Maminka.czChování a vztahy

Mít dobrou kamarádku je důležité. Máte takovou?

Jana Potužníková 18.  9.  2016
Po porodu více než kdy jindy jistě oceníte pár dobrých kamarádek. Od jedné můžete nasbírat zkušenosti ohledně péče o děti, s jinou si zase připomenout svůj dosavadní život…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Začalo to už těhotenstvím: některé kamarádky měly radost a chtěly se mnou všechno sdílet. Jiné se stáhly a vlastně si s mým těhotenstvím nevěděly rady, protože samy ještě děti neměly ani nečekaly.

Okruh blízkých žen kolem mě se proměnil a trvalo docela dlouho, než se zase pevně uzavřel a držel mě nad vodou. Někdy byly chvíle, kdy jsem bezradně seděla u telefonu, bytostně si potřebovala poklábosit, vylít si srdce nebo slyšet, co mám dělat, ale nevěděla jsem, jaké číslo vytočit.

Manželovy kamarádky - tolerovat, přetrpět, nebo striktně zakázat?

Dneska, po třech letech, vím, že každá máma potřebuje mít okruh svých nejbližších přítelkyň pevně vystavěný, aby ji držely nad vodou, když to potřebuje. A že by každá z těch kamarádek měla být ideálně ještě trošku z jiného ranku…

Matka ve stejné fázi

Některá má to štěstí, že otěhotní v podobné době jako další z kamarádek, takže je s kým řešit první nákupy, obavy o popraskané bříško, přibývající kila nebo nekončící nevolnosti. Bezdětné kamarádky pro to obvykle nemají pochopení. Proto je skvělé mít kolem sebe kamarádku čekatelku a pak s ní všechno řešit i po porodu.

Jen matka ve stejné nebo podobné fázi mateřství vám dokáže s pochopením naslouchat, i když jí o nekonečném přebalování povídáte už poněkolikáté. Jen matka v podobné fázi mateřství vám zvedne telefon v pět ráno, protože je už taky (nebo ještě) vzhůru. Jedině ona také pochopí, že nesnášíte svého muže za to, že přišel o deset minut později, než slíbil, a vy jste musela čekat na to, abyste mu předala dítě a měla chvíli klid.

A to není všechno! Kamarádka matka vás neodsoudí za flekaté tričko ani za to, že místo pořádné večeře čas od času odbudete dítě rohlíkem, protože už nemáte energii na to přemlouvat ho k mrkvovému příkrmu. A je jí dokonce jedno, že jste přišla na „kočárkování“ o půl hodiny později, protože jí se přece dítě pozvracelo těsně před odchodem minule.

Hýčkejte si takovou kamarádku, a pokud nemáte, najděte si ji. Můžete si být jistá, že takovou potřebujeme s příchodem mateřství opravdu všechny. Aspoň jednu jedinou!

Témata: Časopis Maminka, Chování a vztahy, Jen pro maminku, Dobrá máma, TAK, Zkušená matka, Nový objev, Nejbližší přítel, Nevyžehlené prádlo, Mateřské sebevědomí, DŮL, Paráda, Kamarád, Máť, Dobro