Maminka.czPříkrmy

Mixovat, či nemixovat? Metoda BLW a její výhody při zavádění příkrmů

Iva Petrovová 1.  11.  2023
Už neplatí, že všechna miminka dostanou v půlroce první lžičku propasírované mrkve nebo dýně. Čím dál častěji vidíme šestiměsíční dítko, jak samo drží třeba kousek brokolice, avokáda nebo banánu a seznamuje se s pevnou stravou v její běžné podobě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Řeč je o metodě BLW, tedy Baby Led Weaning neboli dítětem vedené odstavení. Jde hlavně o to, nechat dítě se učit jíst. „Rodič je pouze pomocník v tom smyslu, že dítěti jídlo pravidelně nabízí. To by samozřejmě mělo být vhodné z hlediska zdraví a bezpečnosti. Jinak je ale proces zcela na dítěti. Jednou nesní nic a podruhé to, co se může zdát hodně. Tu a tam jídlo jen hodí na zem nebo si ho rozpatlá na hlavu. To vše je součástí BLW a učení,“ popisuje metodu Michaela Maroušková, jejíž instagramový profil @minispajz věnovaný BLW má na 63 tisíc sledujících.

Za inspirací na Instagram

@solidstarts // Tým odborníků na dětské stravování i lékařů vám v angličtině představí BLW od základů. S více než milionem sledujících je jedním z top profilů, které stojí za to prozkoumat.

@minispajz // Michaela vás provede základy BLW včetně ukázek, jak jednotlivé potraviny servírovat.

@mycookingdiary // Profil Kateřiny, maminky dvou dětí, by měl sledovat každý, komu záleží na tom, co jí. Kateřina je také autorkou tří kuchařek, ta poslední je určena přímo pro rodiny s dětmi.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Samostatnost miminka je důležitá

Kdy začít s BLW?

Ověřený tip od My Cooking Diary

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Miminko, Instagram, jídlo, Děti a jídlo, Příkrmy, servírování, dýně, dětské ne, strava, Metoda, Česká republika, Saint, Kousek, Lžička, Mrkev, Milión sledujících, Cook, Baby Led Weaning, BLW, Správná doba, Zdraví na Heureka.cz