Maminka.czMaminka v porodnici

Mít miminko u sebe, i předčasně narozené. V porodnici v Hořovicích to jde

Péče o předčasně narozené děti není jednoduchá, a když musí být miminko odloučené od maminky, je o to těžší. V Hořovicích je to jinak. Jaký vliv na matku i dítě má, když mohou být spolu i přes nelehký začátek? Podívejte se na bonusový rozhovor s primářkou novorozeneckého oddělení Milenou Dokoupilovou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A přečtěte si také, na co všechno jsme se paní primářky zeptali, celou reportáž ze zářijového čísla Maminky najdete tady na webu v sekci Maminka v porodnici.

Od jakého týdne těhotenství zde mohou ženy rodit? 

Máme tu jednotku intenzivní péče pro miminka, standardně přijímáme děti od 30. týdne těhotenství, samozřejmě v kombinaci s porodní hmotností a celkovou anamnézou maminky. Většina žen, které se tady ocitnou třeba na rizikovém těhotenství a nehrozí bezprostřední porod, tady zůstává. Kde je předpoklad porodu před 30. týdnem těhotenství, překládáme maminky na vyšší pracoviště. Ale domlouváme se, že jakmile dosáhnou 30. týdne těhotenství, že nám je ještě in utero (v děloze - pozn. red.) vrátí. Nebo se sem přesouvají po porodu, jakmile se jejich děti zadaptují. Máme tu teď třeba holčičku, která se narodila ve 28. týdnu těhotenství v Praze a po třech týdnech přijela k nám. 

 

Jakmile je maminka schopná po porodu přijít, tak se začíná o miminko starat. 

 

Jak se tu maminky o předčasně narozené děti starají? 

Máme tu děti s porodní hmotností od jednoho kila a taková miminka jsou velmi křehká. Čím se pyšníme je, že rodiče velmi časně zařazujeme do péče o miminko. Jakmile je maminka schopná po porodu přijít, tak se začíná o miminko starat. Tím se maminky rychleji zbaví pocitu strachu se jich dotknout. Dokud si rodiče na děti totiž nesáhnou, bojí se mnohem víc. Když to stav miminka jen trochu dovolí, děti co nejdříve klokánkujeme, čímž vlastně nahrazujeme bonding. Adaptují se pak mnohem lépe a u maminky se cítí v bezpečí, je jim dobře. I maminky tak lépe psychicky zvládnou pocit, že nedonosily miminko a všechny ty trable, které kolem předčasného porodu jsou. Pokud jsou děti zadaptované, přijímáme časně maminky na pokoje, které jsou monitorované, aby měly miminko co nejdříve u sebe jako na oddělení fyziologických novorozenců. 

Maminka v porodnici Hořovice: Součástí luxusního prostředí je novorozenecká JIP, miminko tak může být pořád s maminkou

Jaké nejmenší novorozeně jste tu měli?

Miminko s hmotností 920 gramů, které se narodilo ve 30. týdnu těhotenství. To jsme si tady nechali a vypiplali. Byla to hypotrofická holčička, která tady zvládla péči. Ale není to běžné, většinou tu máme děti kolem 1500 gramů a výš. 

Posunula se za dobu vaší praxe neonatologie?

Určitě. Já pracuji už třicet let a posunula se hodně. V roce 1994 se ustanovila viabilita plodu na 24. týden, tedy týden těhotenství, kdy se zahajuje péče o narozené miminko. Když jsem byla ještě ve škole, učili jsme se, že je to 28. týden těhotenství. A některé porodnice u nás i ve světě dokážou pečovat i o děti z 22+ týdne těhotenství. Není to jen o tom dokázat, že takové dítě přežije, ale vždycky záleží na tom, aby přežilo s co nejmenšími komplikacemi. Čím mladší je miminko, tím větší je riziko úmrtí a různých komplikací. Dnes už většina dětí narozených ve 25. či 26. týdnu těhotenství odchází domů s minimálními komplikacemi. Samozřejmě jsou děti, které se narodí ve 30. týdnu a komplikace mají. Nikdy nic nefunguje stoprocentně.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Těhotenství, Porod, Maminka v porodnici, Miminko, Rozhovor, Novorozenec, Po porodu, Porodnice, Předčasný porod, Riziko úmrtí, Milená Dokoupilová, Maminka, Praha, Děti, Hořovice, Péče