Místo narození: Operační sál

Většina miminek si sama určí, kdy přijde na svět. Pokud o datu narození rozhodne porodník, je jasné, že rodit se bude císařským řezem.
Místo narození: Operační sál

Jestli se místo na porodní box pojede na operační sál, vlastně rozhodnou vážné komplikace už probíhajícího porodu nebo těhotenství, ať je rizikové kvůli potížím miminka nebo maminky. Každopádně i narození císařským řezem – nejčastějším operačním porodem – má svá pravidla.

Pro bezpečí miminka
Ačkoli odborníci tvrdí, že operační porod je asi šestkrát rizikovější než vaginální, většina maminek, které nemohly porodit přirozeně, si právě od císařského řezu slibuje, že se miminko narodí včas, bez potíží, krásné a „nepomačkané“. Ale to není samozřejmost, i když lékaři pro to udělají vše, co je třeba. A to začíná už samotným načasováním. Je totiž důležité, aby se miminko narodilo po 39. týdnu těhotenství, čili po dosažení 39+0 tt.

„V tomto období má již miminko zralé plíce a je nižší riziko komplikací,“ vysvětluje MUDr. Helena Budošová, neonatoložka z Ústavu pro péči o matku a dítě. „Pokud se rodí plánovaným císařem, dopředu neví, že přijde na svět. V případě klasického spontánního porodu mimo jiné dochází ke snížení množství plodové vody v plicích, která se i během porodu mechanicky vytlačí. U dětí rozených císařem však k tomuto nedochází, a tak se u některých z nich může vyskytnout přechodná porucha dýchání ve smyslu zrychleného a namáhavého dýchání. Část těchto dětí vyžaduje léčbu kyslíkem nebo i podporu dýchání.“ Jsou-li plíce miminka zralé, je vysoká pravděpodobnost, že se těmto komplikacím vyhne. Pokud se porod sám rozeběhne dříve před plánovaným termínem operace, samozřejmě se na 39. tt nečeká. Výjimkou je i akutní císařský řez, kdy komplikace během přirozeného porodu vyžadují operaci do 15 minut. 

Skok na svět
Miminko může být rozespalé, ale to není následkem anestezie, kterou maminka dostane před operací. Jen prostě své narození nečeká, byť je lékaři plánované. V případě epidurální anestezie se znecitlivující látky k miminku prakticky nedostanou, a tak jimi dítko není zatíženo. V případě celkové anestezie platí, čím rychleji je miminko venku, tím lépe. „Aby se maximálně omezilo působení anestetik na plod, anestezie se zahajuje až tehdy, kdy je celý operační tým nachystaný. Miminko je pak na světě asi za 3–5 minut,“ dodává neonatoložka.

„V případě delšího vybavení miminka z dělohy hrozí útlum dýchání a novorozenec může působit celkově ospaleji. Ale tyto situace nejsou časté.“ Výjimečně se může takový porod protáhnout, například když má maminka opakovaný císařský řez nebo je po nějaké jiné břišní operaci a břišní stěna, případně i dutina je poznamenána pooperačními srůsty.

Z tepla do tepla
Maminka rodící se spinální anestezií je při vědomí a může své děťátko vidět a slyšet bezprostředně po porodu. Jakmile porodník operatér vyndá miminko z matčina bříška, novorozenecká sestřička je mamince ukáže a odnese na dětský box, který bývá v těsné blízkosti operačního sálu. Tam je miminko osušeno, zváženo a poprvé vyšetřeno dětským lékařem, včetně změření tzv. Apgar skóre, sledujícího poporodní adaptaci miminka. Je-li tatínek u porodu, pak může své dítko i při těchto prvních chvilkách na světě provázet a také je fotit. Krátce nato novorozeně už zabalené v zavinovačce putuje k mamince, která je může i přiložit k prsu. Potom si miminko po císaři, podobně jako po spontánním porodu, obvykle pospí v teple inkubátoru a přijde první hygiena v životě i následná péče podle zvyklostí porodnice. Do pokoje šestinedělí s roomingem se miminko dostane obvykle 3. den po narození. Do té doby je mamince na pooperační pokoj přinášejí sestřičky několikrát denně ke kojení a pomazlení. Domů se miminka s maminkami po císařském řezu dostanou nejdříve 5. až 7. den.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články