: Aby vaše miminko v bříšku bylo fit!

Zuzana Labudová 25.  1.  2012
Minerály: Aby vaše miminko v bříšku bylo fit!
Jíst za dva v jiném stavu nemusíte, nedostatek některých důležitých látek či vitaminů by vám ale mohl přivodit zdravotní komplikace.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V období gravidity je potřeba dbát na výživu ještě pečlivěji než jindy. Nejenže všechno, co zkonzumujete, přejde spojeným krevním oběhem i k vašemu děťátku, ale stravou, v níž by něco důležitého chybělo, byste si mohla způsobit nepříjemné komplikace. V prvním trimestru si hlídejte především dostatečné množství potravin s vitaminy skupiny B, které jsou životně důležité pro správný vývoj a funkci všech orgánů rostoucího plodu. Jedním z nich je také kyselina listová, která podle odborných studií přímo efektivně brání některým vývojovým vadám, především rozštěpům. Velmi důležité je v tomto ohledu rovněž železo, které příznivě ovlivňuje chudokrevnost, jíž trpí naprostá většina českých žen. A podceňovat by se neměl ani „obyčejný“ vitamin C, který pomáhá bránit organismus před infekcemi.

Ty jsou právě v prvních třech měsících nejčastější příčinou samovolných potratů, proto je dobré kromě režimových opatření (vyhýbání se místům s velkou koncentrací lidí, jako je MHD, a pravidelného důkladného mytí rukou) přidat ještě účinnou obranu v podobě vyšších dávek vitaminu C. V následujících dvou trimestrech pak nabývají na důležitosti prvky jako vápník, hořčík a křemík, které napomáhají tvorbě kostní hmoty, působí proti pozdější osteoporóze a mají také skvělý vliv na lidskou psychiku, která je jak známo vlivem těhotenských hormonů tak trochu jako na houpačce. Pro rozvoj intelektu nenarozeného dítěte je pak nezastupitelně potřebný také jod.

Draslík proti kolapsu

Pojďme si něco povědět o jednotlivých minerálech. Mezi nejrozšířenější patří draslík, který je mimo jiné obsažen také v mořské vodě. Potřebujeme jej především k tomu, abychom podpořili všechny funkce našeho organismu a zároveň stabilizovali jeho vnitřní prostředí, což je obzvlášť v hormonálně nevyváženém těhotenství a šestinedělí těžký úkol. V buňkách lidského těla je draslík hlavním minerálem, který kontroluje množství vody a má vliv také na činnost srdce, svalů, enzymů a kyselin.

Velmi důležité je, že si ho organismus dokáže udržet pouze v případě, že má zároveň dostatek hořčíku, proto pokud vám lékař oznámí, že je ve vaší krvi nedostatek draslíku, nechte si kromě přípravku s ním předepsat i hořčík. Draslík se v těle ukládá ve svalech, mozku, nervech, jimiž přenáší nervové vzruchy, sliznicích, ledvinách a játrech. Jeho správná hladina v těle je velmi důležitá, protože výkyvy oběma směry mohou ohrozit zdraví dotyčného jedince. Některé těhotné ženy zažily i celkový kolaps organismu, jehož příčinou se posléze ukázal právě nedostatek tohoto prvku. Draslík má především výrazný vliv na správnou činnost srdce, proto jeho nedostatek, nebo naopak nadbytek často způsobuje poruchy srdečního rytmu, tzv. arytmie, v krajním případě dokonce i srdeční zástavu.

Máte-li problémy s vysokým tlakem, dostatek draslíku vám může pomoci s jeho snížením, což je obzvlášť v těhotenství, kdy hrozí nebezpečná preeklampsie, neocenitelné. Navíc působí jako diuretikum, takže pomáhá odstraňovat z organismu škodliviny a také působí proti zadržování vody v těle a jím způsobeným otokům. Kde tento důležitý prvek najdeme? Především v ovoci, jeho nejvýznamnějším zdrojem jsou banány, dále hroznové víno, obilné klíčky a sušené plody jako meruňky či datle, ze zeleniny hlavně hrášek, květák a kapusta.

Nedostatek draslíku mohou signalizovat již zmíněné problémy se srdečním rytmem, dále bolesti hlavy a závratě a celková slabost, která může vést až ke kolapsu. Velmi často dochází k nedostatku draslíku po průjmových horečnatých onemocněních s velkým pocením. Jeho nadbytek způsobuje podobné pocity, tedy slabost a nepravidelný srdeční rytmus, někdy se přidává brnění rukou.

Při nedostatku draslíku zkuste nejprve dodat tento prvek tělu přirozenou cestou, tedy z potravy – účinné je například vaření v páře nebo parním hrnci, protože velké dávky draslíku (u některých potravin až 50 %) se ztrácejí vařením ve vodě. Pomoci může také vynechání kávy, po jejímž požití se potřeba draslíku v organismu zvyšuje. Doporučená denní dávka tohoto prvku pro dospělou ženu jsou 4,7 gramu. Jestliže ho budete užívat v tabletách, vždy se raději poraďte s lékařem.

Zinek proti infekci

V případě tohoto prvku platí, že kolik ho právě sníte, tolik ho aktuálně máte, protože tělo není schopné si ho vytvořit, ale ani uložit do zásoby.
Zinek má význam pro rozmnožování buněk a vytváření DNA, což je obzvlášť vzhledem k vyvíjejícímu se miminku důležité. Navíc má dostatečné množství tohoto prvku vliv na vývoj zraku a chuti, kromě toho je antioxidantem, tedy chrání před volnými radikály, což jsou látky, jež jsou prokazatelně zodpovědné za vznik nádorových onemocnění.

Pokračování >>>

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Důkladné mytí, Důležitý prvek, Mimi, Arytmie, FIT, Minerál, Vaše miminko, Srdeční rytmus, Výrazný vliv, Nebezpečná preeklampsie, Vaš, Zdraví na Heureka.cz