Mluví sprostě? Říká, co nemá? Zachovejte klid a obrňte se trpělivostí

Když se roztomilé batolátko přehoupne přes druhý rok, často se pro rodiče stává reálnou hrozbou, protože na veřejnosti prozradí vše, co se u vás doma šustne. Co s tím, když pak naservíruje pravdu i tam, kde potřebujete trochu „mlžit“?
Mluví sprostě? Říká, co nemá? Zachovejte klid a obrňte se trpělivostí

Když se vám narodí miminko, ani vás nenapadne, že jednou přijdou chvilky, kdy ruměnec na tvářích nenaskočí vašim dětem, ale vám. Někdy se dokonce po hláškách, které pronesou, zpotíte až na kost. U nás ta doba právě nastala. Se starším synem je to dobré, ale mladší, ten vážně perlí. Jeho specialitou je vytáhnout sprostá slova, která ho tajně naučili nevlastní sourozenci, na světlo boží ve chvílích, kdy se to absolutně nehodí.

Třeba když kolem nás jde ctihodná sousedka, na něco se kluků ptá a můj druhorozený, místo aby ohromil nějakou vědomostí (jinak je to vážně moc chytrý kluk), pronese právě onu sprosťárnu. V tu chvíli zatínám zuby a nejraději bych zmizela. V duchu si říkám, že si snad tato zvědavá paní nebude myslet, že doma mluvíme jako dlaždiči! Já navíc sprostou mluvu u dětí absolutně nesnáším. Holt odříkaného chleba největší krajíc.

 

Peprná chvilka nastala i v okamžiku, kdy na syna hezky promluvil děda a můj drahoušek mu se sladkým úsměvem odpověděl: „Pitomý šmejde.“

 

To už jsem skutečně ztuhla. Až později jsem zjistila, že je to hláška z jednoho amerického dětského filmu, kterou jsem vůbec nezaznamenala. Zato můj synek ano. Jen štěstí, že mého tátu ani nenapadlo, že bychom se o něm vyjadřovali podobně expresivními výrazy. Ale už mám nahnáno. Hlavně ať něco podobného nezkouší ve školce. Naštěstí – tam je to zatím dobré. Uf. Ale pochopitelně nejsem jediná, která něco podobného zažívá. 

Vychovávat nadané dítě není snadné. Víte, jak k němu přistupovat?

Vychovávat nadané dítě není snadné. Víte, jak k němu přistupovat?

Nesmrtelné hlášky malých rozumbradů 

Kdo by neznal situaci, kdy přijde nechtěná návštěva, zatímco v televizi běží důležité utkání. A když vás muž vyšle ke dveřím s tím, že máte říct, že není doma, ale v práci, do situace se vmísí dítko, které prohlásí: „Ale maminko, vždyť se tatínek kouká v obýváku na fotbal.“ V takové situaci jsou všechny argumenty zbytečné. Ale může být i hůř.  

Na internetu zaperlil popis maminky od jednoho nejmenovaného školáčka tohoto znění:

,,Mamka je hodná. Má hnědé vlasy a zelenomodré oči. Má průjem a je jí 41 let. Drží dietu a prdí před cizími lidmi. Říkáme jí, že je tlustá. Je malá a je šílená, furt říká, že už nekoupí bonbony. K cizím lidem se chová hezky, jmenuje se Martina.“

Těžko říct, jak se asi cítila dotyčná maminka, když si takovou práci svého potomka přečetla. Děti prozradí i to, co není pravda. Ale batolata ještě tak ,,zákeřná“ nejsou. I když – také můj syn na mě ve školce nadšeně volal, že mě nakreslil a že mi udělal veliké břicho, protože jsem hrozně tlustá. Tak jsme se tomu společně zasmáli. Pro pravdu se přece člověk nemá zlobit, že? 

 

Vysvětlujte, buďte trpěliví a dávejte pozor na pusu. Svou i dítěte.

 

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články